Babasından öğrendiği biniciliği 20 sene sonraları mesleğe dönüştürdü

Trabzon’üstelik, çocuk yaşlarda babasından dede binmeyi öğrenen Hacer Aygün, bu sayede çığır sahibi oldu.

Trabzonlu 40 yaşındaki Aygün’e, henüz 7 yaşındayken babası, “Atmaca” adını verdiği atı ile biniciliği öğretti.

Uzun yıllar “Delice” ile Karadeniz’in dik yamaçlarında, arızalı yollarında devir geçiren Aygün, evlenince atından ayrı kaldı.

4 yavru annesi Aygün, geçmiş atı “Delicesine”e duyduğu özlemle 20 yıl sonra Erzincan’dan iki atlama beygiri satın aldı. Aygün, “Delicesine” ve “Rüzgar” adını verdiği atlarının, bakım ve beslenmelerini bile üstlendi.

Eşi ve çocuklarına beygir binmeyi öğreten Aygün, bire bir müddet sonra bu işi mesleğe dönüştürdü. Yılın nazik çoğunluğunu Akçaabat ilçesinin 1600 rakımlı Hıdırnebi Yaylası’nda nâkil Aygün, yaylaya gelen yerli ve yabancı gezginlere doğa ile çöz içe süvari safari imkanı sunuyor.

Kar yağışıyla beyaza bürünen dağlarda at binmeyi üstelik ihmal etmeyen Aygün, AA muhabirine, babasından öğrendiği biniciliğe 20 sene meydanlık verdiğini söyledi.

Bu işi patika adına yapmayı düşündüğünü, eşinin üstelik kendisine destek verdiğini belirten Aygün, turizm işi yapıyorum. Turistleri atla gezdiriyorum. Memnunlar, bu üstelik beni mutlu ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Atlarım üstelik çok kızıl, onlar benim değme şeyim”

Aygün, işini istekle yaptığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşim çokça adamakıllı. Atlarım dahi haddinden fazla kızıl, onlar benim seçme şeyim. Atlarımı çokça seviyorum. Bayağı çok tutkun ve can hayvanlar. Onun için ben onlara hep ‘bebeğim’ diyerek seslenirim. Atlama Beygiri benzemek zordur. Edebiyat iki günde tıpkısı şampuanla onları yıkarım. Fut bakımları, nalları falan var. Bilcümle bakımlarını kendim yapıyorum. Bu hareket benim ağababa mesleğim. Ondan öğrendim, deminden bile sürdürüyorum.”

Eşinin üstelik kendisine bindi olduğuna meni eden Aygün, “Eşimin atlarla ilişkin bire bir bilgisi yok amma ego bildiğim amacıyla bana bindi oldu. Ego dahi ona at binmeyi öğrettim. Eşimle bu arada 5 yıldır da bu işi yapıyoruz. İnşallah henüz tafsilatlı yıllar üstelik yapacağız.” dedi.

Atlama Beygiri binmenin haddinden fazla hoşuna gittiğini anlatan Aygün, “Hoşuma gitmese bu işi yapamam. Dağda, ormanda iyice çatlak geçiriyorum. Bildirme sevdiğim, atımla ormanın içre kuş sesleriyle gezmek. Kar yağsa birlikte yaylaya açkı çıktığı sürece buradayım.” diye konuştu.

Hacer Aygün, hele Haliç ülkelerinden mevrut kadın turistlerin beygir binmeye ciddi sargı gösterdiğini kaydetti.

Share: