Sebep Kaya’dan ‘Sendikalara Yüzde 2 Unsur Barajı’ Tepkisi: “Biz, Sendikaların Önüne Kurulan Barajları Yıkmaya Geliyoruz”

CHP Ankara Milletvekili Saika Kayaç, memurlara ödenen şişman anlaşma ikramiyesi amacıyla sendikalara getirilmek istenen ‘yüzdelik 2 üye barajı’ ile ait, “Kadın, el yakınken bu tekliften vazgeçin. Şayet tam bu çağrılarımıza rağmen yollarına bitmeme ederlerse -Umumi Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu takım toplantısında anlatım etti- Kanunuesasi Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bu yoldan dönem namevcut. Tığ, sendikaların önüne baraj kurulması değil, kurulan barajları yıkmaya geliyoruz” dedi. KESK Adam Umumi Başkanı Şükran Kablan Yeşil bile “KESK yerine, düzenli olduğumuz bütün gelişim kollarımızda barajla ilgili bire bir sorunumuz bulunmayan. Ancak bizim açımızdan, sendikal teşkilatlanma hakkına erbap çıkmak çokça altın. Bu yasalaşırsa elbette mücadelemiz, bunun değişmesi noktasında devam edecektir” diye niteleyerek konuştu.

Sebep Kayaç, zaman TBMM’da düzenlediği matbuat toplantısında, Genel Kurulu’nda görüşülen ve yüzde 2 uzuv barajını aşan sendikaların üyelerine çıktı toplu iş sözleşmesi ikramiyesi ödenmesini bile içeren er bezi kanun teklifini eleştirdi. Kayaç’ya, matbuat toplantısında CHP Adana Mebus Müzeyyen Şevkin, Muğla Milletvekilleri Suat Özcan ve Süleyman Cerbezeli, KESK Kayırıcı Umumi Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Gönül Borcu Kablan Yeşil üstelik zevcelik etti. Kayaç, şunları söyledi:

“AKP İKTİDARI BIRLIKTE DARBECİLERİN İZİNİ SÜRDÜRÜYOR”

“Kamu emekçilerinin sendikal mücadele geleneği, Türkiye Öğretmenler Sendikası’ndan (TÖS) başlar. 8 Temmuz 1968 yılında kurulan TÖS, evvel grevi özne ve geçmiş kapısına kilit vurulan sendikadır. 12 Mart askeri darbesi, TÖS’ü kapatarak grevli, şişko kontratlı sendikal mücadelenin önüne duvar vurmuştur. 12 Mart ve 12 Ilkgüz askeri darbeleri, sendikal mücadeleye karşı olmuştur. Demin AKP iktidarı bile darbecilerin izini sürdürüyor. Darbelerin kıskacındaki kamu emekçileri, zincirleri kırarak baştan sendikalarını kurarak yola çıktılar. Bu yolda, ‘Devlet memuru sendika kuramaz’ diyenlere temerrüt sendikalarını kurdular ve bu günlere geldiler. 25 Haziran 2001 yılında 4688 dar Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kabul edilir. Yüzde 5 sendikal baraj getirilir, 25 Haziran 2001 tarihinde. 24 Haziran 2004 tarihinde yüzde 5’lik baraj, AKP tarafından yandaş sendikaların önünü fayrap etmek üzere kaldırılır.

“YANDAŞ ‘SARI SENDİKALARI’ YÖNETMEK İÇİN BİR KANUN TEKLİFİ İLE KARŞIMIZA ÇIKTILAR”

Taraftar sendikaların önünü boşaltmak amacıyla kaldırılsa dahi olumlu benzeri adımdır. AKP yeni kurulmuştu, kendi sendikalarına yaranmak için ‘demokrasi’ havarisi kesilmişti. Aradan yıllar geçti, AKP esas yüzünü göstermeye başladı. Hani 3Y ile mücadele üstüne kurulmuştu evet. Neydi bu 3Y? Usulsüzlük, meskenet, yasaklar. Zaman geldiği noktada yeniden 3Y ile için aylamak istiyor. Yolsuzluklar aldı başını gidiyor, fakirlik halkın canına tak etmiş, yasaklar gelişigüzel alanda kendini gösteriyor. Yolun sonu göründüğü için giderayak taraftar ‘zerrin sendikaları’ çevirmek üzere tıpkı yasa teklifi ile karşımıza çıktılar. Akim olan sendikal barajı yüzde 2’ye takip etmek amacıyla karşımızdalar.

“EŞİT İŞE EŞİT SEVAP UYGULAMASINI ORTADAN KALDIRAN ADALETSİZ BİR UYGULAMAYLA KARŞI KARŞIYA KALDIK”

25 Ağustos 2021’birlikte Resmi Gazete’bile yayınlanarak yürürlüğe giren yüzdelik 1 baraj uygulamasının yürürlüğü Danıştay vasıtasıyla durdurdu. 10 Aralık’ta Meclis Başkanlığı’na sunulan testis yasa ile barajın baştan yüzdelik 2’ye çıkartılması teklifi getirildi. Teklif, 15 Aralık’ta AKP ve MHP oyları ile komisyondan oyçokluğu ile geçti. Demincek TBMM Umumi Kurulu’nda; Anayasa’evet, Danıştay kararına, arsıulusal sözleşmelere ve AHİM kararlarına rağmen AKP ve MHP gruplarının ısrarları ile görüşülüyor. Yüzde 2 barajını aşan sendikalar, 2119 ses seda rakamına bakarak 707 TL dolgun sözleşmeden behre alacaklar. Ancak yüzde 2 barajının altında küsurat sendika üyeleri ise 250 TL alacaklar. Sendika ihdas hakkı sıfır bilge, müddeiumumi, er, polis güçleri ve yürütüm dulda memurları başarısız ecir alacaklar. Bir işi gören amme çalışanlarına farklı bir sevap uygulaması, denk işe denk sevap uygulamasını ortadan kaldıran adaletsiz ayrımsız uygulamayla yüz yüze kaldık.

“ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE, AİHM KARARLARINA AYKIRI”

Yıpranmamış sendikaların kurulmasının önünü kapatıyor. Bulunan sendikalardan yüzdelik 2 barajını aşamayanlar unsur kaybedecek. Organ kaybeden sendikalar uzun vadede kapanacak. Amme emekçileri, ekonomik nedenlerle istemedikleri sendikalara unsur gelmek zorunda kalacaklar. Yasa teklifinin yasalaşması yerinde, yerleşmiş olan 231 sendikanın 188’inin kapısına kilit vurulacak.

Kanunuesasi’nın 51. maddesine bakarak; kişinin sendika kurma, sendikaya unsur olma ve üyelikten infirak özgürlüğü var. Teklif, sendika kurma, sendikaya unsur olma ve ayrılma özgürlüğünü ortadan kaldırıyor. Türkiye’nin imzaladığı, Uluslararası Himmet Örgütü’nün (ILO) 87 sayılı Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi ve 98 dar Teşkilatlanma ve Şişko Kesit Hakkı Sözleşmesi’ne aykırıdır. Sendikal örgütlenmeye ait münfail AİHM kararları var, bunlara aykırı. Bu kuvvet, Anayasa’evet uymuyor, Danıştay kararlarına uymuyor, uluslararası sözleşmeleri tanımıyor, AHİM kararlarına uymuyor.

“BU ARANJMAN DANIŞTAY KARARLARINA AYKIRI”

Danıştay kararında, ‘Dolgun konvansiyon ikramiyesinden yararlanmada, bakım kollarına ilgilendiren olarak örgen olunan sendikalar açısından, hep kamu personeli sayısının bildirme birkaç yüzde 1’inden çok sendika üyesi kaydeden sendikalar şeklinde ölçüt getirilmesi kanalıyla sendikalar beyninde ayrıma posta açılması, belirtik sendikal özgürlüğe tıpkısı müdahale oluşturarak sendikaların kuruluş amaçlarının gerçekleştirilmesini inhibütör şekilde organ kaybına sebebiyet verecek boyut taşıdığı üzere, ayrımsız bakım kolunda çalışıp tıpkısı işi özne sendika üyesi kamu görevlileri beyninde, hoppadak farklı sendikalara örgen olmaları dolayısıyla eşitsizlik yaratması itibarıyla mesai barışını bile suratsız yönde etkileyeceğinden, sorun konusu düzenlemede mevzuata ve hukuka agreman bulunmamaktadır’ diyor. Bunu belirten herhangi bir siyasal parti değil, Danıştay. Danıştay üyelerini Cumhur Reisi atıyor. Bunu niye yapıyor? Zat taraftar sendikaları korkulu anlamda örgen kaybediyor. Bunun önüne dökmek amacıyla, bu iki sarı sendikanın talebini namına değirmek üzere bunlar halk kaldırıp indirecek.

Gelin, defa yakınken bu tekliften vazgeçin. Şayet tekmil bu çağrılarımıza rağmen yollarına devam ederlerse -Umumi Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu grup toplantısında rapor etti- Esas Mahkemesi’ne götüreceğiz. Bu yoldan çevrim namevcut. Biz, sendikaların önüne baraj kurulması değil, kurulan barajları yıkmaya geliyoruz.”

Kayaç’nın açıklamasının arkası sıra KESK Eş Umumi Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Minnettarlık Kablan Yeşil ile Müzeyyen Şevkin, Suat Özcan ve Süleyman Cerbezeli üstelik açıklama yaptı. Yeşil, şunları söyledi:

“BU YASALAŞIRSA TABIATIYLA MÜCADELEMİZ, BUNUN DEĞİŞMESİ NOKTASINDA DEVAM EDECEKTİR”

“Darbe ve darbeci zihin, seçkin alanda karşımıza çıktığı kadar burada bile karşımıza çıkıyor. KESK kendisine, birleştirme olduğumuz bilcümle iş kollarımızda barajla ait tıpkı sorunumuz bulunmayan. Fakat bizim açımızdan, sendikal örgütlenme hakkına cemaat geçmek haddinden fazla değerli. Bu yasalaşırsa bittabi mücadelemiz, bunun değişmesi noktasında bitmeme edecektir.”

CHP’li Özcan birlikte şöyle konuştu:

“DÜN OLDUĞU GİBİ ZAMAN VE YARIN DA BİZ ÜSTELIK BU MÜCADELENİN YANINDA VE DESTEKÇİSİ OLACAĞIZ”

“Çalışanlar arasındaki barışı becermek niyetindeler. Bu düzenlemenin gabi çekilmesini tığ üstelik irade ediyoruz. Zira ülkemizde, sendikal dünyada dolgun bölüm ve teşkilatlanma özgürlüğüne getirilecek çokça iri ayrımsız darbedir. Güzeşte olduğu kabil bugün ve ferda birlikte tığ de bu mücadelenin yanı sıra ve destekçisi olacağız.”

CHP’li Cerbezeli dahi şunları belirtti:

“BAKANLIĞIN, İKTİDARIN GÖREVİ TARAFTAR GERÇEKLEŞTIRMEK DEĞİL, MEVCUT YASALARI İŞÇİLERİN LEHİNE KULLANMAKTIR”

“Şunu iktidarın bilmesi geçişsiz; sendikal örgütleneme barajlara sığmaz. Buradan Say ve Toplumsal Düzenlilik Bakanı’na çağrıda bulunuyoruz. Şayet sendikal örgütlenme üstüne yürekten iseniz lüzum iştirakçi sendikalarında icap birlikte kamu sendikalarında bu barajı kaldırın. Yapılmak istene şudur; ‘Kamu emekçileri, önünüze 4 sendika koyuyoruz, bunlara organ olabilirsiniz’. Amme emekçileri hangi sendikaya üye olacaklarını bilemiyorlar mı kim sizin tarif ettiğiniz sendikaya unsur doğmak zorunda kalsınlar. Bu, yandaşlığı artırmanın tıpkı aracıdır. Bakanlığın, iktidarın görevi, lehtar gerçekleştirmek değil, kâin yasaları işçilerin lehine kullanmaktır.”

CHP’li Şevkin de şöyle konuştu:

“BU YASAYA ŞİDDETLE KARŞI ÇIKACAĞIZ, GERİ ÇEKİLMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

“İktidarın kaybetme saiki ile birlik yılbaşına ve seçime dahi 4 kamer kaldığında apar topar ayrımsız torbaya koyarak getirdiği ve milyonlarca insanı ait bu kadar yasa teklifinin tıpkı araya getirilmesi akseptans edilemez bir durumdur. Bu yasa hiçbir şeye sığmıyor. Ayrımsız yitirme telaşı içerisinde olan, ‘giderayak neyi çıkarabilirsem ve yandaş sendikaları pekâlâ güçlendirebilirsem’… Zira kan kaybediyorlar, verilerle arasında. Bunları pekitmek yerine apar topar getirilen bu yasaya hovarda karşı çıkacağız, dümbelek çekilmesi üzere elimizden geleni yapacağız.”

Share: