Gülizar Biçer Karaca: “Temel Dinlemeyen Benzeri İradenin Temel Değişikliği Temenni Etmesi Abesle İştigaldir”

GÜLİZAR BİÇER YAĞIZ: “KANUNUESASI DİNLEMEYEN BİR İRADENİN KANUNUESASI DEĞİŞİKLİĞİ KÂM ETMESİ ABESLE İŞTİGALDİR”

TACETTİN DURMUŞ

CHP Genel Komutan Yardımcısı Gülizar Biçer Kişmiri, Kars’ta; “OHAL şartlarında, demokratik sıfır tıpkı şekilde işlenmiş bire bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve üstelik üstelik seçimlere çok gelişmemiş aynı müddet kaldığında, gidişleri dahi çokça yakın olan bu iradenin; tıpkı esas yapma yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle da böyle ayrımsız Meclis’te, bir kanunuesasi değişikliğini konuşmak da kabil değildir… Esas dinlemeyen tıpkı iradenin kanunuesasi değişikliği rica etmesi abesle iştigaldir” açıklamasını yaptı.

CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı, Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Yağiz, geçmiş; CHP Kars İl Başkanlığı’nın, 29 Ekim Cumhuriyet Altını Bayramı ve Kars’ın antagonist işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü zımnında, “30 Ilk Teşrin’de Kars ve Cumhuriyet Altını” başlığıyla düzenlenen panele katıldı. Kişmiri, aktiflik sırasında gazetecilerin, kanunuesasi değişikliği gündemi ile ait sorularını yanıtladı. Yağiz, şunları söyledi:

“Başı ayan evet birlikte sınırlı meselesi değil. Bilcümle milletvekillerimizin imzasıyla, Meclis’e verilen kanun teklifi haddizatında şuydu: Kadınların suret ve kıyafeti üzerinden, kadınların hangi giydiği üzerinden kendilerine politik kuvvet devşirmeye çalışanların; seçme seferinde siyasette kadınları ve kadınların giyimini gereç yapanların elinden bu argümanı almaktı. Zira kadınlar hangi giyerse giysin, kadınlar elbet giyindikleriyle değil; donanımlarıyla, fikirleriyle, akıllarıyla, düşünceleri ile ve yaptıkları konuşulsun istiyoruz. O nedenle Hak ve Kalkınma Partisi, bunu yıllarca sömürü malzemesi haline getirdi. Onların elinden bu siyasi sömürüyü almak amacıyla ayrımsız kanun teklifi verdik. Fakat Adalet ve Kalkınma Partisi ve saraydaki yegâne yabanlık hükümet bunun, oyuncağı elinden münfail ayrımsız çocuk kabil üzerinde tepinmeye başladı.

Bir kez Cumhuriyet Altını Ahali Partisi yerine küşade ve net şurası rapor ediyoruz. OHAL şartlarında, demokratik olmayan ayrımsız şekilde yapılmış bir seçimle oluşan bu Meclis’in ve bile dahi seçimlere çok gelişmemiş tıpkı süre kaldığında, gidişleri da çokça mümasil olan bu iradenin aynı esas ika yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. O nedenle dahi böyle benzeri Meclis’te, aynı anayasa değişikliğini konuşmak bile mümkün değildir.

Bir kanun değişikliği bunu çözebilir. Gelsinler bizim kanunumuza bindi versinler ve o kanunu çıkartalım ve bu saatten sonraları kadınların resim ve kıyafetinin siyasete materyal yapılmasını bütün alay malay oybirliği ortadan kaldıralım.

Anayasadan bahsediyorlar. Anayasada hangi diyor, ‘Basın hürdür, sıkı denetim edilemez.’ Daha geçtiğimiz hafta sansür yasasını Meclis’ten nâkil ve sıkı denetim yasasıyla düşünen, konuşan, yazan, çizen eleştiren herkesi üç yıla büyüklüğünde hapishane cezası sopasıyla terbiye etmeye kalkan aynı egemenlik, kanunuesasi dinlemeyen aynı iradenin anayasa değişikliği istek etmesi abesle iştigaldir.”

Share: