Türkiye İmsad: İnşaat Malzemeleri Uran Üretimi, Dört Ay Yoğun Geriledi

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), sektörün dördüncü çeyrek altın sonuçlarını açıkladı. Buna bakarak; üretim, dördüncü çeyreğin ilk kocaoğlan olan ekimde dahi güzeşte yılın ayrımsız ayına bakarak yüzde 3,3 geriledi. Böylelikle, yapım malzemeleri uran üretimi, 4 kamer yoğun çöküntü kaydetti.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD aracılığıyla hazırlanan aylık bölüm raporunun mesafe ayı sonuçları zaman açıklandı. Yılın dördüncü çeyrek altın sonuçlarının değerlendirildiği ifade şöyle:

“İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ÜRETİMİ EKİMDE ÜSTELIK GÜZEŞTE YILIN AYNI AYINA BAKARAK YÜZDELIK 3,3 GERİLEDİ: 2022 yılı evvel çeyrekte yüzdelik 4,4, ikinci çeyrekte ise yüzde 2,1 oranında çoğalma gösteren inşaat malzemeleri uran üretimi, üçüncü çeyrek altın dönemin birlik aylarında azalarak çeyrek altın dönme itibarıyla yüzdelik 3,3 geriledi. Istihsal, dördüncü çeyreğin geçmiş ayı olan ekimde üstelik geçen yılın ayrımsız ayına bakarak gine yüzdelik 3,3 geriledi. 2022 yılı sonuç çeyreğinde üretimdeki düşüş devam etti. İnşaat malzemeleri uran üretimi, uzun süre sonraları dört ay üst üste gerileme kaydetti. Bu dönemde yapım malzemelerine yönelik bağırsak murat göreceli namına devam ederken dış talepteki yavaşlama gerilemeye döndü.

YILIN İLK 10 AYINDA İNŞAAT MALZEMELERİ SANAYİ ÜRETİMİ 9 MADUN SEKTÖRDE GERİLEDİ: Yılın geçmiş 10 ayında yapım malzemeleri sanayi istihsal artışı, güzeşte yılın tıpkısı dönemine bakarak çabucak yüzdelik 0,4 oldu. Yılın evvel on ayında 13 alt sektörde istihsal güzeşte yıla göre artarken 9 zir sektörde üretim geriledi.

YILIN İLK ON AYINDA DEMİR ÇELİK RADYATÖR, TUĞLA, KİREMİT, ÇİMENTO ÜRETİMİ VE HAZIR BETON ÜRETİMİ GERİLEDİ: 2022 yılının önce 10 ayında genişlik faziletkâr üretim artışı, yüzdelik 26 ile seramik kaplama malzemeleri, yüzde 18 ile plastik inşaat malzemeleri, yüzdelik 16,4 ile birleştirilmiş parke ve düz döşemelerinde, yüzdelik 14,7 ile seramik keyif gereçlerinde gerçekleşti. Yer kadeh ve elektrik camı üretimi yüzde 12,3 yükseldi. Buna karşın, yılın önce on mahiye döneminde çıpa çelik kalorifer üretiminde yüzdelik 12, tuğla ve kiremit üretiminde yüzde 14,2 çöküntü yaşandı. Çimento üretimi yüzdelik 4,8 ve amade beton üretimi yüzde 4,6 geriledi.”

Raporda, 2023 yılına dair Türkiye yapım sektörü ve yapım malzemeleri çöz pazarı ile dış pazarlara dair öngörüler dahi kayran aldı. 2023 öngörüleri şöyle:

“2023’TE İHRACAT PAZARLARINDA YENİ YILIN İLK YARISINDA KÜÇÜLME, İKİNCİ YARIDA TOPARLANMA BEKLENİYOR: İnşaat malzemeleri sanayisinin 2023 öngörülerini, nazik ölçüde dünya ekonomisi ve ticaretindeki gelişmelerin belirleyecek. Acun çapında erdemli enflasyonu geciktirmek için makbul mıhsıçtı para politikalarının yılın evvel yarısında bildirme kuvvetli seviyeye çıkması bekleniyor.

PAZARLARIMIZDAKİ İNŞAAT SEKTÖRLERİNDE KÜÇÜLME BEKLENİYOR: Ekonomilerdeki yavaşlama ile alay malay pazarlarımızdaki inşaat sektörlerinde küçülme bekleniyor. Yılın önceki yarısında Avrupa, İngiltere ve ABD inşaat sektörlerinin küçüleceği durum ediliyor. Bu çerçevede yapım malzemeleri talebinin birlikte yılın önceki yarısında azalması, ikinci yarıda talep ve siparişlerin durağan kalması bekleniyor. Yılın ikinci yarısında inşaat sektörlerinde büyüme beklentisi ortaya çıksa üstelik temenni ve siparişlerin yılın üçüncü çeyreğinde yeniden vabeste artışa geçmesi, yılın son çeyreğinde daha etken aynı irade ve dış satım eğilimi yaşanması ihtimali saraka konusu.

TÜRKİYE İNŞAAT SEKTÖRÜ VE İNŞAAT MALZEMELERİ İÇ PAZARI SEÇİME ODAKLANDI: Türkiye yapım sektörü ve yapım malzemeleri çöz pazarında 2023 yılını şekillendirecek anne unsur, seçime büyüklüğünde uygulanacak müzahir politikalar ve seçim sonuçlarına kapalı yerine yılın ikinci yarısında uygulanacak politikalar olacak. Bu dönemde yüzde 4-5 ortada hesaplı büyüme yaşanması öngörülüyor. Büyümenin yılın ikinci yarısında yavaşlaması, inşaat sektörünün ise yıl genelinde sınırlı büyüme göstereceği oranlama ediliyor. Serencam çeyrekte ise 2024 yılı mart ayında yapılacak evcil intihabat öncesi inşaat sektörünün ve yapım malzemeleri çöz pazarı yeniden hareketlenebilir.”

Share: