Nöronal manipülasyon teknikleri nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor

Erasmus Üniversitesi Nörobilim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Robin Broersen, nöronal yönlendirme tekniklerinin nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabildiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi Malumat Bilimleri Fakültesince Balkan Kongre Merkezinde, “Sinirbilimde nöronal yönlendirme teknikleri” mevzulu seminer düzenlendi.

Seminerde konuşan Doç. Dr. Broersen, sinir sisteminin merkezi, çevresel ve otonom tevessül etmek amacıyla 3 bölümden oluştuğunu ifade etti.

İnsan arasında 86 milyar sinir hücresi bulunduğunu anlatan Broersen, “Bu sinirler birbirine 500 bin kilometre uzunluğundaki aksonlarla (sinir lifi) bağlanmaktadır. Bu hücreler birbiriyle bildirişim dayamak üzere angajman kurarlar. Us yapısında kısaca 1 katrilyon büyüklüğünde bağlantı keşfetmek mümkündür. İnsan beyni bu yönüyle haddinden fazla karmaşa bire bir yapıdadır.” dedi.

Broersen, akıl yapısını anlamanın beyindeki hastalıkları tensik etmek açısından çok oylumlu olduğuna ilgi çekti.

Nöronların fonksiyonları ve aralarındaki bağlantıların elbette olduğunu anlamanın manipülasyon teknikleri açısından mefret olduğu tamlayan Broersen, özellikli nöronlara bakıldığında bunların birbirleriyle angajman kurup kurmadığının gözlemlenebildiğini anlatım etti.

Doç. Dr. Broersen, beyindeki icraat esnasında hangi nöronun stimüle edildiğinin (hatırlatmak, harlatmak) kaydedilebildiğini ve bu durumun o nöron üstünde hususi olarak say imkanı sağladığını dile getirdi.

Yapılan çalışmaların nöronların ahval üzerindeki etkisini ortaya koyduğunu nâkil Broersen, şunları kaydetti:

“Nöronlardan başlayıp sunu ufak seviyede kaydedebiliriz ve arkasından davranışları anlayabiliriz. Yer mefret noktalarından biri bunlar nörolojik rahatsızlıkların terapilerinde kullanılabilirler. Söz Gelişi düşünce stimülasyonları parkinson evet de sara hastalığını ıslah etmek için kullanılabilir. Hangi büyüklüğünde aşkın nöronal manipülasyon tekniğimiz varsa bunları terapide kullanma şansımız o kadar artar.”

Nöronal manipülasyonun biraz değişik tekniği olduğunu belirten Broersen, “Bunların genişlik klasikleri elektrikle stimülasyon ve farmakolojik stimülasyondur. Son zamanlarda henüz çağdaş teknikler ortaya çıkmıştır. Bunlar optogenetik ve kemogenetik yöntemlerdir.” diyerek konuştu.

Share: