Trabzon’un gizlice somonları Rizeliler’in yüzünü güldürüyor

Trabzon’un gizliden gizliye somonları Rizeliler’in yüzünü güldürüyor

Sıkıntı nedeniyle parçalanan balık kafeslerinden sâdır somonlar Trabzon’un Arsin ilçesinden 60 km mesafedeki Rize’ye ulaşınca oltasını düzlük sahile akış etti

RİZE – Trabzon’un Arsin ilçesi açıklarındaki balık kafeslerinin sıkıntı zımnında yırtılması sonucu kafesten kaçan somonlar, Arsin ilçesine 60 km mesafedeki Rize’da rejim balıkçıları yoluyla tutulurken akla yatkın fiyatlardan birlikte tezgahları süslüyor.

4 bölüm ilk akşam saatlerinde Trabzon’un Arsin ilçesinde, özel tıpkısı şirkete ait kültür balıklarının saha aldığı kafeslerden biri, kötü sıkıntı dolayısıyla yırtıldı. Kafesin yırtılması ile bilcümle balıklar denize dağıldı. Değeri faziletli olan ve alelumum mahdut dışına ihraç edilen bu balıklar Trabzon ve Rize’da dahi av yasağı çerçevesine girmeyen kayıkların birlikte kapan balıkçıları eliyle tutulmaya devam ediliyor. Herkesin zorlamasız ulaşamadığı ve kilogram fiyatı 150 TL’yi aşan bu zer balıkların avlanması Rize’da vatandaşların da yüzünü güldürüyor.

Trabzon’birlikte kafesin yırtılması ile denize dağılan balıkların 60 km mesafedeki Rize’ye ve gine Arsin’e 150 km mesafedeki Artvin’in Hopa ilçesine büyüklüğünde gidebileceğini tabir fail Ayhan Aksu isimli kaşkariko balıkçısı “Trabzon’dan kaçan somonları burada tutuyoruz. Bu işten zevk alıyoruz. Geri güzeldi ama bugün yegâne bile alamadık. Trabzon’daki kafesin patlamasıyla somonlar Hopa’ya büyüklüğünde harcama. Bizde buradan nasibimizi alırız. Somon sunturlu balıktır herkesin yemesini başvuru ederim” diye niteleyerek konuştu.

Eren Aksoy isimli bire bir ayrıksı kapanca balıkçısı ise çağ geçtikçe oltalarına gelen somon balıklarının azaldığının altını çizerek “Dün güzeldi, o kaçan balıklardan 5-6 tane yakaladık. Fakat bugün henüz essah gelmedi. Devam edecek bağımlı kim, hızla birden 600 ton balık kaçmış havuzlardan. Balık çiftlikleri vardır, onların havuzları üstelik denizlerde tamam. Onların ağlarına evet yunuslar patlatmış evet dahi havuzların taşları vardır. Ağları parçalamışdır nazik aynı ihtimalle zira kul eski benzeri balık havuzcusuyum” ifadelerini kullandı.

Arkadaşlarından aldığı ‘somon balığı bolluğu’ duyumunun üstüne oltasını aldığı kadar balık burulmak amacıyla kıyıya geldiğini tabir eden Erek Ayrıntılı dahi “Ego zaman geldim amma geri duydum kim rüfeka yakalamış. Ego henüz daha yakalayamadım. Olayı duyduk, somon balığı yakalayanları haberde duyduk. Tığ da dedik şansımız deneyelim amma olmadı” şeklinde konuştu.

Kilogram fiyatı 150 TL’nin üzerinde olan somon balığının yırtılan hapis dolayısıyla eli nimetli olmasının fiyatları yarıdan daha aşağıya indirdiğinin altını çizen balıkçı esnafı Haysiyet Ali Şimşek ise “Somon balığında dünden beri satışlarımız devam ediyor. Ben dünden beri somonu 60 liraya sattım. Zaman yine 60 liraya satacağım çünkü tümce yesin. Yiyemeyen, alamayan kalmasın” dedi.

Share: