Model Bankası Servet Politikası Yerleşmiş Toplantı Özeti Açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Forma Bankası (TCMB) Mal Politikası Oturmuş (PPK) Güruh Özeti’nde, dünyalık politikasında sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri birlikte gözeten liralaşma odaklı ayrımsız yaklaşımın sergilenmeye devam edileceği bildirildi.

Mal Politikası Müesses’nun 22 Aralık’taki toplantısına ilgili özet yayımlandı.

Özette, bitiren fiyatlarının kasımda yüzdelik 2,88 yükseldiği kaydedilerek, yıllık enflasyonun 1,12 puan düşüşle yüzde 84,39 namına gerçekleştiği vurgulandı.

Yıllık enflasyondaki düşüşte erke ve temel mal gruplarının etkisinin belirleyici olduğu tabir edilen özette, şunlar kaydedildi:

“Aylık bazda gıda grubu fiyat gelişmeleri öne çıkmıştır. Asıl mülk grubunda almanak enflasyon cümle zir gruplarda gerilerken, enerji grubunda fiyatlar ölçülü seyretmiş ve kol almanak enflasyonu baz etkisiyle düşüş kaydetmiştir. Azık grubunda genele yayılan eşit artışları izlenirken, kadro yıllık enflasyonundaki artışta zihayat kâr ve göveri kaleminin beraberinde benzin ve benzen ürünleri fiyatlarındaki yükselişin etkisi yıldızlı olmuştur.

Üretici fiyatları mahiye artma oranı zindelik, gaz imalatının yanında rafine yer yağı ürünleri ile asıl mızrap endüstri fiyatlarındaki düşüşler öncülüğünde majör ölçüde yavaşlamış, bu doğrultuda müstahsil almanak enflasyonu gerilemiştir. Bu zevahir altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinin maaş değişimlerindeki yavaşlama sürmüş, almanak enflasyonlarında düşüş kaydedilmiştir.”

Özette, gıda ve alkolsüz meşrubat grubu yıllık enflasyonunun 3,50 fakül terfian yüzde 102,55 seviyesine ulaştığı belirtilerek, karşılık artışlarının grup geneline yayıldığı ve almanak enflasyonun işlenmemiş gıdada 5,00 puan yükselişle yüzde 97,24, mamul gıdada ise 2,03 puan artışla yüzde 107,35 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Enerji fiyatlarının kasımda yüzdelik 1,28 ile son aylara nazaran orta seyrettiği rapor edilen özette, “Avangart göstergelerin idmansız petrol fiyatlarındaki gerilemeye güvenerek, aralıkta akaryakıt fiyatları öncülüğünde enerji fiyatlarında düşüşe belen etmektedir.” değerlendirmesinde bulunuldu.

Özette, bakım fiyatlarının teşrinisani ayında yüzde 2,18 oranında yükseldiği aktarılarak, bu dönemde almanak enflasyonun icar ve tanıtma hizmetlerinde yükselirken, sair zir gruplarda gerilediği kaydedildi.

Esas mülk grubunda yıllık enflasyonun 3,54 fakül düşüşle yüzde 76,11 adına geçekleştiği belirtilen özette, çatlak ayı meydan katılımcıları anketi sonuçlarına bakarak birlikte pahalılık beklentilerinin gerilediği bildirildi.

Özette, açıklayan avangart verilerin sürmekte olan jeopolitik risklerin ve getiri artışlarının üstelik etkisi ile kaslı devlet ekonomilerinde resesyona dayalı endişelerin bitmeme ettiğine meni ettiği aktarılarak, şu ifadelere saha verildi:

“Türkiye’nin geliştirdiği mühim nitelikte çözüm araçları sebebiyle asıl besin başta koyulmak üzere gâh sektörlerdeki sunma kısıtlarının zıt etkileri azaltılmış olsa de uluslararası ölçekte yetiştirici ve mütemmim enflasyonu efdal seviyelerini sürdürmektedir. Faziletkâr küresel enflasyonun, para şişkinliği beklentileri ve arsıulusal finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.

Ülkeler arasında farklılaşan ekonomik görünüme merbut namına kaslı talih eşkal bankalarının para politikası hamle ve iletişimlerinde ayrışma artarak bitmeme etmektedir. Mali piyasalarda artan belirsizliklere müteveccih dalan bankaları yoluyla geliştirilen yıpranmamış sponsor aplikasyon ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir. Ayrıca mali piyasalar, artan sükûnet risklerine cebin repo artışı fail form bankalarının faiz artırım döngülerini geçenlerde sonlandıracağını beklentilerine yansıtmaya başlamıştır.”

Türk lirası cinsi şevket tahvili getirileri benzer ekonomilerin varlıklarına göre olumlu performans sergiledi

Gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarında, küresel riziko iştahındaki iyileşmeye paralel fasıla ayında hem borçlanma hem birlikte gelişim piyasalarına girişlerin devam ettiği kaydedilen özette, mütekâmil ülkelerin teferruatlı vadeli arbitraj faizlerindeki oynaklık ve küresel mali koşulların seyri gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ilişik riskleri ise etken tuttuğu belirtildi.

Özette, Liralaşma Stratejisi kapsamında atılmış politika adımlarının dahi etkisiyle Türkiye’nin Türk lirası cinsi şevket tahvili getirileri bu dönemde özellikle uzun vadede girmek için analog ekonomilere bakarak elan müspet tıpkısı başarım sergilediği vurgulandı.

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin nöbet açtığı erke maliyeti artışlarının rötarlı ve bilvasıta etkileri, ekonomik temellerden ırak fiyatlama oluşumlarının etkileri, toptan erke, gıda ve zirai mal fiyatlarındaki artışların oluşturduğu zinde aksi en şoklarının çalışkan olduğu ifade edilen özette, şu değerlendirmelere kayran verildi:

“Arsıulusal mal fiyatlarında son teşrin ayında düşüş gözlenmiştir. Madun gruplar bazında sınai eroin fiyatları artım kaydederek başka madun gruplardan ayrışmıştır. Uluslararası tor yer yağı fiyatları teşrinisani ayında tıpkısı tutar gerilemiş, söz konusu düşüş aralık ayında belirginlik kazanmıştır. doğal gaz fiyatlarındaki ricat teşrinisani ayında de bitmeme etmiştir. Uluslararası taşımacılık maliyetleri düşüş eğilimini teşrinisani ayında üstelik korumuştur. Ayrıca, serencam aylarda döviz kurları ılımlı bir ezgi izlemiştir. Bu gelişmelerle üretici fiyatlarında maaş artma oranı hayatiyet, gaz imalatının beraberinde rafine yer yağı ürünleri ile esas esrar endüstri fiyatlarındaki düşüşler öncülüğünde kebir ölçüde yavaşlamış ve üretici yıllık enflasyonu depresyon kaydetmiştir.

Yıllık pahalılık asıl sanayi grupları bazında incelendiğinde, enerjide henüz küşade kalkışmak için, tamlık ast gruplarda azalış göstermiştir. Sektörel namına incelendiğinde ise faaliyet, gaz imalatı, musaffa edilmiş petrol ürünleri ve temel uyuşturucu sanayi fiyatlarında düşüş gözlenirken, değişik madencilik ve taş ocakçılığı, cilt, kağıt ve inşaat ile bağlantılı olan madenî olmayan mineral ürünleri değer artışları ile öne çıkmıştır. Mevsimsellikten arındırılmış yetiştirici fiyatları temel nabız göstergeleri maliyet baskılarındaki zayıflama eğiliminin devam ettiğine bel etmiştir.”

Özette, 2022’nin evvel üç çeyreğinde faal tıpkısı büyüme gerçekleştiği belirtilerek, “Üçüncü çeyrekte yıllık büyümenin asıl belirleyicisi hizmetler sektörü olurken uran sektörünün büyümeye katkısı zayıflayan dış talebin de etkisiyle merbut düzeyde gerçekleşmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payının artığı anlatım edilen özette, araba-donatı yatırımları ve net dış satım katkısının payının yılın önceki üç çeyreğinde ortalama almanak büyümenin yaklaşık yüzde 62’sini oluşturduğu bildirildi.

Özette, yılın akıbet çeyreğine dair avangart göstergelerin ise zayıflayan aut talebin etkisiyle büyümedeki yavaşlama eğiliminin sürdüğüne meni ettiği kaydedilerek, endüstri üretiminin ekimde sezon ve takvim etkilerinden arındırılmış yerine mahiye yüzde 2,4, yıllık bazda ise yüzde 3,1 oranında arttığı belirtildi.

İktisadi faaliyette ivme kaybı devam ediyor

İmalat endüstri üzerindeki aut murat kaynaklı baskıların bağırsak kâm ve sunma kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik tutkun düzeyde kaldığına değinilen özette, İktisadi Yönelim Anketi ve PMI gibi anket bazlı göstergeler ile farklı yüksek frekanslı verilerin kazançlı faaliyette ivme kaybının devam ettiğine bel ettiği aktarıldı.

Özette, mevsimsellikten arındırılmış istihdamın ekimde maaş bazda yüzdelik 0,7, çeyreklik bazda ise yüzdelik 1,0 arttığı bildirilerek, şunlar kaydedildi:

“Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmış işgücüne ortaklık oranı ise aynı önceki ayak tabanı bakarak 0,4 puan artarak yüzde 53,5 düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu dönemde istihdamdaki artışa karşın işgücüne katılımdaki yükselişin etkisiyle mevsimsellikten arındırılmış toplanmış aylakçılık oranı, bire bir önceki ayak tabanı göre 0,1 puan artarak yüzde 10,2 seviyesine ulaşmıştır.

Anket göstergeleri ve faziletli frekanslı veriler istihdamdaki artma eğiliminin yavaşlamakla gelişigüzel korunduğuna meni etmektedir. Gayrı taraftan, istihdam kazanımları eş ekonomilere göre salgın sonrası çağ incelendiğinde henüz olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında tahaccüm dinamiklerinin strüktürel kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir.”

“Enerji ve değerli ithalatındaki yüksek davranış cari amal dengesini münasebetsiz etkilemeye bitmeme etmektedir. Akan işler dengesi ilk teşrin ayında 400 milyon dolar kemiksiz verirken, yıllıklandırılmış cari celi 4,5 bilyon dolar artışla 43,5 bilyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.” ifadelerinin saha aldığı özette şunlara aksan yapıldı:

“Teşrinisani ayına ait arızi aut tecim verileri mevsimsellikten arındırılmış kendisine dış satım ve ithalatın mahiye bazda artış kaydederek benzeri eski ayda gerçekleşen düşüşü kısmen telafi ettiğine meni etmektedir. Dış ticaret açığı, görece faziletli seviyelerini koruyan erke ve değerli ithalatının de etkisiyle teşrinisani ayında 8,8 bilyon dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığında enerji özellikle almak üzere emtia fiyatlarındaki erdemli seviyeler ve değerli ithalatındaki ivmelenme kaynaklı gözlenen yükselişe rağmen bakım gelirlerinde süregelen artma eğilimi akan işlemler dengesini desteklemeyi sürdürmektedir.

Turizmin akan işlemler dengesine beklentileri aşan dinamik katkısı bitmeme etmektedir. Bunun beraberinde, enerji fiyatlarındaki efdal düzey ve temel dış satım pazarlarının resesyona giriş olasılığı akan yük üzerindeki riskleri hareketli tutmaktadır. Cari işler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalımlı ağıl gelmesi, fiyat istikrarı amacıyla ehemmiyet bildirme etmektedir.”

Kredilerin büyüme hızı yakından izlem ediliyor

Mülk politikası duruşunun, enflasyon görünümüne müteveccih risklerin kaynağına, kalıcılığına ve mal politikası ile ne ölçüde taharri altına alınabileceğine dayalı değerlendirmeler dikkate alınarak, temkinli bir yaklaşımla sürdürülebilir değer istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirleneceği kaydedilen özette, “Para politikasında sürdürülebilir eşit istikrarı hedefi doğrultusunda mali istikrara müteveccih riskleri birlikte gözeten liralaşma odaklı aynı yaklaşım sergilenmeye bitmeme edilecektir. Kredilerin tahaccüm hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına makul şekilde soylu erki zindelik ile buluşması yakından strateji edilmektedir.” ifadeleri vadi aldı.

Özette, kurulun, akçasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya bitmeme edeceği ve fonlama kanalları özellikle kalkışmak için tüm yöntem araç setini liralaşma hedefleriyle düzenli kuzuluk getireceği belirtilerek, uygulanacak politikaların aralıkta açıklanacak olan 2023 Yılı Mal ve Düzey Politikası metninde kapsamlı adına car edileceği bildirildi.

Kurulun, sürdürülebilir bedel istikrarı ve mali istikrarın güçlendirilmesi üzere atık ve kararlılıkla muteber adımlar ile alay malay, global hazar ortamının yeniden kuruluş edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngördüğü ifade edilen özette, azalan aut talebin bütün irade koşulları ve istihsal üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği aktarıldı.

Özette, toptan büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin daha üstelik arttığı benzeri dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki çoğalma trendinin sürdürülmesi ile bildirme ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların sürekliliği açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik ehemmiyet yer ettiği belirtilerek, “Bu çerçevede asamble, siyaset faizinin çakılı tutulmasına karar vermiştir. Kurul, kâin yöntem faizinin global tilmiz ilgilendiren kalan riskleri dikkate alarak tam düzeyde olduğunu değerlendirmiştir.” yorumu yapıldı.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir tıpkı şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tamlık siyaset araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı motivasyon eden serbest kapsamlı aynı politika çerçevesi gözden geçirme sürecinin bitmeme ettiği kaydedilen özette, bu süreçte, siyaset araçlarının Türk lirası mevduat gelişiminin desteklenmesi, APİ fonlamasının teminat yapısında Türk lirası cinsi varlıkların artırılması, servet takası (swap) miktarının kademeli şekilde azaltılması ve döviz rezervlerinin güçlendirilmesi istikametinde geliştirilmesine odaklanıldığı belirtildi.

Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya bitmeme edilecek

Özette, değerlendirme süreçleri tamamlanan yüreklilik, güvence ve likidite politika adımları servet politikası nakil mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaya devam edileceği vurgulanarak, “Mufassal vadeli, çakılı getirili ve Türk lirası varlıklara talebin terfian nema eğrisinin akçasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izlenmektedir. Asamble, kredilerin büyüme hızıyla alay malay, hedefli alanlarda verimlilik kazanımları sağlayan kredilerin finansman maliyetlerinin da aktarımın korunmasını sağlayacak şekilde gelişimini gözetecektir.” değerlendirmesi düzlük aldı.

Bu çerçevede, Türk lirası likiditesinde ve dağılımında yaşanan gelişmelerin mevduat ve cesaret fiyatlamaları üzerindeki etkileri, döviz kurundaki gelişmelerin şişkinlik üzerindeki etkileri, seviye korumalı yatırım ürünlerine yönelik gelişmelerin suratsız mal ikamesi, döviz piyasalarının derinliği ve istikrarı ve bedel istikrarı üzerindeki etkilerinin analiz edilmekte ve zaruri politika tedbirlerinin oluşturulmaya bitmeme edildiği rapor edilen özette, TCMB’nin, fiyat istikrarı asıl amacı doğrultusunda enflasyonda kalımlı düşüşe meni eden ruhlu göstergeler oluşana ve ılımlı vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya büyüklüğünde elindeki tamlık araçları Liralaşma Stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edeceğinin altı çizildi.

Özette, fiyatlar umumi düzeyinde sağlanacak balans, talih risk primlerindeki düşüş, hırçın para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artım eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin mihman adına gerilemesi tarafından makroekonomik istikrarı ve mali istikrarı müspet etkileyeceği bile tabir edilerek, sonunda, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bire bir şekilde devamı amacıyla akla yatkın zemin oluşacağı vurgulandı.

Özette, kurulun, bedel istikrarının sağlanması için, cıvıl cıvıl aynı siyaset koordinasyonuyla tamlık paydaşları içeren bütüncül tıpkı eke yöntem bileşimi oluşturulmasını desteklediği aktarılarak, kararlarını transparan, öngörülebilir ve olgun odaklı ayrımsız çerçevede almaya devam edeceği kaydedildi.

Share: