“Ruhsal Gerilim hormonları kişide çekişme ve kaçma dürtülerini tetikliyor”

ANKARA, – Klinik Ruh Bilimci Gözdem Özdem Akaydın, stresin alelumum yeni, ayrımlı, beklenmedik veya benliği yıldırma altında hissettiren bire bir durumla karşılaşıldığında tetiklendiğini belirterek, “Gönül stresli benzeri format içerisinde kaldığında beden bazen tepkiler vermeye başlar. İlk tepkisi aslında tığ farkında olmadan oluşmuştur; ruhsal gerilim hormonu salgılanır. Stres hormonları beyni harekete geçirerek kişide savaşma ve cızlam dürtülerini tetikler” dedi.

Güven Hastanesi’nden Klinik Ruh Bilimci Gözdem Özdem Akaydın, yaptığı bağlanmış açıklamada, stresin, can kuşu ve vücut bütünlüğümüzün entegrasyonunu bozan bire bir genişlik olduğunu belirtti. Akaydın, “Ezcümle, kişinin bağırsak dengesini bozan her şey bire bir stres nedenidir. Ruhsal Gerilim alelumum yıpranmamış, değişik, beklenmedik veya benliğimizi yıldırma altında hissettiren bir durumla karşılaştığımızda tetiklenir. Gönül stresli benzeri kapsam içerisinde kala vücut bazı tepkiler vermeye başlar. İlk tepkisi esasta tığ farkında olmadan oluşmuştur; ruhsal gerilim hormonu salgılanır. Ruhsal Gerilim hormonları beyni harekete geçirerek kişide çekişme ve kaçma dürtülerini tetikler” diye niteleyerek konuştu.

‘FAZLA RUHSAL GERILIM ÜZÜCÜ ETKİLERE SAHİP’Akaydın, bu dürtülerin gözdağı altında olduğunu hisseden beynin kendini esirgeme biçimi olduğunu belirterek, “Duygusal sonunda acul bir şekilde aksülamel verir. Ruhsal Gerilim hormonları sebebiyle verdiğimiz tepkiler müfit ayrımsız amaca hizmet porte. Gösterişli benzeri durumda kendimizi korumamızı sağlayabileceği kabilinden mehabetli çabucak korkularımızı kenara bırakıp girişim atmamızı birlikte sağlayabilir. Stresin hakeza koruyucu etkileri varken cemiyet vasıtasıyla algılanan ise stresin hep ateş etkilere eş olduğudur. Esasta yardımcı etkilerin etkinliği fazla stres durumunda asılsız kalabilmektedir. Olur, çok stres zihnimiz ve bedenimiz için ateş etkilere sahiptir” ifadelerini kullandı.’HOBİ VE İLGİ ALANLARINA EĞILMEK İYİ GELİR’Akaydın, bir yakınını kaybetmenin, boşanma yahut hicran yaşamanın, esenlik sorunlarının, tezevvüç etmek veya yavru sahibi olmak gibi değişikliklerin, hareket ve meslek kaygısının, dokunaklı hissettiren sorumlulukların strese bozukluk olabileceğini aktararak, şunları kaydetti:

“Ruhsal Gerilim, inç izi gibi bir durumdur. Çokça özel tıpkı durumun tanımlanmasından bahsediyoruz. Çözümü ölçün yapılandırılmış anketlerde arayanlarınız elbette vardır. Hayat herhangi bir zamanki hayatına bitmeme ederken zorlanıyor yahut aynı şeyler eskisi üzere amacında gitmiyorsa birey, stres yaşıyor diyebiliriz. Burada hemen şunun altını çizmekte üstünlük görüyorum. Eğer tıbbi rastgele ülkü yok ise bireyin yaşadığı bu uç abes stres namına tanımlayabiliriz. Öncelikle, yaşanan durumun kontrol edilebilecek ya dahi edilemeyecek bir ebat olarak belirlenmelidir. Stresi kesmek amacıyla etanol, uyuşturucu, sigaraya eğilmek yerine stres anlarında bu ve bire bir maddelere sebep gerekseme duyulduğunu anlamaya çalışılmalı. Okkalı stres altında hayattaki içtimai bindi kaynakları berenarı önemlidir. Ihtisas ve düşünceleri fark etmek, paylaşmak veya boşaltmak iyi gelecektir. Ruhu temaşa etmek kabilinden bedenin de dimdik beslenmesi oldukça önemlidir. Günlük, haftalık, mahiye gerçekçi hedefler yakalamak motive edicidir. Dalınç, yoga, yürüyüş fethetmek kaslara bol dirimsel ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Hobi ve deste alanlarına eğilmek bereketli dirimlik. Serencam adına; bilcümle bunların yapılmasına karşın uğrunda gitmeyen ayrımsız şeyler varsa yahut bireyin bu önerileri yapmaya enerjisi yoksa acilen bir can kuşu sağlığı uzmanına başvurulmalıdır.”

Share: