Nebati: IMF ile tıpkısı barışma imzalanmadı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Bitkisel, Prof. Hakim Yılmaz’ın cemaziyelevvel yayınlanan tıpkısı televizyon programında bulunduğu iddialar ile ilgili tıpkı açıklama yaptı.

Vekil Nebati, Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Sayın Prof. Bilge Yılmaz, evvel katıldığınız bire bir yayında Türkiye’nin IMF’den 6.5 milyar dolar takanak aldığını sav etmişsiniz. Ya konuyu bilmiyorsunuz evet birlikte bilip çarpıtıyorsunuz. İki buut üstelik sizin adınıza dağ.

Ego size durumu anlatayım; Arsıulusal Para Fonu (IMF) üye ülkeleri desteklemek üzere SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakkı) tahsisatı, ayrıksı tıpkısı ifadeyle şartsız ihtiraz desteği sağlamaktadır. SDR tahsisatları örgen 190 ülkeye kota payları oranında yapılmaktadır.

Geçtiğimiz sene; KÖLE’ye 112,9 milyar MEMLUK doları, Almanya’evet 36 bilyon MEMLUK doları, Cenup Afrika’evet 4,15 bilyon BENDE doları tutarında çekince imkânı sağlanmıştır. Türkiye’ye ise, IMF’deki kota payına bedel gelmek için 6,3 milyar ÇAKER doları tahsis edilmiştir.

IMF ile bu konuda benzeri sözleşme imzalanmamış evet bile izlence ilişkisine girilmemiştir. Bu olanak, tüm uzuv ülkelerin kullanımına küşade tıpkısı kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den namus borcu aldığına ilişik açıklamalar hamur dışıdır.

Bu hususlarla ilgili zamanında birlikte yapılan tezviratlara ilişik 26 Ağustos 2021’bile yapılan Bakanlığımızın basın duyurusu linkini sizin için tekrar bırakıyorum.”

https://www.hmb.gov.tr/duyuru/basin-duyurusu

IMF ile bu konuda benzeri ittifak imzalanmamış evet birlikte program ilişkisine girilmemiştir. Bu olanak, cümle organ ülkelerin kullanımına açılmış tıpkısı kaynaktır. Türkiye’nin IMF’den namus borcu aldığına ilişkin izahat gerçek dışıdır.

— Dr.Nureddin NEBATİ

Share: