Tunceli’nin enstrümanda yetenekli çocukları yeni ayrımsız hayata konu seyrekleştirmek istiyor

Tunceli’deki Adamakıllı Sanatlar Lisesi’nde müzik kullanmada kendilerini geliştiren öğrenciler, kariyerlerine sanatta devam edip geleceğin müzisyenleri olmak istiyor.

İlde üç sene geçmiş açılan, 14 öğretmenin fariza yaptığı Fena Hâlde Sanatlar Lisesinde, enstrüman ve resimde kariyer açmak talip öğrencilere, çocukluktan gelen yeteneklerini eğitimlerle kombinasyon fırsatı veriliyor.

Yetenekleri kapsamında bu liseye yerleşen öğrenciler, saz alanında akademik ve kullanışlı eğitimler alıyor.

Öğretmenlerinin desteğinde öğrenciler, putrel, canip flüt, keman, piyano, darbuka, gitar ve viyolonsel kabilinden enstrümanları çalıyor.

Kentteki etkinliklerde birlikte görüntü alıyorlar

Zaman zaman kentteki kültürel etkinliklerde tayf almaya başlayan öğrenciler, sanatta terfian, gelecekte bu alanda iyi bir kariyere eş olmayı hedefliyor.

Okulda başöğretmen yardımcılığı yapan öğretmen Musa Şişko, AA muhabirine, Tunceli deyince birçok insanın aklına musahabe geldiğini söyledi.

Kentte hele enstrüman alanında çokça iri gelişmelerin olduğunu belirten Şişko, çocukların seçme geçen periyot değişik enstrümanlar çalmaya yöneldiğini dile getirdi.

Evire Çevire Sanatlar Lisesinin 2020’da açıldığını hatırlatan Toplu, şöyle konuştu:

“Okulumuzda 40 öğrenciyle eğitim öğretime bitmeme etmekteyiz. 20 öğrencimiz kılık, 20 öğrencimiz üstelik müzikle uğraşıyor ve çocuklarımız branşlarına müstesna durumda. Keman, ulama, piyano, taraf flüt ve çello kabilinden enstrümanları araklayan öğrencilerimiz var. Bu konuda de öğrencilere bindi olan ferah öğretmenlerimiz okulda fariza yapıyor. Çocuklarımız öğretmenleri eşliğinde muvaffakiyetli icraat sergiliyor.”

Toplu, okuldan çıkışlı olan öğrencilerin türlü üniversitelerin konservatuvarını kazanabileceğini belirterek, “Nutuk ve müzikle bağırsak içe aynı dirim düşünen öğrencilerimiz buradan kendilerini geliştirerek kullanılmamış bir hayata konu aralayabiliyorlar. Tığ dahi yolculuklarında onlara zevcelik ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kimi bestekâr bazen keman virtüözü atılmak istiyor

Öğrencilerden Zilan Tokmak, ekol sebebiyle günlük bilgisi ve müziğe müteveccih akademik bilgiler öğrendiğini anlattı.

Yan flüt çalmada kendini geliştirmeye çalıştığını anlatım eden Tokmak, “Gelecekte maestro kalkmak istiyorum. Zat şarkılarımı üreterek insanlarla duygularımı katılmak istiyorum.” dedi.

Babası sayesinde müzikle tanışan Aziz Munzur Dinler da hasis yaşta yay çalmaya başladığını ve mebzul ayrımsız keman virtüözü olmayı hedeflediğini belirtti.

Hüseyin Veli Güler ise okuldaki çalgı aleti çalışmalarıyla kendini donattığını ve seçme sabık gün yıpranmamış parçalar öğrenerek repertuvarını zenginleştirdiğini vurguladı.

Müzikle ilgilenmeyi çokça sevdiğini tamlayan Güler, “İlerleyen yıllardaki hedefim gür benzeri piyanist olduktan sonraları insanlara güzel müzikler arz etmek istiyorum.” diye konuştu.

Mehmet Güvenli Yer de internette izlediği viyolonsel videosu sonrası enstrümanı çalmadaki yeteneğini imar etmek üzere Tunceli Evire Çevire Sanatlar Lisesine taşıt yaptırdığını söyledi.

Share: