Erzincan Müftüsü Gül: “Mutekit gönülden olmalıdır”

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin bu haftaki konuğu Erzincan Müftüsü Muharrem Gül oldu.

Kültürevi’nde yapılan programa çokça sayıda dinleyici katıldı. Izlence, Aydınlıkevler Camii İmam-Hatibi Iye Delioğlu’nun okuduğu Kur’an-ı Kerim ile başladı. Henüz sonraları kürsüye gelen Müftü Muharrem Gül “İman ve Hanay” mevzulu konuşmasında Peygamberimizin hadislerinden yola çıkarak tıpkısı Müslümanın elbet aynı hanay sürmesi gerektiğini anlattı.

Müslümanların rastgele makule zandan kaçınması gerektiğini tabir eden Gül, “Müslümanlar birbirlerine kendilerini sevdiklerini söyleyebilmelidir. Hadis-i Şerif’lerde Allah’a köle olamayan, Peygambere ümmet olamayan birbirlerini sevemeyen insanların kök Müslüman olamayacakları buyuruluyor” şeklinde konuştu.

Gül, “Mutekit ilk Allah’a alın adil olmalı ona tapınma etmeli. Nefsimize, kendimize karşı adaletli olmalıyız. Ahiret gününde ‘Benim rızam üzere birbirini sevenler nerede?’ diyerek benzeri haykırı duyulur ve orada birbirlerini dost müminler toplanırlar. Müminde Cenabıhak, sevgisi, Sefir ve Kur’an sevgisi olması lazım. Din insanlara bağlılık aşılıyor. Herkesi sevdiriyor. Bir Hadisi şerifte “Tanrı’ü Teala ayrımsız kulunu sevdiği zaman Cebraile seslenir: ‘Ey Cibril ego filanca ege kulumu seviyorum sende sev’ der. Cebrail sever. Cebrail de sema ehline seslenir ve gök ehli olan milyonlarca melek te o Müslümanı sever. Yani Allah’u Teala’nın sevdiği kulu hep sever. Allah’ın sevgilisi Hz. Peygamberdir. Adı anıldığı devir salavat getirilir. Sunma çokça ziyaret edilen Hz. Peygamberdir. Cenabıhak’ın sevdiği kulları seçkin fırsatta ecnebi ediyoruz, bunu Tanrı onlara lütfetmiş, kimesne mani olamıyor. Mezarlarını ziyaret ediyoruz. Allah sevdiğini sevdirir. O’nun sevdiği kul kıyamete kadar sevilir. Sevdiğimizi Allah üzere sevmeli, sevmediğimize de Cenabıhak amacıyla buğz etmeliyiz.” dedi.

Müftü Aşure Ayı Gül konuşmasının bir bölümünde ise; “Cenabıhak için sevmeli ve Tanrı amacıyla buğzetmeliyiz. İnsanların sevgisi uydurma bire bir bağlılık. Evde ayrımlı çarşıda farklı maskelerle dolaşıyoruz. Çarşıda karşılaştığımız ayrımsız kadınla konuşurken çok büyükler olan insan evdeki hanımına bire bir kibarlığı gösteremiyor. Orada maskesini çıkarıyor. Halbuki Vicdanlı içten olmalı ve herhangi bir antlaşma büyükler olmalı ve maskesini çıkarmalıdır. Maskesiz dolaşmalıdır. İlişkilerimizin yüzdelik sekseni kazanç ilişkisidir. Müminler Tanrı üzere sever onun için buğzederler. Muhaceret, Dolunay ve Mekke’nin fethinin sevabına tek devir yiğitlik olarak ulaşamayız. Muhacirler Mekke’bile seçme şeylerini bırakıp gittiler. Evlerini, bağlarını, bahçelerini, ihtimal bazıları ailesini, akrabasını bırakıp gittiler. Peygamberle gelişigüzel yola çıktılar. Oysa sadaka verirken bizim elimiz titriyor. Medine’da ensar muhaciri olgunlukla karşılıyor. Peygamberimiz onları ahi zar ediyor. Seçme şeylerini, maddesel varlıklarını, evlerini, bahçelerini, ceplerindeki paralarını paylaşıyorlar. Kardeşliğin zirve noktası budur. ” şeklinde konuştu.

Muharrem Gül bir hadisi kutsal mealini paylaşarak “Kendimiz üzere istediğimiz şeyleri insaflı kardeşlerimiz için bile istemeliyiz. aksi takdirde kamil inanlı olamayız.” dedi.

Programın böylece Hadis hocalarından Prof. Dr. Adem Dölek Müftü Muharrem Gül’e Üdeba Birliği’nin teşekkür belgesini takdim etti. Türkiye Edipler Birliği Erzincan Şubesinin çay ikramıyla program sona erdi. – ERZİNCAN

Share: