Antibiyotik direncinde Türkiye 2. tam!

Ankara Üniversitesi Baytar Fakültesi Dekanı, Farmakoloji ve Toksikoloji Anne Fen Dalı Akademisyen Prof. Dr. Ender Yarsan, enfeksiyonlar ve bakteriyel hastalıkların tedavisinde geçer antibiyotiğin, lüzum koca hekimliğinde gerekse dahi baytar hekimlikte sunu aşkın mergup reçete olduğunu söyledi.

Şu zaman efsanevi sağlığı hizmetleri amacıyla 1600 ruhsatlı ilaç bulunduğunu ve bunların yarısından fazlasının antibiyotik olduğunu kaydeden Yarsan, “Onun haricinde vitaminler, mineraller, paraziter ilaçlar da çizin çizin masraf ancak arz koskocaman grubu antibiyotikler oluşturur. Antibiyotikler, âdem hekimliğinde da sunu çok mergup ilaç grubudur. OECD verilerine göre, Türkiye antibiyotiğin yer çok kullanıldığı ülkedir. Antibiyotik direnci ile ilgili de dünyada 2’nci sıradayız. Bu olmaması gereken tıpkısı durumdur zımnında bununla ilgili ati çevrik projelerin yapılması gerekir” diye konuştu.

‘İLERİYE ÇEVRIK PANDEMİ OLUŞTURABİLİR’

Prof. Dr. Yarsan, antibiyotiğin baytar hekimlikte 2 bitirme daha aşkın kullanıldığını belirtip, “Antibiyotiği kullandığımız antlaşma makro olan direkt tedaviyi sağlamaktır ancak antibiyotiklerden dokuncalı etkiler bile şekillenebilir. Bakiye riski ortaya çıkabilir, serencam paye önemlidir. Kullandığımız çare hayvani ürüne yansır, hayvan bilimi ürünler vasıtasıyla bile topluma yansıyabilir. Bildirme muhteşem risklerden ayrımsız tanesi de ileriye çevrilmiş pandemi oluşturabileceği endişesi olan antibiyotik direnci riskidir. Onun haricinde antibiyotiklerin doğrudan sistemlere yönelik damarı bozuk etkileri de vardır. Alerjik nitelikte üstelik etkileri vardır. Antibiyotik direnci dediğimiz fehva; ilacın önerilen bir dozu vardır, o dozda çare kullanıldığı zaman kanda mukannen ayrımsız plazma seviyesine ulaşır ve ondan sonra tartı göstermeye başlar. Biz antibiyotiği alışılagelen dozda kullansak üstelik bakteri tılsım aracılığıyla etkilenmiyorsa o ilaca alın tıpkısı dayanım geliştiği şeklinde nitelik rapor edilir” dedi.

‘HER 3 SANİYEDE 1 KİŞİ HAYATINI KAYBEDECEK’

2019 sonunda ortaya çıkan Kovid-19 pandemisinin uluslararası ölçekte cemi dünyayı etkilediğini anımsatan Yarsan, “2019 yılının böylecene başladı, zaman 2022 yılındayız. 2,5 almanak proses içerisinde Kovid-19’dan kaynaklı ölüm oranı kestirmece 6 milyondur. Antibiyotik direnci ile ait şu andaki veriler doğrultusunda Avrupa Birliği ülkelerinde 33 bin, Amerika Mürekkep Devletleri’nde 35 bin tamlık dünyada ise 700 bin birey ve rastgele 45 saniyede 1 can antibiyotik mukavemetli bakterilerden kaynaklanan tıpkısı enfeksiyon sonucu ölüyor. Tedbir alınmazsa ileri dönük neler olabileceği ile ilgili çalışmalar gerçekleştirilmiş. İngiltere’da tıpkı sayım bilimi uzmanı marifetiyle yapılan aynı çalışmada, tedbir alınmazsa kıtalar arası ve hastalık gruplarıyla karşılaştırılmış 2050 yılında bilcümle dünyada 1 yılda hayatını kaybedecek herif sayısı 10 milyon namına muayyen. 2050 yılında birlikte gelişigüzel 3 saniyede 1 kişinin hayatını kaybedeceği ortaya konulmuş. Tamlık keyif otoriteleri hem millî hem dahi uluslararası düzeyde ‘Bu sorunun çözümüne müteveccih neler yapılabilir?’ arayışı içerisindedir” diye konuştu.

‘ÖNERİLEN DOZDA VE ÖNERİLEN SÜREDE KULLANILMALI’

Antibiyotikler namına bambaşka ilaçlar denendiğini ancak tıpkı etkinin sağlanamadığını dile getiren Yarsan, “Nedeniyle antibiyotikler kıymeti bilinmesi gereken ilaçlardır. O zaman rasyonalist kullanacağız. Antibiyotiğin hekim kontrolünde kullanılması gerekir. Yani gelişigüzel değme yerden antibiyotik alınmayacak. Hekim kontrolünde önerilen dozda ve önerilen sürede kullanılacak. ‘Herhangi tıpkısı iyileşme oldu, antibiyotiği kullanmayayım’ yaklaşımı mümteni. Prospektüsünde tamlanan doz ve süre hangi ise uyulması gerekir. Yoksa antibiyotik direnci niteliğindeki etkiler birlikte sağlık” dedi.

Araştırı: Antibiyotik direnci insanlık için ciddi bir zılgıt

 

Tehlikeli antibiyotik uyarısı!

 

İnsanlığın önündeki ‘arz bunaltıcı tehditlerden biri’: Antibiyotik direnci

 

Antibiyotik reçeteleme yüzdelik 31 azaldı

 

Share: