Yozgat’ın Sorgun İlçesinde KEZ Eliyle Finanse Edilen Tasfiye Tesisinde Sona Gelindi

Sorgun Belediyesi ve Avrupa Birliği ile Çevre, Kentçilik ve İklim Bakanlığı ortada imzalanan protokol kapsamında 24 bin 100 metrekare kayran üzerine inşa edilen dirim bilimsel tasfiye tesisinin sene böylece işletmeye alınacağı bildirildi. Tesisin günlük kapasitesinin 9 bin 100 metreküp olduğu açıklandı.

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, su kaynaklarının arz ongun şekilde değerlendirilmesi ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla yapılan dirim bilimsel atık akarsu tasfiye tesisi inşaatında sona gelindi. Günce kapasitesi 9 bin 100 metreküp olan tesisin yıl sonunda tamamlanarak işletmeye açılacağı kaydedildi.

Sorgun Belediyesi ile Kasaba, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği ortada imzalanan protokol kapsamında 2020 yılının mesafe kocaoğlan içerisinde yapımına başlanılan tesisinin sene böylece tamamlanıp devreye alınmasıyla bölgedeki su kaynaklarının arz mebzul şekilde değerlendirilip gelecek kuşaklara saf bir gelecek sağlanması planlandı. Avrupa Birliği ve Türkiye marifetiyle akçalanmış edilen projeyle yapımı bitmeme eden kuruluş, ilçe merkezine kısaca 7 kilometre uzaklıkta bulunan Eğriöz Deresi’nin yakınına mensur ediliyor. Sorgun Biyolojik Atılan Akarsu Tasfiye Tesisi’nin, kalıntı suların temizlenmesine imkân vererek eş sağlığını ve ekincilik alanlarının sulanması başta atılmak üzere havza halkını, çiftçileri, ekolojik sistemi müspet yönde etkileyeceğinin altı çizildi. Mübarek toprakların korunmasına heybetli katkılar sağlayacağı tamlanan projenin toplanmış bütçesinin 9 milyon 440 bin 811 euro olduğu, bunun yüzde 85’inin Avrupa Birliği, yüzdelik 10’unun Belde, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüzdelik 5’lik kısmının dahi Sorgun Belediyesi marifetiyle karşılandığı belirtildi.

“SORGUN’UN BILCÜMLE KANALİZASYON ATIKLARI ŞEHRİN DIŞINDAKİ DEREYE BOŞALMA EDİLİYORDU”

Sorgun Şehremini M. Erkut Rençper, 24 bin 100 metrekare düz üzerine mensur edilen tesisin yapımına 2020 yılında başlanıldığını, bu yılın böylece birlikte tamamlanacağını söyledi. Ekinci, “Dirim Bilimsel arıtma tesisi, Sorgun’üstelik doğrusu mehabetli projelerden benzeri tanesi. Henüz önceki Sorgun’un bütün kanalizasyon atıkları şehrin dışındaki dereye rahatlama ediliyordu. Tekmil boşalma noktası üzerinde, Avrupa Birliği üzerinden yaptırmış olduğunuz bir proje, kısaca 10 milyon euroluk benzeri proje. Bunun yüzdelik 85’ini Avrupa Birliği karşılıyor, yüzde 10’luk kısmını birlikte Çevre ve Kentçilik Bakanlığı karşılıyor, yüzdelik 5’lik kısmını da Sorgun Belediyesi namına bizler karşılıyoruz” dedi.

“BU YILIN SONLARINA AKLA YATKIN FAALİYETE GEÇMİŞ OLACAK”

Projenin devreye girmesiyle gelişigüzel daha bozulmamış, doğayı esirgeyici suyun elde edileceğini nâkil Fellah, şöyle konuştu:

“Bu proje sebebiyle hem atık sularımızı dereye boşalma ederken henüz akman ve doğayı koruyan, oradaki tabiatın dahi devam edebileceği aynı suyu Eğriöz Deresi’ne bırakmış olacağız. Eğriöz Deresi, aynı zamanda Gelingüllü Barajı’nı besliyor. Zımnında hem Eğriöz Deresi’ndeki habitatı korumuş olacağız hem dahi Gelingüllü Barajı’ndaki habitatı mahfuz olacağız. Biz, bu şekilde dahi hem oradaki öz içerisinde etkili hayatının devam edebileceği ortamı sağlamış olacağız ki bu bizim için eşsiz. Aynı zamanda oradan çiftçilikle geçimini sağlayıcı vatandaşlarımıza de daha kaliteli, elan kullanışlı aynı su imkanı sağlamış olacağız. Günlük kapasitesin birlikte 9 bin 100 metreküp civarında. Sorgun’un hep atık suyunu dirim bilimsel yöntemlerle arıtan tıpkı bünye haline getirmiş olacağız. 2 kamer sonradan, yani bu yılın sonlarına akillicasina faaliyete önceki olacak.”

Share: