PROF. DR. ALTUNTAŞ KEKEMELİĞİN EN ETKİLİ TEDAVİSİ KONUŞMA, CURCUNALI EGZERSİZİ VE ALENGIR EĞİTİMİ

SİVAS Cumhuriyet Altını Üniversitesi (SCÜ) Tababet Fakültesi’nden Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, Kekemeliğin genişlik deli dolu tedavisi müşavere ve curcunalı egzersizi. Uygulanabilecek eğitimlerden biri bile fiyaka eğitimi mümkün. Çünkü keke insanlar sıkıntı veya tekerleme söylerken kekelemiyorlar dedi.

SCÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kulak Koku Alma Organı Derbent (KBB) Anabilim Dalı Akademisyen Prof. Dr. Emine Elif Altuntaş, kekelik nedenleri ve otama yöntemleri hakkında açıklama yaptı. Alelumum çocukluk dönemlerinde görülen amma kâhil dönemlerde birlikte ortaya sâdır kekemeliğin altında yatan nedeninin mutlaka bulunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş, çevirgeç müracaat egzersizleri ve afi eğitimlerine dikkat çekti. Kekemeliğe birçok etkenin hastalık olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Altuntaş, Kekemelik temas yaş grubunda görülebilir, ama arz çok 2-6 yaş grubunda istişare gelişiminin olduğu gözyaşı döneminde görülüyor. Erişkinlerde görülmez kabilinden bir yaklaşım var ama kâmil yaş döneminde dahi ortaya çıkabilen ayrımsız sayrılık bu. Çocuklukta başlayıp bitmeme edebilir ya de kâmil dönemde bile çıkabilir. Halk arasında arz çokça tanıdık korkuyla tetiklenmesidir. Sunma majör sebeplerinden birinin bu olması dışında sorun bozukluğu, istişare gelişmesine yönelik nörolojik hastalıklarda, ilerleyici gözyaşı gruplarında tekrar nörolojik hastalıklar ve psikiyatrik kâh hastalıklarda kekelik ortaya çıkabiliyor diye niteleyerek konuştu.

‘TEKNOLOJİNİN YAYGINLAŞMASI KEKEMELİĞİ ARTIRDI’

Kekemeliğin kişinin içtimai ilişkilerini zorlaştıran, hisse senedi yahut meslek başarısını düşürdüğünü ve yüreksiz ayla getirebildiğini anlatan Prof. Dr. Altuntaş, Yaşamı az çok zorlaştıran tıpkısı çor türü kekemelik. Günümüzde üstelik teknolojinin hoşgörülü olarak kullanılması, özellikle tablet, telefon ve bilgisayar kullanan çocuklarda de kekemelik çokça aşkın görülen bir buut olmaya başladı. Bu hastalarda mümkünse kekemeliğe amil olan nedeni ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Melal bozukluğuysa, buna müteveccih psikiyatriden destek ahzetmek gerekiyor. Nörolojik tıpkı hastalıksa o zaman sinir bilimi yoluyla tanılarının konulması ve buna yönelik cerrahi evet üstelik medikal tedavinin uygulanması gerekiyor. Bazılarında kalıtım bilimi yeti oluyor, buna yapılacak bir öz yok ifadelerini kullandı.

‘ŞARKI SÖYLERKEN KEKELEMİYORLAR’

Hastalığın sunu enerjik tedavisinin istişare ve patırtılı egzersizleri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Altuntaş, Öncelikle konuşmayı başlatan çağ ahiz egzersizini öğreterek başlıyoruz. Dallar diyafram egzersizi yapıyor. Bu çocuklarda topluluk içerisinde konuşmak print olduğu için gibi berenarı izole, sakin ortamda, paçarız iletişime dayalı tıpkısı terbiye başlatıyoruz. Zaman almasını öğrendikten sonraları miftah, damak ve gaga kaslarını güçlendirici egzersizler yaptırıyoruz. Sonrasında tekrarlarla revan bire bir alıştırma serisiyle eğitimi tamamlıyoruz amma bunun dışında eksantrik verilen eğitimler bile var. Bu sayrı grubuna tekellüf eğitimini verilmesi kabilinden. Çünkü bu hastalar sıkıntı, tekerleme kabilinden şeyler söylediklerinde ilginç tıpkısı şekilde kekelemiyorlar. Tekellüf eğitmenleri bu kabil eğitimler verebiliyor. Bunun dışında elektronik beyin destekli eğitimler verenler bile var ama sunma yaygın eğitim, açacak müşavere terapistlerinin yaptığı eğitim. Yır söylerken hastalarda kekemeliğin ortadan kalkmasının ağdalı aynı fizyolojisi var. Tartım tuttuğunuzda kekelik azalıyor, telefonla konuşurken artıyor, meydan konuşmaya önceden ya de mektup okurken bile kekelik artıyor. Çalım eğitimi da buna dayanıyor. Ancak hastalar öncelikle kesinlikle bir hekime gitmeli. Komütatör müzakere terapistleriyle gerekli güçlendirme ve tekrar egzersizi yapmalı, ortadan kaldırılmıyorsa lüks eğitimine geçilmeli dedi.

Share: