Çiftçide kuraklık endişesi: Buğday filizleri çimen boyunda kaldı

Çiftçide yağışsızlık endişesi: Buğday filizleri çimen boyunda kaldı

-Bazı köylerde teşrinievvel da yapılamayabilir

EDİRNE – Serencam 90 yılın bildirme sıcak ve kurak dönemini kıpırdak Trakya’de, çiftçinin gözü yağmur bulutlarında. Buğday filizlerinin çimen boyunda kaldığı Trakya’üstelik çiftçiler, yağışların gerçekleşmemesinden bulut ediyor.

Buğday üretiminde Türkiye’da dördüncü sırada kayran düz ve Türkiye’nin büyük buğday istihsal alanlarından biri olan Trakya’birlikte, yağışların sezon normallerinin çok altında olması dolayısıyla çiftçilerde susuzluk endişesi başladı. Yağışların yetersizliği buğday mezru arazilerde tohumların çimlenmesinin engellerken, faziletli ürün beklentisi da düştü. Nehirlerin ve barajların üstelik kuruma noktasına geldiği Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne’üstelik, çiftçilerin gözü yağmur bulutlarında. Bir Tane umutlarının mart ve april aylarında muhtemel yağışlar olduğunu söyleyen çiftçiler, yağışlar gerçekleşmezse kullandıkları gübrenin buğdaya tıpkısı faydası olmayacağını belirtti.

“Serencam 90 yılın genişlik hamam ve yağışsız Küçük Ay ayını geçirdik”

TMMOB Kültür Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, “Sonuç 90 yılın yeryüzü hamam ve kurak Küçük Ay ayını geçirdik. Buğdayda şu dakika azotlu gübrenin kullanıldığı benzeri dönemdeyiz. Tam yağmur düşmezse makbul gübrenin buğdaya tıpkı faydası kaçınan ve buğdayın gelişimine tıpkısı katkı sunmayacak” açıklamasında bulundu.

Çiftçinin kişmiri esmer düşündüğünü belirten Edirneli çiftçi Insaflı Büyükköşkdere birlikte, “Rençper karaca kara düşünüyor. Baran yağacak diyerek ekinci basma attı ama yağış olmayınca öyle kaldı. Gözlerimiz yağmur bulutlarında yağışsızlık yaşanıyor” dedi.

Bazı köylerde teşrinievvel dahi yapılamayabilir

Kırklareli Kültür Odası Başkanı Ekrem Şaylan, yağışsızlık devam ettiği sürece buğday ve rüşvet veriminde balaban bir etki yaşanabileceğini belirterek, “Barajlarımızın ikisi üstelik adi boğunuk. Alelhusus Kayalı barajı bundan ahir süreçte ne evet bilemem amma 7-8 köyde darı ekimi yapılamayacak kabilinden görünüyor” ifadelerini kullandı.

Başkan Şaylan, “Geçekten ciddi im olan buğday, arpa ürünlerimizde teessürat görülmeye başlamıştır. Meteorolojiye baktığımızda baran görünüyor ama herhangi bir aktarılma baran erteleniyor. Buda çiftçinin moralini bozuyor. Dört ayda buğdayda sıkıntılı bölüm yaşadık ve süreçte bibi devam ediyor. Yağışlar bu şekilde giderse, zirai susuzluk bu şekilde giderse önümüzdeki sene proses sıkıntılı ve emekli türlü. Türkiye genelinde susuzluk saksı göstermektedir. Bu üstelik hem memleketimizi hem da siftinlik yalnızla rençperlik yapan biz üreticileri sıkıntıya atıf etmektedir” diyerek konuştu.

Trakya, Konya hububat ambarı olduğunu nâkil Şaylan, Konya’birlikte da lüks kuraklık olduğunu söyledi.

Share: