Trakya’nın dört bir köşesinden yüzyıllık panayıra gelenler “römork oteller”üstelik konakladı

Kırklareli’nin yeryüzü adi ilçelerinden Pehlivanköy’de 112 yıldır kurulan Pavli Panayırı dolay halkının yeryüzü büyük kültürel buluşma noktası namına dikkati çekiyor.

II. Abdülhamit’in fermanıyla kurulan panayır, Trakya’nın devam ettirilen akıbet panayırı kendisine öne çıkıyor.

Ergene Nehri yanındaki 110 dönüm alana kurulan panayırda lunapark, peyda çekicilik lokantaları, seyyah satış alanları yer aldı.

Eğlenceli sabık dört günden hoşgörüsüz kalmamak üzere yer köyler bile az daha panayır alanına taşındı. Bayramlı, Övenler, Çerkezmüsellim, Mandıra, Tahal, Ağayeri, Kumköy üzere ilçeye mail köylerde yaşayanlar, traktörlerinin römorklarına yükledikleri dayanak, çekyat ve yataklarla panayıra geldi.

Üstleri naylonla ilişkin römorklar koridor vakit panayır alanına dizilirken, panayır bitimine kadar 5 bine yakın dirilik burada konaklayacak.

Ev üzere döşenen “römork oteller”bile yeme içmece işlerini de halleden karye sakinleri, gelişigüzel yıl gelenek haline dönüşen bu etkinliği iple çekiyor.

8 Eylül perşembe günü başlayan panayır ahzüita günü sona erecek.

Panayırın vazgeçilmezi kuzu gönderme

Panayırda yapılan kuzu atıf, bölge halkının hasretle beklediği bire bir konuşamayan namına öne çıkıyor.

Alanda kurulan portatif lokantalar, kuzu çevirme müdavimlerinin vazgeçilmez adresi olmaya devam etti.

Odun ateşinde pişen kuzu lezzeti, kokusu ve tadıyla cezbederken, 3-4 saatte kızaran çevirmenin kilogramı 500 liradan satışa sunuldu.

Panayır renkli görüntülere hayal oldu

Renkli görüntülere hayal olan panayırda Hikâyeleme vatandaşlar, kendilerine has cümbüş anlayışlarıyla panayırın canlılık ayağını faal tuttu.

Binlerce kişinin müzakere ettiği panayırda lunapark eğlencelerine bile katılımcılar iştiyak gösterdi.

Büyük ayrımsız alanda kurulan lunapark ve farklı ürünlerin satıldığı tezgahları gezip değişik eğlencelere katılanlar, aynı asırlık etkinliğe şehadet etti.

“Rastgele sene dört gözle bekliyoruz panayırın gelmesini”

Panayır alanında römorkta nazil Arife Güner (63) seçkin yıl panayıra gelip römorkta konakladıklarını söyledi.

Panayıra Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinden geldiğini anlatım fail Güner, hasat ettikleri ürünleri panayırda satıp kışlık ihtiyaçları amacıyla aksata yaptıklarını belirtti.

Panayırın çok düzenli olduğunu anlatan Güner, “Her yıl dört gözle bekliyoruz panayırın gelmesini. Ayrıntılar eğleniyor, biz birlikte seyrediyoruz. Bundan 30-40 sene ilk hayvanların çektiği arabalarla geliyorduk, sonradan römorklar çıktı. Burada ağmak için bildirme iyisi bu bizim için. Arabalarımızın süresince çekyatımız var, kahvemiz, çayımız, yemeğimiz rastgele şeyimiz var.” diye niteleyerek konuştu.

70 yaşındaki Medine Önal bile 6 yaşından bu yana panayıra geldiğini anlattı.

Üç akşam römorklarda konakladıklarını anlatan Önal, köyün tamamının neredeyse panayıra katıldığını kaydetti.

Panayır amacıyla ameliyatını erteledi

71 yaşındaki Cemile Yorulmaz ise panayırın kendisi amacıyla olmazsa olmazlar arasında düzlük aldığını dile getiren Yorulmaz, “Her sene panayırı bekliyoruz. Hastayım operasyon olacağım ama geldim buradayım. Dallar var, tutkun geleceğiz. Panayır üzere ameliyatımı erteledim. ‘Panayır geçsin sonra gideceğim’ dedim. Safra kesesinden operasyon olacaktım. Hekim ‘sizin eğlenceniz, panayırdan sonra gelirsin’ dedi.” ifadesini kullandı.



Share: