PROF. DR. ÖZLÜ GRİBE ALDIRIŞ ETMEMEK VARLIK BOYU HASTALIK OLUŞTURABİLİR

SAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Marifet Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sonuç aylarda Avrupa ülkelerinde sıklıkla görülen ve çocuk ölümlerine hastalık olan, ‘Beta Hemolitik Streptokok’ hastalığı ile ilişkin, Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde gittikçe temelli hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıklar ara sıra his kapaklarını tutabiliyor, kapak yetmezlikleri, kapak patolojileri, cerrahi müdahale gerektiren hâller olabiliyor. Yani dumağı enflüanza oldum beğenilir, gider deyip aldırış etmemek sizi popülasyon boyu ayrımsız hastalığın yükünü içki içmek zorunda bırakabilir? dedi.

Keyif Bakanlığı Koronavirüs Bilgelik Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, ‘Beta Hemolitik Streptokok’ hastalığı ile ait açıklamalarda bulundu. Boğaz ağrısına sebep olduğu için olağan tıpkı bademcik sorunu olduğu düşünülebilen hastalığın doğru ve vaktiyle tedavi edilmediği takdirde ölümlerin yanında kalımlı kalp hastalıklarına birlikte etmen olabileceğini tamlayan Prof. Dr. Özlü, Biliyorsunuz gündemde streptokok A hastalığı diye niteleyerek bir fehva imdi yerleşti. Bu sene nedense daha bir kısık seyrettiği, ayrıntılar arasında daha çok görüldüğü ağırbaşlı enfeksiyonlar bildirilmekte. Bizde dahi bu vakaları görmeye başladık. Esasta A grubu beta hemolitik streptokoklar sıklıkla bademcik iltihabı yaparlar, yutak iltihabı yaparlar, boğazda balkı, yutma güçlüğü olur, tükürüğünü yutamaz çocuk. Baktığınız devir boğaz kızarmıştır, bademcikler şişmiştir. Üzerinde beyaz iltihabi görünümler olur. Ağızda, damakta al döküntüler tür, ciltte döküntüler benzer. Vücutta dert, gücenme, erdemli üzücü olabilir. Bu şekilde kendini anlaşılan kıymet. Tedavisi kabil, yani penisilin kullanıyoruz, başkaca bir tane düze enjektabl penisilin ile otama edilir bu hastalık. Amma ayırt edilmesi gerekir? diye niteleyerek konuştu.

Avrupa ülkelerinde antibiyotikle tedavinin kıymetli yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Özlü, Türkiye’deki müfrit antibiyotik kullanımının çor üzere üstünlük sağladığını belirterek, şöyle konuştu

Çoğu zaman bu nev enfeksiyonlar viral sebepli olduğu üzere antibiyotik kullanılmaz. Hele Avrupa ülkelerinde, Şimal Amerika ülkelerinde hastaların antibiyotiğe ulaşımları haddinden fazla zordur. Antibiyotik kullanılması çokça nadirdir, haddinden fazla zordur. Ülkemizde bu tuhaf hastalarda antibiyotik kullanımı gereğinden çok esasta. Ama bu şekilde antibiyotik kullanımı bu A grubu beta hemolitik streptokokların bizde elan çok görülmesini engelliyor. Henüz güç vakaların ortaya çıkmasını engelliyor. Çünkü bizde genelde böyle ateşle, öksürükle giden, derbent ağrısı olan hastalara tıpkı şekilde antibiyotik başlanıyor ve bu antibiyotikler çoğu antibiyotik bu A grubu beta hemolitik stoplara etkili. Zımnında hem otama olduğu amacıyla sökel iyileşiyor, elan ciddi aynı çor tablosuna evrilmiyor hem da bulaşıcılık ortadan kalkmış oluyor. İşte bizim toplumumuzda maatteessüf aşkın müfrit antibiyotik kullanımı ihtimal bu açıdan tıpkı üstünlük de sağlıyor cins.

‘DOĞRU TEDAVİ ÖNEMLİ’

Hastalığın akla yatkın tedavi edilmediği taktirdi okkalı aynı tabloya dönüşebildiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, ‘Genelde tığ viral enfeksiyonlarda hani tabela çokça yavaş değilse çocuklarda her deva bile kullanmıyoruz. Elden incitici düşürücüler, bazen veca kesiciler falanca veriyoruz amma bu ayrımlı bir durum. Burada katiyen penisilin ilkin gelmek amacıyla antibiyotik tedavisi gerekiyor. Çünkü bu hastalık eskiden akıllıca otama edilmezse bati benzeri tabloya evrilebilir. Ölen dallar olduğunu söylemiştim, onun dışında yaşayanlarda bile mihman hasarlar bırakabiliyor. Enfeksiyonu geçirmiş kişilerde giderek temelli emraz olabiliyor. Bu hastalıklar arada sırada his kapaklarını tutabiliyor, kap yetmezlikleri, kapak patolojileri, cerrahi müdahale mucip hâller olabiliyor. Yani nezle, grip oldum mazbut, gider deyip aldırış etmemek sizi ömür boyu bir hastalığın yükünü yürütmek zorunda bırakabilir. Böyle tıpkı durumda mutlaka özellikle argıt ağrısı varsa, yutkunma güçlüğü varsa, ateşiniz varsa hekime gidin. Araştırma olun ve benzeri bakteriyel enfeksiyon varsa tedavisini karşı. artık 5 ile 15 yaş beyninde tığ bu enfeksiyonları görüyoruz. Amma 5 yaşından amiyane çocuklarda da görülebilir. 2 yaşından altında çok görmüyoruz amma erişkinlerde üstelik görülebilir. Yani 15 gözyaşı üstü erişkinlerde birlikte görülebilir’ dedi.

Share: