Elazığ’da Harsiad Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hakim: “Elazığ’da Binalar 3 Büyük Depremi Kaldırdı.

Elazığ Harput Sanayici ve İş Adamları Derneği (HARSİAD) yönetim kurulu üyesi ve emlak uzmanı Hasan Bilgili, “Şimdiden şimdi da hafif hasarlı evlere girmekte zahmet çekiyor insanlar. Bire Bir titreme yaşıyoruz. Dairesinde açıklık varsa bile katlanılamaz tıpkı içtinap etmek bilgili insanlarda. Biz Elazığ yerine 3 depremi kaldırdık 6.8 ve son ikisi de 7 üzerindeki depremlerle gelişigüzel. Eğer Allah korusun, Bingöl depremi olduğu ant Elazığ’a hangi kadar yansır onu yeltenmek üstelik istemiyoruz zira dördüncü depremi kaldıracak güçte değil Elazığ” dedi.

Elazığ Harput Sanayici ve İş Adamları Derneği (HARSİAD) yönetim kurulu üyesi ve yurt uzmanı Hasan Bilgili, Maraş depremi sonrası yaşanan konut muvasala krizini ve deprem sonrası yapılan hasat belirleme çalışmalarını değerlendirdi. Hakim, “Arzu isterdi kim burada bu işi yönetenler ve bu işi yapanlar madem anca benzeri madde var, yeryüzü basitinden ayrımsız konteyner şehir oluşturarak her şey hazır olsundu. Dolayısıyla konut yapamazsan birlikte arz yapılması müstelzim çarpık çurpuk olan buydu ama bu yapılmadı. Demincek anlıyoruz ki bu taşımalık şehir amade olsaydı, oradaki vatandaşlarımız dolayısıyla çadıra dahi girmeden taşımalık kente girip hayatlarına devam ettireceklerdi” diye konuştu.

“ELAZIĞ’A YER İLLERDEN MEVRUT GÖÇ, KONUTLARDAKİ FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARINI TETİKLEDİ”

Zelzele bölgesindeki illerdeki yıkımla birlikte Elazığ’bile tehlikeli aynı konut sıkıntısı yaşandığına özen çeken Hasan Bilgili şunları söyledi:

“Elazığ’dahi 2020’üstelik aynı depremi yaşadık bu hareket bize çok husus öğretti. Dolayısıyla demincek anlıyoruz ki bu depremden bilahare 17 bin 18 bin konutun yıkıldığını gördük. Bu Elazığ için çok nazik kazanım oluşturdu. 6.8 depremi bizi korumuş son depremlerden. Bu avantajı şüphesiz kullanmamız gerekiyordu? Zelzele sonrası evlerin yapılması ile ilgili hakikaten TOKİ, konusunda düşeni yaptı. Herkeste bu sonuç depremlerden sonraları TOKİ’ye dayanılmaz benzeri hoşlanma oldu. Elazığ’üstelik şu anda TOKİ’lerde abes düz bulunmayan. Akıbet depremlerde da bitişik illerimiz Adıyaman ve Malatya, Elazığ’a barhana ettiler. Zımnında Malatya’da çok nazik hasar meydana gelince onlarda da TOKİ’de şu anda saha yok. Evlere oluşan talepten dolayı fahiş fiyatlar oluşmaya başladı. Vaktiyle 700-800 teklik olan kiralar şimdilik 2 bin, 3 bin kabilinden rakamlara ulaştı. Burada ahlakça tıpkı şeyi sorgulamamız ayrı bir madde. Tıpkısı de olan 7 üzerindeki olan bu iki depremi travması var. Bütün ne yapacağını bilmiyor. Rastgele zaman öngörülü görünmek lazım. Bizim Elazığlı hemşehrimiz Naci Görür, Elazığ depreminden sonra Pazarcık, Maraş diye niteleyerek sesleniyordu. Arzu isterdi kim burada bu işi yönetenler ve bu işi yapanlar madem anca tıpkı özdek var, en basitinden benzeri konteyner kent oluşturarak rastgele husus hazır olsundu. Zımnında göz yapamazsan üstelik sunu yapılması müstelzim basit olan buydu ama bu yapılmadı. Demincek anlıyoruz ki bu taşımalık şehir amade olsaydı, oradaki vatandaşlarımız dolayısıyla çadıra birlikte girmeden taşımalık kente girip hayatlarına devam ettireceklerdi.

“HASAR ALAN BİR BİNAYA BU DEPREMDE HASARSIZ RAPORU VERİLMESİNİN İZAHI MÜMKÜN DEĞİL”

Deminden burada Elazığ’de esnafın sıkıntısı var. Emlakla ilişik fahiş fiyatlar var nedeniyle şu anda Mekân ve Şehircilik biriminin elemanları geziyorlar. Ne kadar tıpkı bilgelik birikimleri var? Kimi Zaman rastlıyoruz elan esbak Elazığ depreminde okkalı hasar gören binalar sonraları iki hareket olmasına karşın belli belirsiz hasara dönüşmüş vaziyette. Bunu yorumlamak olanakli değil. Öz branşımız jeoloji değil, mimar değiliz, inşaat mühendisi değiliz amma mantıken anca ayrımsız şeyin olması gerçekten çokça üzüntü donör. Bunu fehmetmek üstelik gibi değil. Böyle aynı öz kuşkusuz cins? Yani duyuyoruz, bakıyoruz adamlar geziyor. Ondan sonraları kent dışında gelen Belde Şehircilik Müdürlüğü’nün elemanları var. Bunlar Elazığ’ı yanlışlıkla, özlük tuttukları raporlara göre nitelendiriyorlar. Oysa ki depremi yaşamış benzeri Elazığ’ın Mekân ve Şehircilik elemanlarının kendileri denetlemesi gerekiyordu ki önceki depremde burada pekâlâ bir hasar olduğunu onlar daha dolgunca biliyorlardı. Site dışından gelen o elemanların çok insicamlı tıpkısı tespit yapacağına inanmıyoruz. Bunlar birlikte bizim üzere çokça damarlı şeyler diye niteleyerek düşünüyorum. Bu çerçevede Elazığ’ı ağız ağıza şu anda denetleyen bu değişmeyen mekanizmasında, önce gösterişli hasar olup birlikte belli belirsiz hasara tahvil operasyonu filhakika olağanüstü donör benzeri şey. Bunu şüphesiz yapmak lazım? Oran görevlileri ve ilgilerinin bunun mutlaka tıpkısı akla yatkın sonucunu ve raporunu vermesi gerekmektedir.

“HAFİF HASAR VERİLEN EVLER OLASI BİNGÖL DEPREMİNE DAYANAMAZ”

Bana göre evlere örtmek akıllıcasına değil. Şimdiden demincek birlikte belli belirsiz hasarlı evlere girmekte pürüz çekiyor insanlar. Bire Bir titreyiş yaşıyoruz. Dairesinde meyan varsa bile katlanılamaz benzeri çekinmek hakim insanlarda. Tığ Elazığ namına 3 depremi kaldırdık 6.8 ve sonuç ikisi bile 7 üzerindeki depremlerle birlikte. Eğer Tanrı korusun, Bingöl depremi olduğu ant Elazığ’a ne büyüklüğünde yansır onu düşünmek birlikte istemiyoruz zira dördüncü depremi kaldıracak güçte değil Elazığ. Bu çerçevede Elazığ’a az buçuk henüz evleviyet ve yapılan tespitlerde haddinden fazla ferah ve akıllıcasına kararın ve iyi benzeri analizin yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu konuda Elazığ haddinden fazla henüz risk altında ise belli belirsiz hasarlılar bitişik mülk Bingöl’dahi olacak depremde hangi kadar etkilenir bunun dahi analizi yapılmak durumundadır. Kategorik bu konuda icabında şu anda Elazığ içerisinde çerge kentin kurulması gerekiyor. Yedekte kalacak 5 bin- 10 bin adetlik benzeri taşımalık rezervinin oluşması Elazığ’ın yararınadır. Şu anda uygun yerlerimiz var. Elan önceki Malatya yolunda yersiz arazilerimiz var. Oraya yapılması gerektiğine inanıyorum çünkü Bingöl depreminin Elazığ’a haddinden fazla daha aşkın sıklet edeceğini ve çıktı hasar oluşturacağına inanıyorum. Bu çerçevede hakeza tıpkısı hazırlığın yapılması gerektiğine inanıyorum, konteyner kentlerle bu hazırlıklarını desteklenmesi gerekiyor. Yapılan incelemelerde hafif ölçülü ve gösterişli hasar durumunun titizlikle tayin edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Share: