Domuz gribi nedir,elbet otama edilir? Hınzır gribi geçici mı?

Sonuç dönemde müstevli halinde seyreden hınzır gribine müteveccih bir uyarma da, Keyif Bakanlığı Bili Yerleşmiş Üyesi Prof. Dr. Alper Şener’den geldi. Şener, hınzır gribinin hafife alınmaması gerektiği üstüne uyarıda bulundu. Tamam, Domuz gribi nedir? Domuz gribinin belirtileri nelerdir? Hınzır gribi şüphesiz tedavi edilir? Hınzır gribi bulaşıcı mı? Detaylar haberimizde…

HINZIR GRİBİ NEDİR?

A tipi influenza virüsü namına de bilinen H1N1 virüsünün amil olduğu bire bir grip türü olan domuz gribi, sıklıkla Karı ve Küçük Ay üzere şita aylarında görülen ve mevsimlik enflüanza hastalığı ile bir belirtilerle kendini gösteren tıpkısı hastalıktır. Hınzır gribi şeklinde adlandırılmasının nedeni virüsün domuzlarda tanıdık enflüanza hastalığına bozukluk olan virüsler ile iri paralellik göstermesidir.

Kuş, hınzır ve âdem griplerine sebep olan virüslerin ayrımsız karışımı olan H1N1 virüsü, insanlarda yüksek keder, argıt ağrısı, öksürük, üşüme ve titreme kabilinden tipik antipatik algınlığı belirtileri ile kendisini gösterir. Virüsün aceleci bir şekilde strüktürel değişikliğe uğrayabilmesi dolayısıyla, domuz gribi önceleri çokça ağır sıfır ve belli belirsiz seyreden tıpkı hastalık iken yavaş yavaş elan yavaş bire bir çor haline gelmiştir.

Hınzır gribi, yediden yetmişe seçme yaştan insanı etkileyebilen, yoğun ihtimalî geçici benzeri hastalıktır. H1N1 virüsü namına birlikte tanıdık pandemik influenza A ünlü virüsten kaynaklı adına gelişen bu çor, henüz ilkin kuş gribi kendisine tanıdık grip ile koca gribinin bir karışımı yerine ortaya çıkmıştır. İlk öğün Meksika’üstelik 2009 yılında insanlarda kişileştirme edilen hastalığın hızlı benzeri şekilde dünyaya yayılarak ayrımsız salgın haline gelmesi ile Dünya Sağlık Örgütü yoluyla pandemi alarmı verilmiştir. Ana olarak mevsimsel grip ile arasında dayanıklı bire bir fark olmayan bu çor, toplumda balaban bir kesimin daha önceleri bu virüs ile karşılaşmamış ve bu hastalığa cebin muafiyet kazanamamış olması dolayısıyla mevsimsel gribe oranla elan alçak aynı tabela şeklinde seyretmektedir.

HINZIR GRİBİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Domuz gribi vakalarında birlikte farklı grip türlerinde olduğu için, genellikle vakit kaybetmeden araz ve semptomların rahatlatılarak hafifletilmesi ehliyetli olacaktır. Vakayiname teneffüs yolu hastalıkları olan bireylerin semptomlarının hafifletilmesi amacıyla hekim eliyle ek ilaçlar merhem edilebilir.

Domuz gribinin semptomların şiddetini ve oluşabilecek beklenen komplikasyon riskini budamak amacıyla ara sıra vakalarda semptomların geçmiş görüldüğü günlerde antiviral ilaçlar doktorlar tarafından çıkar yol edilebilir. Ancak influenza virüsünün bu ilaçlara alın direnç geliştirmesi olasılığı yüksektir. Bu direnç gelişimi olasılığını yeryüzü uzuv dökmek ve bu ilaçlara değişik afiyet sorunları dolayısıyla alelade ihtiyaç duyanların tedarik edilebilmesini aylamak amacıyla doktorlar bu ilaçları faziletkâr komplikasyon riski olan eşhas ve faziletli komplikasyon riski olan kişilerle andıran temasta bulunanlar amacıyla kullanırlar.

Bu gruplar alelumum sayrılarevi, huzurevinde veya ayrıksı tafsilatlı devamlı bakım tesislerinde misafir ya dahi müteharrik olarak kâin kişiler, hele 2 gözyaşı altı tutmak üzere 5 yaşından âdeta ayrıntılar, 65 yaş üst yetişkinler, hamileler, iki haftadan henüz gelişmemiş süre evvel tevellüt yapmış kadınlar, iki haftadan elan bodur müddet evvel bağan yapmış kadınlar, 20 üzeri cisim kütle indeksi değerine ehil morbid obez statüsündeki bireyler, astım, amfizem, böbrek hastalığı, şeker hastalığı, nefes hastalığı, ruh hastalıkları, karaciğer hastalığı yahut değişik nöromusküler hastalıklar kabilinden vakayiname tıbbi durumlara cemaat olan efrat, mütenevvi ilaçlar evet da HIV dolayısıyla muafiyet sistemi baskılanmış bireylerden meydana gelir.

HINZIR GRİBİ BULAŞICI MI?

Hınzır gribi, domuzlara saf influenza virusu makule A yoluyla oluşturulan faziletkâr oranda bulaşan, bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalıkta morbidite (hastalığın bulaşması) efdal, mortalite (ölüm oranı) düşüktür. Virus domuzlar arasında, solunum, aracısız/ indirekt bağlanak, ve hamal hayvanlar aracılığıyla bulaşmaktadır.

DOMUZ GRİBİ BERİLTİLERİ NELERDİR?

Hınzır gribi hastalığı, yani H1N1 virüsünün amil olduğu hastalığın belirtileri, mevsimlik enflüanza ile acilen dakikasında aynıdır. Ferdî özelliklere bakarak değişmekle beraber domuz gribi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

AteşBoğaz ağrısıÖksürükVücut ağrılarıBaş ağrısıÜşümeTitremeBurun tıkanıklığıİştah kaybı

Share: