Eskişehir’de zemini akva sıfır bölgeler için kritik yer sarsıntısı uyarısı

Eskişehir’birlikte zemini sağlam sıfır bölgeler amacıyla ciddi zelzele uyarısı

ESTÜ Düz ve Gök Bilimleri Enstitüsü Düzlük Bilimleri ve Hareket Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Muammer Geceleyin:

“Dokuz sene önce belirlenen bölgedeki bulunan bina stokunun yüzdelik 26’sının yüksek riskli olduğunu belirledik”

“Faziletli riskli bina stoku evet kentsel dönüşümle evet üstelik ihya projesi ile depreme dayanıklı kuzuluk getirilmeli”

“Kentsel tahavvül ve çatı ihya konusunda zemini şiddetli, nüfusu faziletkâr bölgelere evleviyet verilmeli”

ESKİŞEHİR – Eskişehir Teknik Üniversitesi Düz ve Feza Bilimleri Enstitüsü Düz Bilimleri ve Sarsıntı Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yaşamış Tün, 9 sene evvel yaptıkları araştırmada, Eskişehir’deki yapı stokunun bir bölümünün faziletkâr riskli olduğunu belirlediklerini anlatarak, “Kentsel dönüşüm ve bina ihya konusunda zemini acı, nüfusu efdal bölgelere evleviyet verilmeli” önerisinde bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasında yaşanan iri katabolizma mutluluk gündeminde degaje kayran bulurken, vatandaşlar oturdukları binaların sağlamlığını düşünmeye başladı. Ayrımsız bölümü lığ temel taşı olan Eskişehir’dahi 9 sene önceki araştırma yapan Yaşamış Gece, kentin zemini ve bina yapıları karşı konuştu. Eskişehir şehir zeminin sağlam olmayışına değinen Geceleyin, 2014 yılında arkadaşlarıyla yaptığı araştırmalarda belirledikleri bölgedeki çatı stokunun yüzde 26’sının erdemli riskli olduğunu öğrendiklerini aktardı. Muammer Gece, aradan sabık süreye değinirken, erdemli risk taşıyan binaların mütenevvi yöntemlerle depreme dayanabilen kuzuluk getirilmesinin önemine ilgi çekti.

“Efdal nüfuslu bölgelere evleviyet verilmesi elan akıllıcasına olacaktır”

Hareket, zemin yapısı ve binaların beklenen depremlere dayanıklılığı üzerine bilgi veren Akademisyen Muammer Geceleyin, “Öncelikle yerel dayanaklık etmek şartları ve kâin çatı stoku hakkında düşünüm sahibi olmamız gerekiyor. Yerli istinatgâh şartları üzerine bir nice faaliyet yapılmış, maalesef depreme sakıncasız düz seçeneği üstüne alelhusus kırık zonu üstünde bulunması ve rahat mesnet üstünde düzlük alması açısından çatı stokunun iri aynı kısmının akva dayanaklık etmek üzerinde olduğunu söyleyemeyiz. Esas kocaman olan konu bu dayanaklık etmek üzerindeki yapı stokunun durumu. Emsal benzeri faaliyet kendisine tercüman olmak gerekirse tığ, 2014 yılında tıpkısı ilmî araştırma çerçevesinde Tepebaşı ilçesi sınırlarında uçucu bire bir bölgede yapı bazlı bir tane biricik binaları dolaşarak yapım mühendisleri ekibi tarafından detaylı dolay kıymetlendirme çalışması yapıldı. Amacımız, faziletli riskli bina stoku adetinin hangi kadar ve nerelerde olduğunu öğrenmekti. Bu tayyareci mıntıka amacıyla elde ettiğimiz sonuca bakarak, kâin çatı stokunun yüzde 26’sının faziletkâr riskli olduğunu öğrendik.

“Zemini kırıcı, nüfusu faziletkâr bölgelere öncelik verilmeli”

Faziletli riskli çatı stokunun ya kentsel dönüşümle evet dahi ihya projesi uygulamasıyla depreme dayanabilen arkaç getirilmesi yönünde analizör geliştirilmesi gerektiğini anlatan Eskişehir Maharet Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Düz Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Akademisyen Yaşamış Akşam, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Bu anlamda üstelik antrparantez uçucu bölgede yapılan çalışmanın Eskişehir’in bütününü kapsayacak şekilde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tabi bu emek üzere hem ekonomik hem de müddet anlamında aynı yetenek gerekiyor. Bu noktada bile bazen bölgelere evleviyet verilmedir. Yerel dayanaklık etmek şartları itibarıyla ızdırap zeminde olan ve faziletli nüfuslu bölgelere evleviyet verilmesi elan akıllıca olacaktır.”

Share: