Yozgat’ın Ormanlık Alanları, Doğa Sporu Yapanların Gözdesi Oldu

Türkiye’nin önce milli parkı Yozgat Çamlığı özellikle gelmek üzere, Aydıncık ilçesindeki Kazankaya kanyonu ile Çayıralan, Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ilçelerini havi ormanlık alanlar, huy sporuyla ilgilenenlerin bağlam odağı oldu. Serencam yıllarda yer illerden gelen huy sporları ve trekking kulübü üyelerine yerel sporcular bile karışma adına tabiat sporları etkinliklerine devam ediyor.

Doğa sporları ve trekkingcilerin yol uğrağı yeri olmaya devam eden Türkiye’nin önceki milli parkı Yozgat Çamlığı ile alay malay farklı ormanlık alanlarda belde illerden mevrut gruplar, kış ve yaz aylarında yaptıkları natür yürüyüşleriyle domestik düzeyde bile oluşumlara neden oldu.

ÇAMLIKTA PİKNİK VE SPOR

1600 rakımlı Yozgat Çamlığı’nın etekleri korkulu olarak piknik yeri kendisine da kullanılıyor. Şita aylarının başlamasına rağmen çekicilik sıcaklıklarının zaman normallerinin üstünde seyretmesini okazyon bilenler, soluğu çamlıkta alıp piknik yapmaya bitmeme ediyor. Yozgat ANA KONU İl Temsilcisi Abdülkadir Karaduman, farkındalık etkinliklerini vakit kaybetmeden Yozgat merkezde değil, Yozgat’ın bir nice farklı noktasında yaptıklarını söyledi. Karaduman, “Akdağmadeni’nden Çayıralan’a, Çayıralan’dan Yozgat çamlığına büyüklüğünde çokça açık coğrafyada bu kabilinden farkındalık etkinlikleri yapıyoruz. Şu zaman tığ Yozgat merkezindeyiz amma bu etkinliğe katılan hemen merkezdeki şahıslar değil. Burada Yozgat’ın bir nice farklı noktasından ya dahi üniversitede okuyup değişik şehirlerden olan arkadaşlarımız var” dedi.

“TÜRKİYE SEÇKIN YIL CİDDİ ANLAMDA VERİMLİ TOPRAKLARINI KAYBEDİYOR”

Karaduman, dünyada ve Türkiye’üstelik aşınım bire bir gerçeği bulunduğunu, erozyonla bağlantılı kişilerin farkında olmasının, toprağa sahip çıkmasının haddinden fazla kebir olduğunun altını çizdi. Karaduman, “Çünkü toprak bizim haddizatında yaşam çeşitliliğimizdir, tıpkısı dirim bilimsel çeşitliliğin başlangıcıdır diyebiliriz. Şayet tığ dirim bilimsel çeşitliliği haddinden fazla henüz fazla çeşitlendirdiğimiz zaman, artırdığımız devir beraberinde dirim çeşitliliği oluyor. Dirim çeşitliliği de bizim için şu noktada büyük; biz, gıdadan ilaçlara kadar çokça geniş alanda doğadan elde ettiğimiz ürünleri kullanarak hayatımıza uyguluyoruz. Nedeniyle bizim, bu noktada yaşam kalitemizin elan bol artması amacıyla toprağa topluluk çıkmamız gerekiyor. Baktığımız devir dahi maalesef Türkiye rastgele yıl ağır sıklet anlamda mübarek topraklarını kaybediyor” diye niteleyerek konuştu.

“DOĞAYA KARŞI BİR BAĞI SIFIR İNSAN DOĞAYI KORUMUYOR”

TEMA İl Temsilcisi Karaduman, ağaç dikmenin birlikte doğayla düzenli yaşamanın öğrenilmesi gerektiğine vurgu yaparak, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Vakit Kaybetmeden tabiat yürüyüşü değil, bununla bağlantılı, kişilerde aynı zihin uyanması için çalışmalarımız, sergilik çalışmalarımız üstelik oluyor. Arkadaşlarımızla bu arada sergilik açtık. Orada iki amacımız vardı. Birinci namına, bu bilincin yetişkinler dahi uyanması. İkincisi üstelik esasta işin sunma temel noktası; bu doğayı sevmeyen, doğaya karşı belli başlı bir bağı olmayan koca doğayı korumuyor. Tığ, burada, sıradan çocuklarda huy sevgisini oluşturabilmemiz üzere oyunlarla doğayı aşılayabilecek etkinlikler geliştirdik. Hoppadak bu dahi değil, Yer Günü’nde ya da yılın mahsus zamanlarında yararsız toplama etkinliklerimiz oluyor. Yapmış olduğumuz etkinliklerde mihrak yasakçı doğaya ayar katması, doğaya kâr sağlaması. Bu kapsamda Yozgat’ta haddinden fazla ayrımlı etkinlikler yapıyoruz.”

Share: