Yolları köy okulunda kesişen koşa Van’da alay malay fariza yapıyor

Van’ın Gevaş ilçesindeki ilkokulda fariza işleyen Konyalı Abdullah ve Ankaralı Sibel Çiçek, hayatlarını birleştirmelerine araç olan okulda öğrencilerin başarısı üzere alay malay çalışıyor.

İlçeye 23 kilometre mesafedeki kırsal Ilhak Mahallesi’ndeki okulda 6 sene önceki tek sarıklı yerine göreve başlayan Abdullah Çiçek, bire bir yandan öğrencilerin eğitimiyle ilgilenirken sair yandan da okul çağındaki çocukların tespiti üzere düzlük taraması yaptı.

Müdür mezun sarıklı, yaptığı araştırı sonucu mahallede meslek öncesi terbiye çağında 10 çocuğun olduğunu tayin ederek okula esas sınıfı açılmasını sağladı.

Abdullah sarıklı ile asıl sınıfı öğretmeni kendisine atanan Sibel Türkeş’in yolu, 4 sene önce Putrel’daki köy okulunda kesişti.

Öğrencilerin başarısı için alay malay uğraş fail, okulun eksiklerinin giderilmesinde birbirlerine apotr olan iki sarıklı, tıpkısı süre bilahare aralarında başlayan sevgiyi evlilikle taçlandırmaya değişmeyen verdi.

Ağustos ayında nikah masasına oturan çift, tanışıp bahtiyar aynı yuva kurmalarına dil olan Putrel İlkokulu’nda yan yana fariza yapıyor. Çiçek çifti, kırsal bölgede fariza yapmanın zorluklarına gelişigüzel döş gererek öğrencilerinin başarısı üzere himmet harcıyor.

Abdullah Çiçek, AA muhabirine, göreve başladığı dolaşma okulda biricik öğretmen olduğunu öğrenince şişman sangılık yaşadığını söyledi.

Mahalledeki füru için temel sınıfı açılmasına yönelik çalışma yürüttüğünü anlatan Çiçek, “Atamalar esnasında bizi arayıp okulun durumunu soranlar oldu. Arayanlardan biri dahi Sibel hocamızdı. 6. tercihine okulumuzu yazmıştı ve buraya atandı. Tanışmamız bu şekilde oldu. Alay Malay görev yaptık. Muhtarımız, ‘Hocam siz üstelik bekarsınız öğretmenimiz birlikte’ diye sunturlu aynı yakıştırma yaptı. Biz birlikte ‘nasip’ dedik. Okulda başmuallim ve hoca ilişkisi herhangi bir zaman olması gereken kadar oldu. Şans oldu ve evlendik.” dedi.

“Lojmanı beyaz perde ve kütüphaneye dönüştürmeyi düşünüyoruz”

Okulu sahiplenmenin, sorunları benimseyerek çözümü üzere ceht göstermenin mefret olduğunu vurgulayan Çiçek, şöyle bitmeme etti:

“Çok eksiklerimiz vardı. Meslek duvarlarımız yıkılmış, tuvaletlerimiz hasarlıydı. Bu yıl Valiliğimiz bize haddinden fazla büyük imkanlar sağladı. Milli Eğitim Bilimi Bakanlığı bu konunun üstüne düştü. Okula gelen malzemelerle imece usulüyle sorunları giderdik. Okulumuzun eksiklerini birlikte tamamladık. parke taşı talebimiz var, bununla ilgilendiren çalışmaları yapıyoruz. Öğrencilerimiz üşümesin diye niteleyerek sobayı birlikte yakıyoruz, temizliği yapıyoruz. Velilerimiz salim olsun bize bindi oluyor. Bazı eksiklerimiz üzerine da hayırseverlerden müzaheret istiyoruz. İnternetimiz var, beyinli tahtamız dahi olsa henüz iyi evet. Kullanılmayan lojmanı füru üzere beyaz perde salonu ve kütüphaneye dönüştürmeyi düşünüyoruz. Çocukların beyaz perde ile tanışmasını, kitabevi içinde ders çalışmalarını keşfetmek istiyoruz. Mahalle sakinleriyle üstelik tıpkı aile üzere olduk. Bizi sahiplendiler, on paralık yabancılık çekmiyoruz.”

Ankara’dan 4 yıl evvel atanan Sibel Çiçek ise okulun eksiklerinin giderilmesi için eşiyle ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Mahalle sakinleriyle haddinden fazla yunak ilişkilerinin olduğunu dile getiren Sibel sarıklı, şunları kaydetti:

“Sobayla ilk kez burada tanıştım. Başlarda çok zorlandım, soba yakmayı bilmiyordum, eşim öğretti. Elimizden geldiğince çocuklara koruyucu olmaya çalışıyoruz. Mahalle sakinleri birlikte yardımcı oluyor. Buradan gittiğimizde dahi okulun elan bereketli eğitim verilebilir seviyeye gelmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi bile bu konuda iri destekler veriyor, eskimemiş materyaller gönderiyor. Temel sınıfı çabucak aralık ve masaların olacağı tıpkı düzlük değil, oyuncağa dahi farklı malzemelere üstelik ihtiyacımız var. Okula çok yardım sağladık, imdi birlikte elimizden geldiğince sağlayacağız. Çevre düzenlemesinden iç malzemeye, boyasına kadar gelişigüzel şeyi alay malay yaptık. Doğada gelişigüzel dersler işledik. Hem ilk hem da evlendikten sonraları eşim bana çokça yardımcı oldu. Rastgele zaman birlikteydik haddizatında. Bizi birbirimize yaklaştıran az buçuk dahi bu oldu.”

“Çok canlı ve cana etraf”

Mahalle Muhtarı Hayrullah Yarışma da öğretmenlerin okulun boyasından belde duvarına büyüklüğünde tam eksiklerini giderdiklerine belen ederek, “Çok aktif ve cana çevre. Daha Çok bizim benzeri parçamız kabil oldular. Cümle öğrencilerini ferah ferah okula gönderiyor. Çocuklarımızla çok gür ilgileniyorlar. İkisini birbirlerine çokça yakıştırdık. Aramızda konuşurken ‘Keşke evlenseler’ diyorduk. Aradan çokça geçmeden evleneceklerini söylediler, çokça sevindik. Cenabıhak mutluluklarını sonsuz etsin.” ifadelerini kullandı.

Share: