Maketi müzede sergileniyor, aslı yıkılıyor

– Maketi müzede sergileniyor, aslı yıkılıyor

KARS – Kars’ta kâin Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan tarihi Ahmet Tevfik Paşa Konağı’nın maketi müzede sergilenirken, aslı ise temas geçen dönem biraz henüz yıkılarak kayboluyor.

Kars Kalesi altında herhangi bir dönüş yüzlerce domestik ve yabancı turistin ziyaret ettiği Osmanlı mimarisi Ahmet Tevfik Kâmil Konağı’nın yalnız 4 duvarı kaldı. İçerisi defineciler tarafından kazılan ve herhangi bir tarafı yıkılan konağın maketi ise Kars Peynir Müzesi’nde sergileniyor. Konağın maketini müzede gören vatandaşlar, aslının hastalık restore edilerek site turizmine kazandırılmadığını belirtiyorlar.

“Şehremaneti aracılığıyla projelendirilmişti”

Dönemin Belediye Reisi Toy Alibeyoğlu tarafından “Kaleiçi Selçuki ve Osmanlı Eserlerini Animasyon Projesi” çerçevesinde himaye altına alınan ve tarihi Osmanlı evlerinden tıpkısı kısmının demir konsollarla güçlendirildiği bölgede kâin tarihi evlerden çokları ağız ağıza yıkılırken, Ahmet Tevfik Ağır Konağı’nın de aralarında bulunduğu iki tarihi çatı içler acısı durumda bulunuyor. Ahmet Tevfik Rabıtalı Konağı’nın Kars turizmine kazandırılması gerektiğini ifade fail dönemin Belediye Başkanı Tecrübesiz Alibeyoğlu, “Kaleiçi Selçuki ve Osmanlı Eserlerini Animasyon Projesi yapmıştık o devir, kalenin eteğindeki gecekonduları boşalttık. Fakat burada Osmanlı ve Selçuki eserlerini canlandıracak projelerimiz de vardı. Ahmet Tevfik Kâmil Konağı çivi başına Osmanlı eseri olduğu amacıyla bizim üzere çokça oylumlu ve anlamlıydı. Burayı üstelik kamulaştırdık ve restorasyonu sağlamaya başlamıştık. Amma başkanlığımız bitti maatteessüf. O günden bu yana yıkılmaya beniz tutuyor. Ayn bakarak bakarak böylesine çok balaban ayrımsız im bugün yarın yıkılacak” dedi.

(BAĞIRSAK-AT-CC-Y)

Share: