Doç. Dr. Mustafa Ahu: “Asma Bıyığı yetiştiriciliğinin teknik ve bilimsel tabana dayalı adına toplumda yaygınlaştırılması üzere çalışıyoruz”

Doç. Dr. Mustafa Ahu: “Asma Bıyığı yetiştiriciliğinin beceri ve bilimsel tabana dayalı kendisine toplumda yaygınlaştırılması amacıyla çalışıyoruz”

Sakarya’dan Isparta’ya gelen delege Yusuf Kaya: “Dudağımdaki yarayı sülükle tedavi ettikten sonraları nikbet sardım”

ISPARTA Isparta Kullanışlı Ulum Üniversitesi ve Daima Eğitim Aplikasyon ve Araştırı Merkezi çerçevesinde yapılan “Uygulamalı Tıbbi Asma Bıyığı Yetiştiriciliği” eğitimi 10 farklı şehirden mevrut 14 delege ile gerçekleşti.

Isparta ISUBÜ bünyesinde cümbüş gösteren Daima Terbiye Aplikasyon ve Araştırma Merkezi, 03-06 Ilkgüz tarihleri beyninde “Kılgılı Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği” eğitimi verdi. Türkiye’nin 10 farklı şehrinden gelen 14 katılımcıya “Kılgısal Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği” eğitimi hem kuramsal hem birlikte uygulamalı yerine gösterildi. Tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliğinin herif sağlığındaki önemine değinen ISUBÜ öğretim üyelerinden SÜLMER Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ceylan “Esenlik alanında enzimleri sebebiyle bir nice hastalığın tedavisinde geçer canlılardandır. Sağlık bakanlığının 2014 yılında ortaya koyduğu geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliği ile tıbbi sülükte karışma tutmak üzere mecmu on ilkokul geleneksel tedavinin kanuncu çerçevede hastanelerde yapılmasına müsaade verdi. Bu tedaviyi yapacak olan insanlar öncelikle ilgili kuruluşlardan terbiye alıp sertifikalandırılması gerekmektedir. Bu yönetmelik sonrasında asma bıyığı talebi dönem geçtikçe artmaya başladı. Yönetmelik çıktığında iki nüsha olan çiftlik sayısı on bire derkenar durumda ve bu benzer zaman geçtikçe artmaya makul gidiyor” dedi.

“14 değişik murahhas katılım etti”

Tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliğinin sanılanın tersine az çok kuvvet ve pres tıpkı teknik konu olduğunu tamlayan Ahu “Bu zorlukların önüne geçmeye çalışarak tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliğinin teknik ve bilimsel tabana dayalı namına toplumda yaygınlaştırılması noktasında benzeri eğitim bilimi programı başlattık. Üniversitemizin Daima Yetişek Uygulama ve Araştırı Merkezi koordinasyonluğunda bu hafta düzenlediğimiz eğitimimize Erzincan’dan İstanbul’a kadar mütebeddil benzeri coğrafyada 14 ayrımlı delege katılım etti. Bu eğitimin geçmiş iki gününde nazari eğitimlerle sülüğü tanıtıyoruz. Son iki çevrim ise sahaya iniyoruz ve kılgısal tıbbi asma bıyığı yetiştiriciliği eğitimimizin farkı burada ortaya çıkıyor. Burada kursiyerlerimiz sülüğe dokunarak, seçme nev aşamayı kendileri beğenmek vasıtasıyla zihinlerinde rastgele soru işareti kalmıyor. Bu eğitim bilimi sonunda kurmuş olduğumuz bildirişim kanalları ile gelişmelerini izlem ediyoruz” şeklinde konuştu.

“Dudağımdaki yarayı sülükle otama ettikten sonradan alçalma sardım”

Sülük eğitimi için Sakarya’dan Isparta’ya mevrut delege Yusuf Kaya ” Dudağımda bir yara vardı sülükle tedavi ettim, bilahare sülüğe merak sardım. Eğitimlere katılıp sülük yetiştirmeye değişmeyen verdim” diyerek belirtti. 6 yıldır uğraşı yerine asma bıyığı yetiştiriciliği ile uğraşan Aykut Akkoyun ise eğitim ve araştırı alanında haddinden fazla zayiatlar verdiğini belirterek “Mustafa hocamla toplumsal medya aracılığı ile tanıştım buraya geldik eksiklerimizi gördük. 4 günce eğitimimizde çokça öz kattı. Asma Bıyığı beslek konusunda haddinden fazla husus öğrendim. Bundan ahir süreçte inşallah iyice sonuçlar alacağım” şeklinde konuştu.

Eğirdir Akarsu Ürünleri Araştırı Enstitü Müdürlüğü ve Isparta Belediyesi’nin üstelik desteğiyle gerçekleştirilen eğitim bilimi zaman sona erdi.

Share: