Kars’tan Kırklareli’ne kaşar göndermesi

Kars’tan Kırklareli’ne kaşar peyniri göndermesi

Başkan Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Kaşarı’nın 100 yılı fazla ayrımsız geçmişi, ayrımlı bire bir firez altyapısı var”

KARS – Kırklareli Ticaret ve Endüstri Odası Başkanı Soner Ilık’ın “Kars kaşarının adı, Trakya kaşarının tadı var” açıklamasına Kars’tan tepki geldi. Kars Ticaret ve Endüstri Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars kaşarının 100 yılı aşkın bir geçmişi, farklı tıpkı firez altyapısı, bir nice medeniyetin, bir nice budunsal yapının, bir nice emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin içinde bulunduğu ayrımsız yayın olduğunu belirtti.

Kars Tecim ve Endüstri Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, yaptığı açıklamada ayrımsız ürünü satmak üzere ayrımlı tıpkısı bölgenin ürününü karalayarak yahut kötüleyerek pazarlama tekniği kullanmanın büyük tıpkısı sorumluluk olduğunu söyledi. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık’ın açıklamasının akseptans edilemez olduğunu anlatım eden Alibeyoğlu, “Tabiatıyla ki Kırklareli’nin kendi yerel bir ürünü, işaret bire bir iz olanaklı. Amma marka ürünün tanıtımı yapılırken ayrımlı bir bölgenin emeğine, markasına, ticari nema sağlayacak alanını sabote ederek, karalayarak veya dahi çamurlamak yoluyla tanıtım yapılmasını makul bulmuyoruz. Çünkü 81 ilin hepsinin namına göre bire bir markası, namına göre aynı lokal değeri, tıpkı ürünü bulunmakta, bunun ortamında üstelik büyük aynı iş yatmaktadır. Bu emeği yok saymak yahut bu emeği hiçe addetmek, bu emeğe beis verici açıklamalarda çıkmak doğru tıpkısı boyut değil” dedi.

“Kars kaşarının 100 yılı fazla bire bir geçmişi, farklı tıpkı firez altyapısı var”

Kars kaşarının 100 almanak ayrımsız geçmişi olduğuna dikkat çeken Alibeyoğlu, “Yapılan açıklamada Kırklarelili ustaların Kars kaşarını ürettiğini, Kars’a kaşar peyniri yapımını öğrettiğinden bahsedilmiş. Kars kaşarı 100 yılı fazla bir geçmişi, değişik bir ekin altyapısı, birçok medeniyetin, bir nice etnik yapının, bir nice emeğin birleştiği ve coğrafi konumu, coğrafi özelliğin ortamında bulunduğu benzeri üründür. Yani eksantrik benzeri ille kıyaslanması makul olmaz tıpkısı, ikincisi bile bir ürünü feda etmek için değişik tıpkı bölgenin ürününü karalayarak veya kötüleyerek pazarlama tekniğini almak bu henüz da şişman bir hatadır. Tığ ürünümüzü satarken 81 ilin tek ürünüyle kıyaslamayız. 81 ilin bütün ürününe, emeğine, markasına, değerine sahip çıkarız. Hepsine benzeri saygıyı gösteririz. Çabucak özlük ürünümüzü satmak üzere elimizde mevcut doneleri, elimizde bulunan değerleri pazarlayarak ürünümüzü satmaya çalışırız. Eksantrik aynı içtima emeğine, ticaretine zarar verecek, kötüleyecek, damarı bozuk etkileyecek bire bir nitelik üstüne açıklama yaparak pazarlamaya çalışarak böyle tıpkı işe başvurmayız. Kırklareli Tecim Odası’nın yapmış olduğu bu açıklamayı kınıyoruz. Zira bizim marka değerimiz olan ürünün Türkiye’nin iç piyasasında ağırbaşlı ayrımsız kabul görmüşlüğü var. İhracata çevrilmiş benzeri üretime geçiş yapacağız. İhracata dünyalık çıkarmayı planlarken bu zümre haberlerle ürünümüzü itibarsızlaştırmanın hiçbir anlamı bulunmayan” diye konuştu.

Kars kaşarı ile ait açıklamalara Karslı üreticiler üstelik reaksiyon gösterdi. kaşar üretimi ve pazarlamasını eden Selami Çapan, “Böyle tıpkı izah yapılması etik değildir. Kars kaşarının dönüp tarihine baktıklarında 100 yılı aşkın bire bir tarihi vardır. Bunun kökeninin nereden geldiğini çokça gani biliyorlar. Trakya bile çok gür biliyor, Türkiye de çok iyi biliyor. Kars ile karşılaştırma etmeleri tıpkısı kez kusurlu. Kars’ın tarihi, Kars’ın dokusu, Kars’ın bitki çeşidi, kaşara aromayı veren, lezzeti veren tıpkı doğal iklimleme cihazı var. Bir Trakya ile Kars’ın kaşarı kıyas edilmesi evet benzeri vukuf kirliliğidir evet birlikte tıpkısı farkındalık için yapılan tıpkısı açıklamadır. Böyle tıpkısı husus olmaz” şeklinde konuştu.

Share: