Van’da ödüllü akademisyenin bakir hedefi hareketli mahrukat pilleri muhakeme etmek

Yakıt pillerindeki membran ve katalizörlerin daha düşük maliyet ve efdal verimle üretilmesine ilgili çalışmasıyla “Yılın Doktora Tezi Ödülü”cavlak kazanan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Beyaz Zehir Mühendisliği Bölümü Akademisyen Dr. Berdan Ulaş, demin dahi zinde yakıt pilleri tasarlamayı hedefliyor.

Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) “2022 Üstün Başarı Ödülleri” yarışmasına “PEM Yakıt Pilleri için Anot Katalizör ve Membran Sentezi, Karakterizasyonu ve Yakıt Kırma Uygulamaları” teziyle katılan Ulaş, “Vukuf ve Mühendislik Bilimleri” kategorisinde birincilik kazandı.

Ödülünü 10 Ekim’birlikte Ankara’üstelik düzenlenen 2022-2023 Yükseköğretim Akademik Sene Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan Ulaş, AA muhabirine, yaptığı çalışmayla mahrukat pillerinin sunu kıymettar iki öğesi olan membran ve katalizörlerin henüz bağan maliyet ve elan yüksek verimle lacerem üretilebileceğini ortaya koyduğunu söyledi.

Danışman hocalarıyla birlikte, müvellidülma enerjisi uygulamalarından biri olan mahrukat pilleri üstüne hazırladığı tezinin ödüle layık görülmesinden mutluluk duyduğunu belirten Ulaş, çalışmanın Türkiye’nin erke konusundaki projeksiyonlarına katkı sunacağını rapor etti.

“Tez çalışmam hakemli arsıulusal dergilerde yayımlandı”

Nüfusun artması ve sanayileşme nedeniyle küsurat enerji ihtiyacının tükenmekte olan kömür, petrol ve doğalgaz gibi müstehase yakıtlar ile karşılanmasının sürdürülebilir olmadığını vurgulayan Ulaş, Hidrojen’in, belde dostu, tezelden bulunabilen, yüksek veriminden yağlık müstehase yakıtların hesabına kullanılabilecek mefret ayrımsız enerji kaynağı olduğuna dikkati çekti.

Yakıt pillerinin üstelik hidrojenden ruh üretebilen cihazlar olduğunu anlatan Ulaş, şu bilgileri verdi:

“Elektrikli vesait amacıyla ihtiyaç mahsus lityum, nikel ve kobalt kadar malzemelerin tedbir sorunu, yakıt pillerinin gelecekteki kullanımının yaygınlaşacağının ipuçlarını vermektedir. Mahrukat pilleri pahalı aynı teknoloji olduğu amacıyla ülkemizde birlikte mütenevvi araştırı grupları elan iktisadi ve yüksek verimde yakıt pillerinin ticarileşebilmesi için mücahede yürütüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız bünyesinde hidrojen mahrukat pilleri ile tasarlanan yakıt pilli dil projesi üzerine çalışmalar bitmeme ediyor. Yürüttüğümüz tez çalışmasında, yakıt pillerinin sunu ömre bedel iki öğesi olan membranlar ve katalizörlerin bağan maliyetle ve faziletkâr verimle üretilerek mahrukat pillerinin ticarileşmesi hususuna mehabetli aynı ulama sağlamıştır. Bu mücahede erdemli yüklülük değerine sahip uluslararası dergilerde 7 araştırı makalesi, hakemli uluslararası dergilerde derleme makale, uluslararası kongrelerde 7 demeç olarak yayımlandı. Van YYÜ’dahi hazırlanan ayrımsız tezin YÖK yoluyla ödüle müstahak görülmesi, Reisicumhur’mızdan ödülü kabul etmek benim amacıyla büyük aynı motivasyon kaynağı oldu.”

Erke ithalatının ülkede şişman tıpkısı maliyete bozukluk olduğunu aktaran Ulaş, “Özlük enerjimizi çıkarmak hesabına hidrojen ve yenilenebilir erke kaynakları alanında yapılan icraat çok önemlidir. Cumhurbaşkanımızın 2023 vizyonunda bile bu konu kayran almaktadır. Türkiye’deki erke açığının mutedil ve mufassal vadede yakıt pilleriyle, bu pillerin göstereceği faziletkâr potansiyelle çözüleceğine inanıyorum. Mahrukat pilleri telefon ve elektronik beyin kabil portatif cihazlarda rahatlıkla kullanılabilir. Yakıt pillerinin düşük maliyet ve henüz faziletli verimde üretilerek ticarileşmesini hedefliyoruz. Bundan sonraki çalışmalarımızda birlikte daha yüksek yoğun yoğunluğuna topluluk mahrukat pillerinin tasarlanması için çalışmamız devam edecek. Bu konuda proje hazırlayarak üniversitemize sunacağız.” diyerek konuştu.

“İlk nöbet acun üniversiteleri sıralamasına girdik”

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise elde edilen başarının ayrımsız düzgün olmadığını, bu çeşit çalışmalara gereken desteği rastgele devir verdiklerini belirtti.

Üniversitenin işlek ve zinde ayrımsız kadroya ehil olduğunu ifade fail Şevli, şunları söyledi:

“2019’bile tıpkı akademisyenimiz Mühendislik, Huy ve Keyif Bilimleri kategorisinde ödüle layık görüldü. Güzeşte sene Ispençiyari Fakültesinden ayrımsız talim üyemiz ‘Faik Başarılı Zihayat Bilim İnsanı Programı’nda (TÜBA-GEBİP) hediye aldı. Hocamız Berdan Ulaş’ın hazırladığı çabuk bir numara oldu. Kendisini, danışman hocamız Prof. Dr. Ayça Çıpa Aceleci’ı kutlama ediyorum. Bu başarılar araştırma üniversitesi kalkışmak üzere YÖK’e yaptığımız başvuruyu dosdoğru çıkarttı. Üniversitemiz sakıncasız adımlarla yükseliş trendini devam ettiriyor. 40. yılımızı kutluyoruz. Üniversitemizi bilimin ışığında tıpkı dünya üniversitesi ika hedefli doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Doktora öğrencileri ve danışmanlarına çabuk çalışması için 35 bin lira destek veriyoruz. Akademisyenlerimize ciddi destekler veriyoruz.”

Çabuk danışmanı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Alem Çipo Telaşlı bile “Bire Bir akademisyen kendisine benim üzere yer heybetli artık, insan yetiştirmektir. Yetiştirdiğim öğrencilerimin yükselişini yolmak ve onların ödül alması çokça balaban ayrımsız çalım kaynağı. Dr. Berdan Ulaş’ın doktora tezinin ödüle müstahak görülmesi bana bu gururu yaşattı. Ödülün Sayın Cumhur Reisi’mız vasıtasıyla verilmesi bizleri onurlandırdı.” dedi.

Acul, şunları kaydetti:

“Doktora süresince büyük ayrımsız iş ve cansiparane yaptığımız akademik çalışmalarla yakıt kırma teknolojileri alanında haddinden fazla eşsiz ve faziletkâr külfet faktörlü yayınlarla ilmî literatüre tehlikeli katkılarda bulunduk. Erke alanında çalışmalarımız lahzada devam ediyor. Ülkemizin genişlik iri hedeflerinden biri olan temiz erke alanında mehabetli araştırmalara imza atıyoruz. Ülke yerine dünya çapında almaşık enerji teknolojileri üstüne söz sahibi olabilmek üzere mukteza altyapıya sahibiz ve acun lideri olabilecek aynı ülkeyiz.”

Share: