Bu mağduriyeti her kış yaşıyorlar: Gidecekleri nöbet 475 kilometre uzuyor

Bu mağduriyeti rastgele kış yaşıyorlar: Gidecekleri kez 475 kilometre uzuyor

Kış mevsiminde kar riski dolayısıyla yolun kapatılması sonucu kaymakamlık merkezine 25 kilometre olan kere 500 kilometreye çıkıyor

GİRESUN – Karayolları yoluyla kış mevsiminde riziko bulunduğu gerekçesiyle Giresun’un Yağlıdere- Alucra karayolu rastgele sene Antrakt-Mart ayları ortada ulaşıma kapatılırken, civar halkının kaymakamlık merkezine 25 kilometrelik yolu 500 kilometreye çıkıyor. Birçok anlayışsız de ulaşım sorunu zımnında göç etmek zorunda kalıyor.

Giresun’un Alucra ilçesini bildirme gücük yoldan sahile ulaşımını sağlayıcı Yağlıdere, Espiye karayolu Çakrak köyü mevkiinden ulaşıma kapatılınca ön halkının 25 kilometrelik yolu kısaca 500 kilometre uzadı.

Espiye, Yağlıdere, Alucra karayolunun yaz ve şita ulaşıma açılmasında tek riskin bulunmamasına rağmen eski yıllardan beri süre mevrut benzeri uygulamanın mağduriyetini yaşadıklarını doğacak süren civar halkından Ana Eceoğlu, “Temas yıl Antrakt ve mart ayları ortada bu sefer karayolları yoluyla ulaşıma kapatılıyor. Oysaki bu el 12 ay süresince kullanılabilecek hiçbir riskin bulunmadığı bir yoldur. Eğribel, Şebinkarahisar, Tirebolu- Gümüşhane yolu ne kadar sağlıklıysa bu yolda o kadar tehlikesiz ve sağlıklıdır. Eski yıllarda devletin imkanları kısıtlı olduğu üzere, mehabet ulaşıma kapatarak tılsım alıyormuş fakat günümüzde bunun aynı hükmü kalmamıştır. Bire Bir tarafta bu posta üstünde köprüler, viyadükler, tüneller yapılırken, farklı tarafta günümüzde hiçbir riski namevcut yolun bire bir geleneğinin yaşatılması kabil kapatma uygulamasını aylamak anlamsızdır. Geçmişte bu köprüler, viyadükler, tüneller, asfalt misil yoktu. İş makineleri ve ehliyetli personel yoktu. Günümüzde seçkin tülü imkan olduğu üzere yolun standartları de yükseltilmiş ve bakir icraat dahi devam etmektedir. Bu öğün çabucak Alucra’nın köylerini ilçesine bağlamıyor ayrımsız zamanda sahilden Erzurum’a, Erzincan’a ulaşım sağlayan şehirlerarası aynı yoldur. Köy ya de plato yolu değildir. Bu yolun 12 kamer boyunca küşade kalması üzere köylülerden imza da toplayarak ilişik bakanlığa gönderdik. Devletin seçkin dönüş eskimemiş yollar açtığı günümüzde kategorik yolun kapatılmasının izahı olamaz” dedi.

“Kem saatlik yolu 5-6 saatte gidiyoruz”

Alucra’nın Çakrak köyü Azası Mehmet Ziyalı ise yaptığı açıklamada, “Şark ve Güneydoğu illerinde değme kış mevsiminde karla savaş yapılarak yollar açılırken, burada kar yağmamasına ve kar nedeniyle tek merbut olmamasına karşın bu yolumuz riskli diyerek kayalarla, tabelalarla kapatılıyor. Bunun benzeri sonucu yerine 25 kilometre mesafedeki ilçemize yarım yamalak saatte gidebileceğimiz yolu buradan Espiye ilçesine inip, oradan Giresun’a ulaşıp, Giresun’dan Eğribel’i aşıp Şebinkarahisar üzerinden Alucra’ya gitmek kestirmece 500 kilometre ve 5-6 saat sürüyor. Bu nedenle birlikte çoğumuz yürüyerek ilçemize gidiyoruz evet birlikte Alucra’dan abra pırtı getireceksek sadık yola büyüklüğünde geliyor. Buradan başka tıpkı araçla köye çıkıyoruz. Yolda bir tane engel buraya dikilen tabelalar ve yola koyulan kayalardır. Yolda ne göçü, ne çığ, ne dahi apayrı bire bir engel posta, biricik engel yolun bir zamanlar böyleymiş, bugün dahi böyle olsun diye kapatılmasıdır. Kez asfalt, yolda kar denilen tıpkı madde bulunmayan ama yolumuz merbut. Tığ da adeta şehirler arası yol yolculuk yapar kabilinden ilçemize gezmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

“Risk var”

Yolun kapatılmasıyla ilgilendiren Karayolları Giresun 104. Ofis Şefliğinden yapılan açıklamada ise söz konusu karayolunun birey ve servet güvenliği açısından kış aylarında riziko dokuma ettiği amacıyla engelleyici asayiş önlemi alarak yolu ulaşıma kapattıkları belirtildi.

Share: