Trabzon Üniversitesinde 450 bin materyalin bulunduğu enstrüman arşivi erişime açılacak

Trabzon Üniversitesi Cesamet Konservatuvarının curcunalı, video, fotoğraf ve belgelerden oluşan 450 bin materyallik arşivi, 2023’te dijital dizin haline dönüştürülerek genel ağ yoluyla dünyanın seçme yerinden mektepli ve araştırmacıların hizmetine sunulacak.

Kerem Konservatuvarı Öğretim Yardımcısı Özgün Arda Nural, AA muhabirine, Karadeniz Enstrüman Arşivi’nin, yapısı bakımından araştırmacıların başvurması müstelzim öneme ehil olduğunu söyledi.

Nural, konservatuvara gelen mektepli, araştırman, müzikolog ve antropologların arşivden faydalanabildiklerini belirterek, “Arşiv yemeden içmeden bir hıfız mekanı değil. Kültürel miras niteliğinde insanların faydasına verilen tıpkısı vadi.” dedi.

Arşivde çarkıt gürültülü kayıtları olduğuna belen fail Nural, şu değerlendirmede bulundu:

“1902 yılından başlayan ses kayıtları var. Bu kayıtlar Adana ve Osmaniye bölgesinden münfail olup Türkiye’de alanda alınmış genişlik çarkıt curcunalı kayıtlarıdır. 1930’lu, 1950’li ve 1960’lı yıllara ilişik taş plaklar var. 1980’lerden başlayarak 2000’li yıllara büyüklüğünde olan Karadeniz havzası ortamında bulunmuş kasetler, bant kayıtları kabil materyaller elimizde bulunuyor. Katliam cenk esirlerine ve Türkistan bölgesine ilgilendiren bozuk gürültülü kayıtları de bulunan elimizde. Bu kayıtların tıpkısı kısmını yayımladık.”

Nural, materyallere plak, izole bant kaydı, tipografi kabil ayrımlı şekillerde ulaştıklarını anlatarak, kayıtların restorasyonu yapıldıktan bilahare iri tıpkı hassasiyetle dijital ortama aktarıldığının altını çizdi.

Öğrenciler bağlam gösteriyor

Her türdeki sakat kaynağı dijitale aktarıp arşivlediklerine dikkati çeken Nural, şöyle devam etti:

“Dijitalleştirme ekipmanları namına elimizde muhtelif VHS kaset çalarlar, mini dv nüans, Hİ8 nüans ve gramofonumuz var. Antrparantez 33’lük plaklar ve 45’lik plaklar için edindiğimiz USB’den aracısız taşıt olarak aktardığımız plaka çalarımız bulunan. Izole Bant çalarımız, çanta gramofonumuz, sessiz sinema makinemiz var. Tamamen eş olan 130 yıllık çanta gramofonumuz, arşive mevrut öğrencilerimiz yoluyla üstelik şiddetli içtenlikle karşılanıyor. Japon ve Amerikan firmalarının çeşitli cihazlarını de kullanıyoruz.”

Nural, kayıtların, restorasyonu yapıldıktan sonra balaban ayrımsız hassasiyetle sayısal ortama aktarıldığını yineleyerek, “Şu zaman öğrencilerin ve araştırmacıların hizmetindeki arşiv, 2023 yılı içerisinde internet aracılığıyla erişime açılacak.” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi Halil İbrahim Gazel ise arşive girdiğinde zamanın lacerem geçtiğini anlamadığını söyledi.

Müziğe ilgisinin olduğunu tabir eden Gazel, “Buraya gelme amacım arada bir buradaki eserleri dinleyerek geçmişe başvurmak, zaman zaman evvelce olan müziklere göre gündeş müzikleri mukayese etmek. Yeri geldiğinde bazı şeyleri özgün kalitesiyle itaat etmek, insana elan aşkın dirlik katıyor.” dedi.

Gazel, bu imkanı kendilerine sunan yetkililere teşekkürname etti.

Share: