Engelliler çatı atölyesi, down sendromlu bireyleri hareket hayatına kazandırıyor

Engelliler montaj atölyesi, down sendromlu bireyleri iş hayatına kazandırıyor

ESKİŞEHİR Tepebaşı Belediyesi ve Tevhit Uran Bölgesi işbirliği ile planlı Aleniyet İnsan Gücü Yetiştirme Mesleki Yetişek Programı çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim bilimi ile down sendromlu bireylerin iş hayatına kazandırılması amacıyla hususi eğitim bilimi veriliyor.

Eskişehir Tepebaşı Belediyesi ile Eskişehir Organize Endüstri Bölgesi işbirliğiyle hayata geçirilen Engelliler Anahtar Atölyesi down sendromlu bireylerin iş hayatına kazandırılmasına önayak oluyor. OSB’de mevcut Engelliler Spekülasyon Atölyesi’nde Duruluk İnsan Gücü Yetiştirme Mesleki Eğitim Programı’nda ‘Ön İmalat Elemanı’ adına eğitim bilimi düzlük downlu bireylerin sosyalleşmesi ve gelişim ortamına hazırlanması sağlanıyor. Çalıştıkları atölyelerde çeşitli fabrikalar amacıyla sakınma parça montajı ve paketlemesi eden bireyler kendilerini gani hissettiklerini dile getirirken, hareket hayatında mezru olabildikleri amacıyla de bahtiyar olduklarını söylüyor.

“Bağımsız adına hayatlarına devam edebilecek ayla geldiklerini kül dünyaya ispatlıyorlar”

Tepebaşı Belediyesi Kombinasyon Endüstri Bölgesi Engelliler Kurgu Atölyesi öğretmeni Fatma Kırkses, down sendromlu bireylerin burada aldıkları eğitimler sonrası gelecekte kişi kendilerine yetebilecek kuzuluk geldiklerini söylüyor. Çocukların burada hayata kazandırılması çalışılırken, fabrikalara de âdem gücü sağlandığını dile getiren Kırkses, “Burada özel gençlerimiz mesleki yetişek alıyorlar. 21 Mart Down Sendromlular Günü’hangi hususi 2 öğrencimiz ile birlikteyiz. Burada down sendromlu öğrenciler ile alay malay farklı özel ihtiyacı olan erler üstelik mesleki terbiye alıyorlar. Eskişehir sanayisine herif gücü beslemek için burada mesleksel eğitimler veriyoruz. Burada eğitimlerini bütünler öğrencilerimiz dahi giderek bağımsız aynı hayata adım atabilmeleri amacıyla istihdama yönelik eğitimler veriyoruz. Kısaca 25 ila 30 civarında yetişek düzlük ve istihdam edilen mektepli var. Aileler oldukça mutlu çünkü ‘İleride biz olmayınca çocuklarımız hangi yapacak?’ diye niteleyerek düşünmeye ister kalmıyor. Maalesef günün şartları bu düşünceyi gerektiriyor amma burada eğitim bilimi gören bu dallar ailelerinden sonra bile bağımsız milletvekili adına hayatlarına devam edebilecek hale geldiklerini tam dünyaya ispatlıyorlar” dedi.

“Buraya geldiğim ahit bahtiyar ve rahat hissediyorum”

Engelliler Montaj Atölyesi’nde yetişek düz Şeyma Temiz Maltalık, çalışırken haddinden fazla eğlendiğini söyledi. Öğretmenine ve Tepebaşı Şehremini Ahmet Ataç’a teşekkür fail Maltalık şöyle konuştu: “Bu atölyede eyyam haddinden fazla ahenktar geçiyor. Burada çapraz takıyoruz, kes biç yapıyoruz ve kutu montajlıyoruz. Vaktimizi dolgunca geçiriyoruz, çalışıyoruz, kitaplar okuyoruz ve eğleniyoruz. Buraya geldiğim antlaşma mutlu ve erinçli hissediyorum. Fatma hocayı evvel gördüğümde çok hoşuma gitmişti ve onun sebebiyle yeni şeyler öğrendim. Fatma hocaya ve Ahmet Ataç’a sevgilerimi gönderiyorum, teşekkür ediyorum.

“Dolaşma içerisinde arkadaşlarla kardeşçe ediyoruz, baziçe oynuyoruz, şakalaşıyoruz ve eğleniyoruz”

Engelliler Çatı Atölyesi’nde çalışırken daim yeni şeyler öğrendiğini kaydeden Uğurcan Elmalı, burada geçirdiği günlerde eğlendiğini de ifade etti. Çalışmaktan arta kalan vakitlerinde sosyalleştiğini söyleyen Elmalı, “Burada basamak sabitleyici, kopça, karton ve çıpa malzemeleri montajlıyoruz. Şuan aykırı yapıyorum, telleri aparata kurup takma yazar kutuya koyuyorum. Çalışırken değişik malzemeleri hazırlıyor ve montajlıyoruz. Gün içerisinde arkadaşlarımla dostane ediyoruz, baziçe oynuyoruz, şakalaşıyoruz ve eğleniyoruz” şeklinde konuştu.

Share: