Bilecik ülkemizin ‘Cennet Hurması’ ihtiyacının yüzde 35’ini karşılıyor

Bilecik ülkemizin ‘Cennet Hurması’ ihtiyacının yüzdelik 35’ini karşılıyor

Üç köyün yüzde 70’nin sözleşme kaynağı olan bin dekara ekibi hurmanın hasadı başladı

Köylüler üretimin artması amacıyla hurma kurutma tesisi, kantar ve kooperatifin kurulması istiyor

Ayyaş Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş,

” Türkiye’nin yüzdelik 35-40 civarı hurmasını tığ karşılıyoruz”

“92 sene ilk asker arkadaşının bergüzar ettiği japon hurması fidanı Başköy’deki 70 haneyi demin canlandırma ediyor”

“Bu sene gayet güzelce, 5 liradan 8 liraya kadar hurma satışı yapılmıştır”

BİLECİK – Türkiye’nin yüzde 30 ‘Cennet Hurması’ ihtiyacının karşılandığı Bilecik’te hasat başladı. Üç köyde bin dekarlık alanda yetişen hurmayı rical topluyor, kadınlar kasaları diziyor

Bilecik merkeze tutkun, Keş, Başköy ve Bekdemir köylerinde bin dekar alanda yetişen ‘Cennet Hurması’ hasadı başladı. Kısaca benzeri hafta sürecek olan hasat üzere gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine hep seferber oldu. Bu köylerin yüzdelik 70’inin itilaf kaynağı ola(ÖZEL)n hurma hasadında bu sene yüzler gülerken, köylülerin üretimin artması için hurma kurutma tesisi, kantar ve kooperatifin kurulması istiyor.

“Bu sene rekolte bin 200 ton”

Içici Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, hurma hasadının başladığı, çoğu ürünün dalında satıldığını anlatarak, “Geçen seneye bakarak bu sene yüzdelik 10 çok diyebilirim. Ortalama bin 200 ton hurmamız imdi. Başköy, Beydemir taraflarında bizden henüz fazla hurma çıkarıyor. Geçen seneye göre fiyatlarımız biraz henüz arttı. O de neden arttı, hurmanın herhangi bir kabilinden yararlanıyoruz. Ark hurma yapıyoruz. Kabuğundan bile faydalanılıyor. Pekmezi yapılıyor. Hurma çeşitleri fazlalaşınca talepte haddinden fazla oluyor. Az dışından dahi taleplerimiz var. Onları da yetiştirmeye çalışıyoruz. Arık hurma bilhassa. Bu yıl gayet pir. 5 liradan 8 liraya büyüklüğünde hurma satışı yapılmıştır” dedi.

“Türkiye’nin yüzde 35-40 civarı hurmasını tığ karşılıyoruz”

Muhtar Demirbaş, Türkiye’nin yüzdelik 35-40 civarı hurmasını Içkici, Başköy ve Bekdemir köylerinin karşıladığı anlatarak, “91 sene ilk er arkadaşının ihsan ettiği trabzon hurması fidanı Başköy’e İsa dedenin ektiğini deminden köyde 70 haneyi demin diriltme ediyor. Halen o hurma fidanından mahsul almaktayız. Koruma altında doğrusu. Ondan sonradan o fidandan buralara büyüklüğünde gelindi” dedi.

“Hurmalar bu yıl güzel, mahsul oldukça dolgunca”

Hurma toplayıcısı Yaşar Bayındır üstelik 1998’den beri hurma topladığını anlatarak, “Burada 60 ongun var. Kısaca 7-8 ton hurma çıkar. Hurmalar bu sene pir, verim az çok bereketli. Ama hurma üzerine biraz eksiklerimiz var. Kantar, kurutma tesisi bunlarda hesabına getirilirse halkımız az çok faydalanır. İstanbul, Adapazarı, Bursa, Eskişehir yoğunlukla buralara gönderiliyor. Alıcılar geliyor bizde yükleyip gönderiyoruz” dedi.

“Kooperatifleşme olayı olmadığı sürece burada komutan zamanı dizge bir güçlük yaşıyor”

Hurma üreticisi Mehmet Bozbağ ise, “Burada âdeta aynı üreticiyim. Demincek bunu üretmekte bastırık şu, kooperatifleşme olayı olmadığı sürece burada bey zamanı bütün tıpkısı baskı yaşıyor. Baskül olayı bile bahis konusu. Olmayınca temas seferinde üretici ile tüketici arasında bir yük yaşanıyor. Çünkü onların dediğine razı oluyoruz. Kooperatifleşme olursa bağımlı bunu büyüklerimiz henüz ferah agâh buna bir alemdar geçişsiz. Ego neticede bura ayrımsız altı yüz metrekarelik tıpkısı düz. Buradan çıkacağı 2-3 ton hurma. Amma buradan 40- 50 titrem hurma çıkaranlar var. Demincek rastgele seferinde bu mevsimde bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Hani bütün tanıdığına, dostuna satma yapıyor. Amma kooperatifleşme olduğu ahit bu satışa konulur. Site ekonomisine üstelik faydası olur. Zira bunun kurutması bundan sonra. Bide bunun elma türlüsü var. Hani bunun çeşidi haddinden fazla. Bunu büyüklerimiz dile getirip aynı karara bağlarsa seviniriz. Çünkü hurmanın tek ihtiyacı akarsu. Zamanı geldiğinde göztaşı, bide budaması. Zahmeti yok. Şehir ekonomisine hasis büyük faydası var. Kurutma tesisi Bayırköy’da var. İnşallah neticede faaliyete geçer biraz rahatlarız” dedi.

Share: