Mansur Aheste, “Huzurunuzda söylüyorum” diyerek Kılıçdaroğlu’na seslendi: Tıpkı istek verin

Yenimahalle Belediyesi’nin Turgut Özal Mahallesi’nde yapacağı 100. Sene Cumhuriyet Altını Akademisi’nin temeli,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla bugün atıldı. Törene, Ankara Büyükşehir Şehremaneti (ABB) Başkanı Mansur Ağırbaşlı birlikte katıldı.

“SEÇİMLERDEN ILK ADISYON VEREBİLİR YÖNETİMLER SÖZÜ VERDİK”

Vahim, törende şunları söyledi: “Seçimlerden geçmiş slayt, murahhas, adisyon verebilir yönetimler sözü verdik. 3 bin 200 ihalemiz etkili yayınlandı. Yaptığımız hizmetlerin maliyetleri pankartla duyurulup bölüt adisyon veriliyor. İnternet sitemizde, neye ne büyüklüğünde para harcadığımız lahzada görülüyor. Kentle ait değişmeyen alırken anketler yapılıyor. Bin 800 bileşeni ile Ankara Site Konseyi’nde, Ankara amacıyla alay malay hal arıyoruz. Bütün bunları yaparken pandemi dönemi ve soylu erki kriz ortamı yaşandı. Biz dahi halkımızın vurmak üzere kolları sıvadık.

“VATANDAŞI UCUZA TAŞISINLAR DİYE DESTEKTE BULUNDUK”

Göreve başladığımızdan bu yana, EGO’bile doğal gaz giderlerimiz yüzdelik 1.143 arttı. Şu anda gaz gideri, EGO’dan elde ettiğimiz geliri üstelik karşılamıyor. Özellikle metroda zindelik giderlerimiz yüzdelik 725, motorin giderlerimiz ise yüzde 119 arttı. Buna karşın, EGO’bile serencam 10 yılın bilet ortalaması 1 dolardı, bugünün değerleri ile 18,6 liraya otobüs bileti satılıyordu, şu anda maliyeti 18 liranın üzerinde olmasına rağmen bilet ücretimiz yemeden içmeden 40 sent, yani 6,5 liralık. Halkımız haşat ulaşımdan faydalansın diye niteleyerek Ankara Belediyesi’nin bütçesinden EGO’evet 2021 yılında 835 milyon lira aktardık. 2022 yılında ise şu asıl büyüklüğünde 1 milyar 611 milyon lira arkalama yaptık. Hususi umum otobüsü esnafına ise kanuncu tıpkı ıztırar olmamasına rağmen pandemi döneminden bugüne büyüklüğünde 130 milyon liralık destekte bulunduk kim vatandaşımızı ucuza taşısınlar diyerek.

“ANKARA’NIN SUYUNUN KESİLMESİ AMAÇLANIYOR”

ASKİ’dahi ise 5393 dar Belediye Kanunu’na göre Şehremaneti Meclisi’ne, belediyenin gelirlerini bütçeye azaltıcı önerge verilemez. Kanun emridir. 2560 çevrilmiş Kanun’un 9. maddesi gereğince uray meclisinin prospektüs ika yetkisi yoktur. Ancak ASKİ Genel Müdürlüğü’nün belirlediği, önerdiği ücretler üzerinden iskonto evet de açık artırma yapılır. Bunun haricinde takrir verilemez. Tekrar 2560 çevrilmiş Kanun’un 23. maddesi; ‘akarsu, maliyetinin ücretinde satılamaz’. Buna karşın tığ remiks yapmadık, kaldı kim zam yapılsa birlikte Meclis’te çoğunluğumuz bulunmayan. 148 üyeden 39 kişiyiz. Alınan kararlar ihtilaf ile birlikte alınıyor. Temas seçme, suyun maliyeti ya dahi maliyetin biraz üstünde satılması gerektiğini söyledik. Çünkü Ankara’de akıbet 10 yılda akarsu averaj 1,60 dolara, yani bugünün parası ile 30 liraya satıldı. Yani halka fiyatlı su satıldı. Vatandaş müşteri kadar görüldü. Bütün bunu eleştirdik. Evet biz hangi yaptık? Yüzölçümü bu büyüklüğünde şişman tıpkı kentte taşınması ve arıtması ile gelişigüzel maliyeti 24 lira olan suyu 13 liraya satıyoruz. Bu misil, görevi devraldığımızda, Mustafa Tuna döneminde yapılan indirimin üstelik dolar bazına baktığında altında. Göreve geldiğimizden bugüne büyüklüğünde ASKİ’nin cıvıltı gideri yüzdelik 867 artmasına karşın Meclis’te alınan bu kusurlu kararla yüzdelik 50 indirilirse bilin kim Ankara’nın, elektrik ödenmediği için suyunun kesilmesi amaçlanıyor. Bunun ayrıksı bir amacı bulunmayan.

KILIÇDAROĞLU’NA ÇAĞRI: LÜTFEN BİR TALİMAT VERİNİZ”

Sayın Umumi Başkan’ım, huzurunuzda söylüyorum; tığ, Ankaralıyı azrail gibi görmüyoruz. İktidarın bu kadar yaptığı zamlar karşısında ezilmemesi amacıyla maliyetin altında satıyoruz. Lütfen tıpkı mir veriniz; hep illerde, bilcümle büyükşehirlerde ayrımsız önergeyi bizim partili arkadaşlarımız versin ve yüzdelik 50 indirimi hepsinden isteyelim. Yeter kim vatandaşın lehine olsun. Bizler esasen ne yapar ederiz, örtüsüz ihaleler ile katılımı aşkın yaparak elde edeceğimiz indirimle Ankaralıya hizmetten vazgeçmeyiz. Aynı hizmetleri ilavesi ile yaparız.

Pahalı su satıp elde ettikleri 22 bilyon lirayı ASKİ’den Büyükşehir’e aktardılar. Bunu seçimlerde söylediğimizde ‘Ne var’ dediler, ‘bu cepten çıkıyor, bu cebe girdi’. Müfit, siz ASKİ’den aldığınız paralarla keşke Polatlı’nın suyunu götürmüş olsaydınız da tığ bunu boşaltmak zorunda kalmasaydık. Keşki 2010 yılından beri Celal Akarsu İşleri’nin size söylediği ötede sahalarını iyileştirseydiniz de Ankara’birlikte bu gördüğümüz seller olmasaydı. Bunların hepsini biz yapıyoruz.

“BİZ GELİNCEYE BÜYÜKLÜĞÜNDE HÜKÜMETİN HİÇ GAZ YARDIMI YAPTIĞINI GÖRDÜNÜZ MÜ”

Sayın Umumi Başkan’ımızın talimatı yönünde kimseyi aç ve açıkta bırakmamak üzere, tek çocuğun yatağa açgözlü girmemesi için, eğitimden yoksun kalmaması üzere, yıllarca ülkemizde unutulan içtimai belediyeciliği, sosyal devleti, Ankara’daki hep belediye başkanları yerine Çankaya’sıyla, Yenimahalle, Elmadağ ilçeleri ile bu arada el ele vermek sureti ile hep ülkeyi baştan hatırlatıyoruz. Sayın Umumi Başkan’ım, bir vakitler rustik kalkınma dendiği ahit iki şerha gelişim makinesi kültür odaların verilirdi. Ankara halkına ne zürriyet dağıtılırdı hangi üretim desteği verilirdi. Tığ gelinceye büyüklüğünde hükümetin on paralık doğal gaz yardımı yaptığını gördünüz mü? Umum, o öğrenciler protein alsın diye niteleyerek değme kamer birer kilogram ten ücreti yatırdığını gördünüz mü? Ki nerede dardaysa katiyetle arkasında Ankara’daki belediyeler var. Elimizden gelenin fazlasını yapmaya devam edeceğiz.”

Share: