Zelzele bölgesinde tetkik yapan bilirkişi açıkladı: “Afyonkarahisar’da 7’nin üzerinde sarsıntı beklemiyoruz”

Deprem bölgesinde tetkik özne uzman açıkladı: “Afyonkarahisar’dahi 7’nin üzerinde deprem beklemiyoruz”

AFYONKARAHİSAR Kahramanmaraş’ta meydana mevrut ve 10 ilde balaban benzeri yıkıma illet olan depremin ardından bölgede inceleme eden Yer Sarsıntısı Aplikasyon ve Araştırma Merkezi Müdürü Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Çağlayan Özkaymak 30’a mümasil fay hattının bulunduğunu fakat Afyonkarahisar’de, Kahramanmaraş ve bölgesindeki büyüklüğünde korkulacak tıpkı zelzele olmadığını söyledi.

Güneydoğu’birlikte meydana mevrut ve 10 ilde balaban benzeri yıkıma sebep olan depremin peşi sıra bölgeye her an açık yetenekli tıpkı inceleme özne Özkaymak izlenimlerini anlattı. Özkaymak, Afyonkarahisar’de 30’un üzerinde kırık hattının bulunduğunu ancak hiçbir kırık hattının Kahramanmaraş’taki büyüklüğünde hareket üretebilecek tıpkısı fay olmadığını vurguladı. Afyonkarahisar’birlikte haddinden fazla sayıda zihayat fay olduğunu tamlayan Özkaymak, “Depreme yöneltebilecek faylar var bunu biliyoruz. 2012 de güncellenen Türkiye yaşayan kırık hattımıza baktığımızda Afyonkarahisar’dahi 30’a andıran her an zelzele üretebilecek faylarımız var. Fakat şöyle bire bir uzanım var; Afyonkarahisar’la bu bölgedeki depremleri karşılaştıracak olursak; bu bölgedeki büyüklüğünde iri depremler beklemiyoruz. Yani Afyonkarahisar’dahi 7.8, 7.6, 7’nin üstünde deprem beklemiyoruz. Zımnında Afyonkarahisar’birlikte tüvana halkımız bu konuda şen olabilirler, içleri rahat olsun bu kadar iri yer sarsıntısı üretebilecek faylar bizim bölgemizde bulunmuyor. Bu bölgede meydana gelebilecek depremler arz çok 5 buçuk, 6, 6 buçuk yahut 6.8′ e kadar kabil” dedi.

“Yer Sarsıntısı yineleme periyotları birlikte yüksek”

Afyonkarahisar’bile azami 6.8 şiddetinde bir sarsıntı olabileceğini tamlayan Özkaymak, “Biz Afyonkarahisar’dahi bölgeye baktığımızda daha çok kırıklı faylar, normal mekanizmada müteharrik fayları görüyoruz. Parçalı, modüler fayları görüyoruz. ve her bir fayın üretebileceği depremler 6 ile 7 ortada değişiyor. Bununla beraber Afyonkarahisar’de düzlük alan hareketli fayların bu güne kadar tespit edilmiş olan verilerine baktığımızda sarsıntı tekrarlama periyotları bile yüksek. Bölgemizde ortalama bu faylar 900 yılda benzeri zelzele üretirken örneğin birkaç önceki konuştuğumuz Şarki Rum fay zonu üstünde 400 yılda tıpkısı depremler meydana geliyor. Kuzey Anadolu fayı üzerinde ise 200, 250, 300 yılda benzeri depremler meydana geliyor. Dolayısıyla Afyonkarahisar’daki fayların zelzele yineleme periyotları bile yüksektir. bu bakımdan biz iskân namına diğer Yıldız Rum fayı ve Şark Küçük Asya fayı üzerindeki yerleşimlere bakarak henüz şanslıyız. Fakat bağımlı tedbiri birlikte vasıtasız bırakmamak gerekiyor. Bizim bölgemizde de tek devir unutmayalım 6.8’e büyüklüğünde depremler meydana gelebilir” dedi.

Share: