Hem üreticilere hem dahi öğrencilere yalan eğitimi

Hem üreticilere hem da öğrencilere mantar hastalığı eğitimi

YOZGAT Yozgat Bozok Üniversitesi Ekincilik Fakültesi bünyesinde açılan Mantar Hastalığı Yetiştirme ve İklimlendirme Odasında öğrenciler, derste gördükleri nazari bilgileri burada pratiğe dökerken çiftçiler de mantarhane kurulumu ve mantar hastalığı yetiştiriciliği hususunda beceri bilgileri öğrenme fırsatı buluyor.

Tarım Fakültesinde 2017 yılından itibaren öğrencilere yönelik başlatılan mantar hastalığı yetiştiriciliği eğitimlerine, 2019 yılında İl Hususi İdaresi’nin desteği ile kurulan Yalan Yetiştirme ve İklimlendirme Odası ile alay malay çiftçiler birlikte dahil edildi. Burada öğrenciler yalan yetiştiriciliği dersinde gördükleri teorik bilgileri kılgılı kendisine pratiğe dökerken yalan yetiştiriciliğini sanmak isteyen vatandaşlar ve çiftçiler için da açılan kurslarla terbiye veriliyor. Kurslara katılan kursiyerlere, burada tedris görevlilerince yalan dikimi, üretimi ve yalan yetiştiriciliğine müteveccih maharet bilgiler veriliyor.

Yozgat Bozok Üniversitesi Kültür Fakültesi Bostan Bitkileri Bölümü Akademisyen Dr. Gökçen Yakupoğlu, bu tesiste kayınbirader mantarı üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Bu odayı yaparken projemiz, il hususi idaresi marifetiyle desteklendi. Hem öğrencilerimize uygulama alanı hem üstelik üreticilere yetişek atfetmek amaçlı yapılan ayrımsız projeydi. Bu taraf bile iki terbiye programı düzenledik birisi kadınlara yönelikti ve berenarı üstelik verimli geçti. Güzel üstelik bandaj gördü, şu anda birlikte öğrenci uygulamasıyla eğitimlerimize bitmeme ediyoruz.” dedi. Kayınbirader mantarının diğer mantarlara bakarak yetiştirilmesinin daha bayağı olduğunu söyleyen Yakupoğlu, “2019 yılında buranın inşa edilmesiyle birlikte kayınbirader mantarı yetiştiriciliğinin dakikasında yapılabileceği, insanların bunun zevkle üretebileceği tıpkı alana topluluk olduk. Hem öğrencilerimiz hem birlikte üreticilerimiz gelip burada kılgısal adına bizimle alay malay çalışıp kayın mantarı yetiştiriciliğini derhâl öğrenebilirler.” şeklinde konuştu.

Ekincilik Fakültesi Bahçe Bitkileri 3. Sınıf öğrencisi Batuhan Özkök ise, “Mantar Hastalığı yetiştiriciliği dersinde öğrendiğimiz bilgileri burada kullanışlı olarak görüyoruz. Bize birlikte faydası oluyor.” ifadelerine saha verdi.

Share: