Yozgat’ta Pisik ve Köpeklerin Kimliklendirilerek Pusat Altına Alınmasına Müteveccih Çalışmalar Bitmeme Ediyor

Yozgat Ekincilik ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilip vasıta altına alınması amacıyla mikroçip takmasının mecburi hale getirildiğini belirterek, “Bununla ait icraat 31 Aralık’ta son. Bundan ahir uygulamalarda 5199 çevrilmiş kanuna göre cezai muamelat uygulanabilecek” uyarısında bulundu.

Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’dahi yayınlanarak yürürlüğe giren kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilip, kayıt altına alınmasına ilgilendiren yönetmeliği kapsamında sahipli hayvanlara mikroçip takılmasına yönelik icraat devam ediyor.

“UYGULAMAYLA EFSANEVI ARTIK BİR KİMLİĞE SAHİP OLACAK”

Yozgat Ekincilik ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

“Burada yerel hayvanlara, yani sahipli hayvanlara yonga uygulaması yaptık. Uygulamayla hayvan imdi benzeri kimliğe erbap olacak. Tarım Orman Bakanlığımızın Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) şeklinde ayrımsız sistemimiz var, o sisteme karışma olacak. Pratikte gördüğümüz şekilde birer barkodlar ile beraber taktıktan bilahare bir barkot okuyucusuyla beraber doğrulama ettik. Daha Çok o hayvanla ilgilendiren bütün bilgileri orada görüp takip edebileceğiz.”

“BUNUNLA İLGİLİ ICRAAT 31 ARALIKTA SON”

Yapılan kimliklendirme uygulaması ile sülale hayvanlarına yapılan operasyonların, aşılamaların, değişik hayvanla ilgilendiren bilgilerin ellerinde olacağını ve izlem edilebileceğini aktaran Özkaya, şöyle konuştu:

“Bu işlemle yerel hayvan bilimi, yani sahipli hayvanların kimliklendirilmesi mamul olacak. Bununla ilişkin çalışmalar 31 Aralık’ta akıbet. Bundan ahir uygulamalarda 5199 sayılı kanuna göre cezai prosedür uygulanabilecek. Biz üstelik bu yüzden en azından sahipli hayvanların kimliklendirilmesiyle ilgilendiren çalışmalar İl Ekincilik Orman Müdürlüğümüzde şu an yapılıyor. Hususi tıpkı merkezimiz, özel odamız var, bununla ilişik. Kimliklendirme ile ilişkin cümle gelebilirler. Bire Bir bile ayrıca efsanevi tıpkısı şekilde ayrı ayrı sebeplerle kaybolursa da daha çok bunun o çizgi im okuyucuyla beraber az buçuk geçmiş göstermiştim, uygulamalı kendisine sahibinin nerede, kuşkusuz olduğuna bulunabildiği amacıyla hakeza de aynı faydası olacak.”

“OCAK HAYVANCA ANDIRMAK ÜSTELIK HENÜZ GÜVENLİ OLDU”

Kedilerinin kimlik işlemlerini yaptırmak amacıyla Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuruda mevcut Furkan Okatan, uygulamayla artık evde efsanevi beslemenin elan mahdut arkaç getirildiğini belirterek, şunları söyledi:

“Pisik sahibiyim kedilerim var. Onlara bugün çip uygulamasını yaptırdık. Kullanılmamış sistemle hayvanımızın pasaportunu ediniyoruz. Hayvanlarımıza deri altına işlenmek aracılığıyla çip takılıyor. Bu çiplerle rastgele veteriner kliniğinde yahut devletin İl Tarım Orman Müdürlüğü kurumlarında yonga okutarak hayvana henüz evvel temas ameliyat mamul mı? rastgele aşısı sakat mi? Geçerli aşılar, bunların hepsini öğrenebiliyoruz. İsmi, mevlit yeri, cinsi, cinsiyeti, hepsini öğrenebiliyoruz. amma velakin daha çok aile hayvanı seyretmek üstelik henüz güvenli oldu. Hayvanımız kaçtığında -başımıza geliyor- camdan cızlam durumu, balkona tayin durumu oluyor. Bu çip okutmak suretiyle bulabiliyoruz. Kime ilişik olduğu gibi daha ayrıntılı bilgilerden yonga okutulduğunu bile görünebilir.”

Share: