İğne ipliği 67 yıldır elinden düşürmüyor

İstanbul’da 67 sene önce başladığı terziliğe tutkuyla tutkun olan 83 yaşındaki Zeynel Sezer, emekliye ayrılıp memleketi Giresun’a yerleşmesine rağmen arkadaşının dükkanında nısıf zamanlı mesleğini sürdürüyor.

İğne ve ipliği 16 yaşından beri elinden düşürmeyen Sezer, mesleğe 1956’da İstanbul’da başladı. Askerden döndükten sonra 1963’te dükkan açan Sezer, güzeşte yılların peşi sıra 2017’birlikte zahmetli yerine memleketi Giresun’un Espiye ilçesine yerleşti.

Dükkanını kapatmasına rağmen haddinden fazla sevdiği mesleğinden vazgeçemeyen Sezer, kaymakamlık merkezinde dikiş fail arkadaşı Coşkun Temel’in işlerine yardım etmeye başladı. Algı değil dobra vakit etmek için müteharrik Sezer, ustalığı ve işine olan aşkıyla çevresinden da takdir görüyor.

Zeynel Sezer, AA muhabirine, çocukluk ve cahillik yıllarında dikiş, berberlik ve kundura çıraklığı yaptığını, henüz sonradan bu meslekler arasından namına genişlik uygun gördüğü terziliği seçtiğini söyledi.

Terziliğin bozulmamış benzeri meslek olduğunu tabir fail Sezer, “Kravatını takarsın, çalışırsın. Bayramlarda haddinden fazla giysi dikiyorduk, çokça iyice zamanlardı.” dedi.

Sezer, 1990’lı yıllardan sonra terzilerin aksiyon yoğunluğunun azaldığını dile getirerek, yalnızca ünlü ve fena hâlde aksiyon özne terzilerin dolay plana çıktığını anlattı.

“Bana bire bir kavga olsun, mesafelik geçsin”

Mesleğini çokça sevdiğinin altını çizen Sezer, “Mesleğimi haddinden fazla sevmesem bu yaşımda gelip dikici arkadaşımın işlerine yardım etmem. Terzilerde muhabbet çokça olur. Terziler, berberler yârenlik yeridir, temas şeyi konuşabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Sezer, vaktini evde gereksiz durarak geçirmeyi sevmediğini vurgulayarak, “Gelirim, burada arkadaşımın yanında ona yardım ederim, gelişmemiş aksiyon olduğunda onları yaparım. Buradan takatli kazancım namevcut. Alacak üzere değil birlikte bana bire bir cenk olsun, çatlak geçsin.” diyerek konuştu.

Mesleğin inceliğinin, işi haddinden fazla dolgunca ayırmak olduğuna dikkati çeken Sezer, şöyle bitmeme etti:

“İşi çokça bozulmamış yapacaksın, sonra müşteriye bol davranacaksın. Müşterinin provasını, regulasını haddinden fazla gür yapacaksın. Doğrusu tıpkı terzinin provası ve regulası bereketli olursa elbiseyi güzelce diker. Bunlar terzilikte çokça önemlidir. Söz Gelimi ego benzeri kişiyi giyindiriyorum, cekette nerede ne hata var vücuda göre ayarlıyorum, sonraları dikip konfirmasyon ediyorum.”

Sezer, elbiselerde onarım işleri yaptığını, topluluk giysi siparişlerinin yok denecek büyüklüğünde az olduğunu sözlerine ekledi.

Share: