Zeytinin yer tatlı bilgisiz: “Zeytin reçeli”

Zeytinin en tatlı zifos: “Zeytin reçeli”

Bu birlikte ağızları tatlandıran zeytin reçeli

BALIKESİR – Genelde tuzlu ve ekşili kendisine tüketilen zeytinden değişik bire bir zevk olarak zeytin reçeli Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde kadınlar tarafından üretiliyor ve nazik bandaj görüyor.

17. Ayvalık Zeytin Hasat günlerinde değişik bir zeytin lezzeti sunan Ayvalıklı kadınların kurduğu ve Ayvalık Belediye Reisi Mutlu Ergin’in yakından destek verdiği kooperatifte üretilen zeytin reçeli büyük ilişki görüyor. Genelde tuzlu ve ekşili adına tüketilen zeytinin şeker hastalığı ile tatlandırılarak yapılan reçel işsiz ise damaklara ayrı ayrı bire bir ezgi adına sunuluyor.

İlk toplandığında ateş aynı tadı olan zeytinler muhtelif işlemlerden geçirildikten sonraları zehir suyundan kurtuluyor. Bu prosedür sonrası ile şekere yatırılan zeytinler bir süre bekledikten sonra kaynatılarak reçel haline getiriliyor. Zeytin formundan tıpkı özdek kaybetmeyen ama zevk itibarıyla ayrımlı tıpkı hoş koku kazanan zeytinler, zeytin reçeli adına nazik bent görüyor.

Ayvalık Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Görevlisi Çiçek Gökçetekin “Tığ yetiştirici kadınlarımız ile mutfağımızda sohbetler yapıyoruz. Neler üretebilirizi konuşuyoruz. Yetiştirici kadınlarımızdan biri dedi kim “Tığ zeytin reçeli yapalım. Bu bizim anadan görme reçelimiz. Atalarımızdan gelen bir reçelimiz. Bunu illet yapmayalım” Bağımlı dedik yapalım. Bunun üstüne çalışmalara başladık. Bizler ayrımsız nişane ürettiğimizde butik aynı şekilde üretip satışa sunuyoruz. Istek olursa üretim miktarlarını ona göre düzenliyoruz. Bu işi biz yaptık. Satışa sunduk. Çokça talep oldu.” dedi.

Share: