Karaman: “IATF, TSE’ye yetki versin”

ARTIK otomotiv esas ve taraf uran kuruluşlarının kabul etmek zorunda bırakıldığı IATF sertifikaları üstüne ecnebi aracı kurumların çıkışlı kılınmasına alın çıkan KALBİR Başkanı Mustafa Karaman, TSE ve özge yerel sertifika veren kurumların herkes dışında tutulmasına tepki gösterdi.

Merkezi Bursa’bile olan ve Türkiye genelinde şubeleşen Kalite Birliği Derneği (KALBİR)’nin Umumi Heyet Başkanı Mustafa Karaman, alelhusus otomotiv sanayinde ve buna merbut olan cümle yan sanayilerde, kanuni araç olmamasına rağmen ‘sektör şartı’ kendisine gelecek sürülen ve uyulması mecburi ayla gelen, IATF 16949 standardına bakarak belgelendirme çalışmalarını yürütme yetkisinin, IATF adlı yapı eliyle, ilkin milli belgelendirme kuruluşu olan TSE tevessül etmek için, yerli ve milli on paralık bire bir alım veya kuruluşa yetki vermediğini açıkladı.

IATF’nin sadece ecnebi belgelendirme kuruluşlarına vasıta hizmeti yetkisi tanımasının milli ekonomiye uymazlık verdiğini kaydeden Karaman, “Kalite Birliği namına uygulamaya koyduğumuz ‘Milli Gürültülü Ver Projesi’ çerçevesine giren ve ‘Milli Belgelendirme Sistemine’ muhalefet oluşturan bu duruma itiraz ettik. Ilkin otomotiv sektörü gelmek için, sunulan milli sese on paralık bire bir kıymet verilmemiştir. Uygunluk yorum alanında elverişsiz dışına revan yıllık sayı farkı 5 milyar doların bire bir bölümünü oluşturan bu hususu yine gündeme getirmek istiyor ve konuya ilkin devletimiz girmek üzere, sektörün temsilcisi konumunda olan, Otomotiv Endüstri Derneğinin (OSD), Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneğinin (TAYSAD) gündemine taşıyarak, bu konuda ‘Ülkenin milli aynı nitelik politikası’ uygulaması gerektiğine inanıyoruz” dedi

“IATF’ye başvuru ve karşılık”

Nitelik Birliği Derneği (KALBİR)’in IATF’ye ülfet teklifi dahi dikkati çekiyor; “Teşrinievvel 2022’birlikte Berlin’da bulunacağız. Türkiye’da yerel ve milli tek aynı hava ve bünye IATF 16949 üstüne tarafınızdan yetkilendirilmemektedir. Bu konuları sizlerle görüşmek, görmek amacıyla 10-15 Teşrinievvel tarihleri ortada bir randevu dilek ediyoruz” sözlerine verilen yanıt, yabancı kuruluşun Türkiye’ye bakışını birlikte gösteriyor.

IATF’den gelen yanıtta; Acun genelinde 40 kabul şirketi ile çalıştıkları, bunlardan 18’nin Türkiye’de olduğu, bin 100 işyerinde fal yapıldığı ve şehadetname verildiği cemi uzun boylu anlatıldı

Norbert Hass imzasıyla mevrut mektuptaki; “Bu nedenle IATF Türkiye’da gür bir alım satım varlığına sahiptir ve IATF daha fazla (domestik) sertifikasyonun onayı için şu anda stratejik tek gösteri ihtiyacı olmadığını görmektedir. Gelecekteki beklenen benzeri onayla ilgileniyorsanız, bize anlamlı benzeri iştirak profili göndermenizi dilek ediyorum. IATF, Türkiye’dahi veya Türkiye amacıyla aynı eyleme gerekseme olduğunu kabul ederse, mahsus size kavrayışsız döneriz. Saygılarımızla” bölümüne dikkati calip KALBİR Başkanı Karaman, “Verilen cevapta görüldüğü amacıyla, mezuniyet verilen belgelendirme kuruluşlarının yarısı Türkiye’üstelik. Türkiye’dahi kısaca 1.100 uran kuruluşu bu konuda belgelidir ve bu uran kuruluşlarımıza kesilen faturalar Euro üzerindendir ve bu bedellerin ıcığı cıcığı güçlükle dışına gitmektedir. Belgelendirme ücretlerinin birlikte eksiksiz istikşaf görevlilerinin (yerli – yabancı) umum masrafları firmalara ayrıca fatura edilmektedir” diyerek konuştu.

TSE anne oyuncu

Yerli ve milli belgelendirme kuruluşlarının yanı sıra, herhangi bir şeyden ilk cesamet kurumu olan TSE’nin bu alanda kamu madun yapısının amade olduğunu, ustalık ve yönetsel personel, makine ekipman, bilgelik, tesisat konusunda aynı eksikliği bulunmamasına karşın, bu konuda yetkilendirilmemesini eleştiren Karaman, “Otomotiv sanayinde oluşan bu tekelleşmenin ortadan kaldırılması üzere ilkin devletimiz koyulmak amacıyla, OSD ve TAYSAD yetkililerini göreve çağırma ediyor, bu konuda kurulan çarkın sonlandırılmasını, yetersiz dışına revan iri miktardaki bedellerin ensiz içre kalması üzere tedarik alınmasını istiyoruz. Akreditasyon kuralları gereği, düet anlaşmalar göre ve Uluslararası Standartlaşma Teşkilatı (ISO)’nın kurallarına göre; yasal ve çevre şartlarını sağlayıcı temas gurur, IATF 16949 üzerine belgelendirme yapabilir. Kalite Birliği yerine bizler biliyoruz ki; CEN ve CENELEC, ISO ve dünyada mevcut tamlık nitelik organizasyonlarının Türkiye temsilcisi olan, umum alanlarda akredite olan TSE, bu şartları fazlasıyla sağlamaktadır” dedi.

Karaman, otomotiv alanından ruh gösteren ve IATF 16949 üzerine belgesi kâin 1.100 endüstri kuruluşuna dahi şöyle seslendi; “Üyesi bulunduğunuz STK’lar gözetiminde itiraz edin. Ödediğiniz bedellerin yarısından henüz beş altı aynı maliyete gelebilecek olan tıpkısı formül varken, ödediğiniz bedellerin mikro dışına gitmesine itiraz edin. Agreman Yorum alanında yıllık averaj 5 milyar doların bire bir bölümünü oluşturan bu tekelleşmeye itiraz edin.” – BURSA

Share: