Diyarbakır’da geçen yıl 270 çandır hayvanı tedavi edilerek doğaya salındı

Diyarbakır’da Dicle Melez Hayvanı Istirdat ve Rehabilitasyon Merkezi, 2022 yılında 270 aşılanmamış hayvanını tedavi ettikten sonra baştan doğaya bıraktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Dulda ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) ile Dicle Üniversitesi işbirliğiyle 40 dönümlük düz üzerinde kurulan merkezde, ameliyathaneler, iyileştirme merkezleri, müşahede ve karantina odalarıyla melez hayvanları tedavi ediliyor.

Diyarbakır ve çevre illerde farklı nedenlere kapalı yerine yaşam alanlarında yaralanan ve zehirlenen karışık hayvanları, DKMP Diyarbakır Ofis Müdürlüğü ekiplerince merkeze getiriliyor.

Geçen sene merkeze getirilen ve aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin üstelik bulunduğu 270 çorlu melez hayvanı, tedavi ve rehabilitasyonun arkası sıra tabii yaşam alanlarına bırakıldı.

Şekil Müdürü ve Dicle Üniversitesi Baytar Fakültesi İç Hastalıkları Temel Bilgi Dalı Dr. Öğretim Üyesi Akış Koçhan, AA muhabirine, merkeze getirilen yaban hayvanlarının tedavilerini yaptıklarını, beslenmelerini sağladıklarını, rehabilite ederek onları yeniden saf dirim alanlarına kazandırdıklarını dile getirdi.

Geçen yıl 240 kanatlı ve 30 memeli çandır hayvanının merkezde mihman edildiğini kaydeden Koçhan, şöyle konuştu:

“Bunların içerisinde kurt, ala sansar, görgüsüz, oklu kirpi, aşılanmamış kedisi, yara keçisi, kaçakçılardan kurtarılan bala sincaplar, nesli tükenme tehlikesi altında olan Fırat kaplumbağası, karaca leylek ve çok sayıda şahin, kartal, puhu var. Format bölgeye hitap ediyor. Birçok yaban hayvanı iklim koşulları, çevresel faktörler ve koca kaynaklı nedenlere kapalı olarak yaralanıyor. Doğada bu canlıları görenler erinçsiz olmasın. Tabiat üzere sonsuz katkısı olan türlerdir.”

Share: