Yozgat’ta 12 etkisiz meslek binası karye hayat merkezleriyle baştan terbiye yuvası oldu

Yozgat’ta köylerdeki süreduran 7 okul binası elan öğrencilere eğitim, vatandaşlara dahi ağırşak sunulan karye yaşam merkezlerine dönüştürüldü.

Milli Eğitim Bakanlığının Ekincilik ve Orman Bakanlığı iş birliğinde hazırladığı “Karye Dirim Merkezleri Projesi” ile metruk köy okulu binaları, anaokulu ve beş eğitimi sunulan, değişik alanlarda kurs düzenlenen merkezler haline getiriliyor.

Yozgat’ta henüz ilk dirim merkezine dönüştürülen 5 binaya katma yerine 7 karye okulu elan projeye karışma edildi. 12 merkezde türlü alanlarda kurslar düzenleniyor, bunların 5’inde ise 58’i beş, 26’sı meslek öncesi olmak üzere 84 öğrenci kişi köyünde yetişek görüyor.

Yaşam merkezlerinde açılan ilmek eğitimi, okuma yazma, giyim üretim teknolojisi, el sanatları teknolojisi, kuaförlük, çocuk gelişimi ve eğitimi, aile eğitimi, dekoratif ahşap süsleme ile derinti yönetimi elemanı kurslarında 365 vatandaş terbiye alıyor.

İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Müellif, AA muhabirine, tutkun köy okullarının çocukların ve vatandaşların bire bir araya geldiği alanlara dönüştürüldüğünü söyledi.

Bazı köy okullarında meslek öncesi ve beş kademesindeki öğrencilerin eğitim bilimi aldığını anlatım eden Yazar, “Hayat merkezlerinde köylerimizde güçlü vatandaşlarımızın talebi doğrultusunda kurs açıyoruz. Bu şekilde, çocuklarımız ve velilerimiz ile ayrıksı vatandaşlarımızın aynı arada eğitim gördüğü müstevi sağlanıyor.” dedi.

“Okulumuzu açtık, çokça de güzel oldu”

Boğazlıyan ilçesine sınırlanmış Yeşilhisar köyünün muhtarı Emniyetli Kılıç da okullarının 9 yıldır ilişkin olduğunu anlatım etti.

Kılıç, okulun açılması amacıyla Milli Eğitim Müdürlüğüne talepte bulunduklarını rapor ederek, “Onlar dahi salim olsunlar talebimizi uygun buldular. Okulumuzu açtık, haddinden fazla da iyicene oldu.” diye konuştu.

Hayat merkezinde açılan yavru gelişimi kursuna katılan Fatma Doğru da koşa çocukları olduğunu anlattı.

Akıllıca, “Kadınlarla kursa geliyoruz. Burada arkadaşça ediyoruz, satranç oynuyoruz. Sobanın üstünde çayımız var, kestane dahi pişiriyoruz.” dedi.

Nigar Bingül ise çocuğunun taşımalı yetişek için henüz ilk bambaşka okula gittiğini belirterek, “Okulumuz gine açıldı ve çocuğumu buraya götürüyorum. Burada yavru gelişimi kursuna katılıyorum. Arkadaşlarımızla beraber geliyoruz, vukuf ediniyoruz, bilgimize bilgelik katıyoruz. Benim bayağı bire bir çocuğum var. Onun gelişimi açısında bana çok yararlı oldu.” ifadelerini kullandı.

Kuaförlük kursuna katılan Fadime Enerjik ise evinde tek başına sıkıldığını anlatarak, “Kurs açıldığını öğrendim ve buraya katıldım. Çok memnunum, sıkıntılarım gitti. Sohbet ediyoruz, özgüvenimiz arttı. Saç yapmayı, saç örgülerini, deri bakımı yapmayı öğrendik.” diye niteleyerek konuştu.

Share: