Guterres’ten çekirdeksel silahlara eş ülkelere: İlk kullanan olmayın

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çekirdeksel güce erbap ülkeleri, arsıulusal gerilimin artmasıyla çekirdeksel silahlanma yarışının ansız döndüğü üzerine uyardı. Çekirdeksel silahları olan ülkelerden, bu silahları ilk kullanan yan olmamayı ve çekirdeksel silahları olmayan ülkeleri zılgıt etmemeyi taahhüt etmelerini irade fail Guterres, “Bence kimse çekirdeksel çarpışma fikrini akseptans edemez. Bu, gezegenin felaketi olacaktır. Kimse nükleer silahı önce kullanan taraf olmazsa çekirdeksel kavga üstelik olmaz” diye konuştu.

‘Herhangi bire bir cüretkâr intihardır’

Guterres, Ukrayna’nın genişlik balaban çekirdeksel santraline cemaat Zaporijya kentinin 4 Ağustos’ta Rusya tarafından bombalanması üstüne, “Nükleer santrale yapılabilecek değme atak intihardır” dedi.

Silahlanma yarışında milyarlarca doların harcandığına değinen Genel Sekreter, bu paranın abuhava değişikliği, fakirlik ve uluslararası toplumun ihtiyaçlarını karşılamada kullanılması gerektiğini söyledi.

Guterres: Japonya’nın barış konusunda yaşayan tutumu haddinden fazla kebir

Guterres, jeopolitik gerilimlerin yükseldiği ve nükleer tehdidin esasen gündeme geldiği bire bir zamanda, Japonya’nın sulh üstüne zinde ve tutarlı tutumunun herhangi bir zamankinden daha şanlı olduğunu anlatım etti.

BM Genel Sekreteri, 6 Ağustos 1945’teki atom bombası kurbanlarını tesmiye etmek amacıyla Hiroşima’yı ziyaret etmişti.

İran Dışişleri Bakanı ile Guterres nükleer müzakereleri ve Gazze’yi görüştü

 

UAEA’dan Zaporijya Çekirdeksel Santrali amacıyla ‘felaket’ uyarısı

 

CTBTO: Çekirdeksel denemeler azaldı

 

Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali kontrolden imdi

 

BM’den dünyada çekirdeksel silahların intişar riskinin arttığı uyarısı

 

Share: