Yozgat’taki müzede 4 bin haşere türü sergileniyor

Yozgat’taki müzede 4 bin böcek türü sergileniyor

YOZGAT – Türkiye’deki dirim bilimsel çeşitliliği koruyabilmek ve ülkedeki böcek varlığını ortaya çıkarabilmek için Yozgat’ta oluşturulan Entomoloji (Böcek Bilgi) Müzesi, içerisinde barındırdığı 4 bine yakın türle ilmî emek ve araştırı özne akademisyenlere majör nesep oluşturuyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Nebat Koruma Bölümü’nde Türkiye’nin bir nice ilinden toplanan 4 bin hak mail böcekle oluşturulan Entomoloji (Böcek Veri) Müzesi’ne değme güzeşte çağ bakir türler kazandırılıyor. Türkiye’deki böcü çeşitliliğini ortaya görmek üzere 2013 yılında darülfünun bünyesinde kurulan Haşere Müzesinde Türkiye’nin mütenevvi yerlerinden getirilen yaklaşık 4 bin tür haşere sergileniyor. Öğretim üyeleri ve öğrenciler yoluyla toplanan binlerce tuhaf böcek, önce böcek bilimi laboratuvarında incelenip sınıflandırıldıktan sonradan müzedeki korumalı raflarda yerini alıyor. İçerisinde ilginç türlerin dahi kayran aldığı haşerat hem akademisyenlerin hem dahi öğrencilerin araştırmalarına kandil tutuyor. Müzede Türkiye’nin değme bölgesinden böcü türü düz alıyor.

“Öğrenciler inceleme fırsatı buluyor”

Kültür Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetince Yavuz haşere müzesi ile ilgilendiren yaptığı açıklamalarında, “Hem terbiye hem araştırma kasıtlı böceklerin tanınması ve bu böceklerin orion mı zararlı haşerat mi bunların yapı bilimsel ve fizyolojik olarak tespiti ve öğrencilere tanıtılması, bunların özellikleri doğadaki faaliyetleri ve böcekler üzerine öğrencilere vukuf veriliyor. Burada öğrencilerimiz mikroskopla sunma uzun detayına büyüklüğünde böcekleri inceliyorlar. Eş, nev, ırk ve çeşitleri var. Kanatlı olanlardan kelebek, çekirge, süne, sivrisinek çeşitleri kabilinden nev ve çeşitlerimiz bulunuyor” dedi.

“Ayrımlı kök böcekleri müzemizde barındırıyoruz”

Tarım Fakültesi Bitki Himaye Bölüm Komutan Yardımcısı Dr. Akademisyen Mehabetli Kayıhan ise, “Üniversitemiz Ekincilik Fakültesi bünyesinde kâin böcek müzemizdeyiz. Haşere müzemizde binin üstünde ayrımlı tuhaf bahis konusu ve değişik bölgelerden mecmu, ev ve takımlara ilgilendiren türleri burada barındırıyoruz. Öğrencilerimize bilimsel açıdan bunları göstermeye çalışıyoruz. Değişik familyaların özelliklerini mufassal tıpkısı şekilde öğrencilerimize aktarıyoruz. Ayrımlı üniversitelerden böcü türlerini burada kıyas imkanımız var. Ona bakarak türleri belirleyip üniversitemizin potansiyelini belirliyor hem üstelik sair araştırmacıların araştırmalarını değerlendirmiş oluyoruz. Türkiye’nin genelinden toplamış örneklerimiz var” şeklinde konuştu.

“Eğitimize havari oluyor”

Kültür Fakültesi öğrencilerinden Elif İnkaya dahi, “Fakültemizdeki böcek müzesinden türleri derslerimiz ile ilgilendiren görüyor, bakıyor ve inceliyoruz. Binlerce çeşit böcü türü var. Hepsini görebiliyor ve inceliyoruz. Bize yan veriyor ve eğitimimize havari oluyor” ifadelerine vadi verdi.

Share: