Uzmanından “kaymakamlık bölgesinde izleyici olma davranışı acilen ayrılma edilmeli” değerlendirmesi

Üsküdar Üniversitesi Esenlik Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Kürsü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, trafik kazalarında hisse senedi sağlığı ve güvenliğinin önemine ilgilendiren değerlendirmede bulundu.

Üsküdar Üniversitesi açıklamasında görüşlerine düzlük sunulan Uçan, trafik kazalarında alelumum açkı sürücülerinin detone olup olmadıklarının konuşulduğunu belirterek, araçların vabeste olduğu firmaların kazaların meydana gelmesindeki rollerinin da tartışılması gerektiğini ifade etti.

Bugüne büyüklüğünde olaylara hoppadak çoban (etkin) açısından yaklaşıldığı amacıyla sonuç alınamadığını nâkil Uçan, “Haddinden Fazla nazik oranda abra taşıması işleyen firmalarda ve otobüs firmalarında el trafik güvenliği yönetimi uygulanmalıdır. Gidiş Geliş kazalarının önlenmesi, gidiş geliş kazalarından kaynaklı eş ölümlerinin, yaralanmalarının oluşmaması, manevi ve maddesel kayıpların olmaması üzere yapılan bütünsel çalışmalardır. Trafik kazaları, yol, hava koşulları, çoban ve anahtar unsurlarının tıpkısı bileşkesi.

Trafik kazasına sebep olan kaynak sebebin bulunması üzere kül bu unsurları değerlendirebilecek yetkinlikte ve uzmanlıkta bire bir grup eliyle ilçe araştırması ve gerçek etken analizi yapılması şarttır. Ancak bu şekilde kazaların önlenmesi sağlanabileceği kabil, bütüncül yaklaşım ile sistemin tamamında yapılması müstelzim iyileştirmelerin belirlenmesi cins olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Uçar, özellikle ticari kurgu kullanan ve aynı firmaya vabeste çalışan sürücülerin yasalı tabiri ile şoförlerin, gidiş geliş kazalarının faili değil mağduru kendisine ele alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Posta şartları, gelgel koşulları, sürücü, sürücülerin hizmet verdiği firmanın misil trafik güvenliği idare sistemi, ülkenin gidiş geliş mevzuatı ve bu mevzuatı uygulama sistemi ana kapsamlarının temas biri ince yerine incelenmelidir. Araçların şehirler arası yollarda uyulması müstelzim hız sınırına uymaları, tırlarda takograf ve GPS cihazı bulundurulması ehemmiyet taşıyor.

İşverenlerin trafik kazalarına etken olabilecek kamu konularda işlevsel süreçler oluşturması gerekiyor. Söz Gelişi güdücü ile ilgilendiren konularda güdücü mükemmellik yorum ve işe alım süreçlerinde trafik kuralları bilgisi, açkı istimal yeterliliği, sağlık durumu, önceki gidiş geliş cezaları kabil bilgilere erbap olunması gereklidir.

Güdücü eğitme programının varlığı ve yeterliliği, armağan-ukubet uygulamaları, iş güvenliği eğitimlerinin varlığı ve yeterliliği, periyodik kendisine alması gereken emniyetli sürüş eğitimlerinin alınması, yasalı sürüş, faaliyet, dinlenme sürelerine uyumun takibi, sürüşü suratsız etkileyecek esenlik bozulmalarının takibi, kullandığı karaca yolu taşıtı ile ait bütün bilgilendirmelerin yapılması, daima düzelme üzere periyodik geribildirim yapılması üzere eleştiri konular titizlikle değerlendirilmelidir.”

“Ilçe bölgesinde peyrev adına gezmek çok kavisli”

Mardin’bile ilk ilçe olduktan sonradan ikinci tır çarpması ile geberik ve yanık sayısının arttığını belirten Uçan, “Bu ise yardıma gelen 112 ekiplerinin misil güvenliğini oluşturmadan yardıma başladıklarını gösteriyor. Bu dirimlik kavisli olmuştur. Bu konuda bu ekiplere daima yerine zahir akım etmeleri gerektiği terbiye ve tatbikatları verilmelidir. Kaza bölgesinde seyirci adına düşmek çokça yanlıştır. Burada olduğu kabilinden emrihak veya kişinin vücut boyu engelli adına kalmasına sebep tür. Bundan çabucak cemiyet kendisine vazgeçmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Uçar, gidiş geliş kazalarında bildirme şişman nedenlerden birinin sürücünün yorgun ve uykusuz açkı kullanması olduğunu aktararak, şu ifadeleri kullandı:

“sık sık gerçekleşen sâri otobüsü kazalarında, şoförlerin dinlendirilmeden çalışmaya zorlanmasının koskocaman tıpkısı payı olduğu biliniyor. Günümüze kadar babadan oğula sabık şoförlük mesleği, ailelerin çocukların bu işi yaptırmak istememeleri sebebiyle yekpare sektörlerde şoför bulma zorluklarına faktör oldu. Sürücü arzındaki bu daralma, firmaların işe aldıkları şoförlere, gönül tokluğu edici konuşu şartlar sağlayamamaları sebebiyle firmaların doğrudan ve dolaylı maliyetleri arttığı üzere daraç sayıda çoban ile sürdürmeye çalıştıkları operasyonel işler, kanuncu sürüş sürelerine ahenksizlik, şeb sürüşlerinin artması gibi sebeplerle gidiş geliş kazaları artmaktadır. Ayrıca süreğen bezginlik, süreğen uykusuzluk, ocak ile tam ve birinci sınıf vakit geçirememek gibi nedenler ile çalışan memnuniyetsizliği, trafik kazası ve cezası sayılarının artması üzere karşıt sonuçlara etken olmaktadır.

“Sürüş yorgunluğu ve uykusuzluk bildirme oylumlu faktörlerden biri”

Türkiye’üstelik ağır araç ile angarya ve yaya taşımacılığı fail sürücülerin gidiş geliş kazalarına karışmalarındaki genişlik muhteşem faktörlerden birinin sürüş yorgunluğu ve uykusuzluk olduğunu tamlayan Uçar, “Yegâne başına bu alanda yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır. Koyuverme vermeksizin mufassal süre araç kullanan sürücüler, gece, öğleden sonraları ve normalde uyuduğu saatlerde çevirici kullanan sürücüler, dalgı yapan ilaçlar ya üstelik alkol alan sürücüler, serbest miftah kullanan sürücüler, tafsilatlı ve sıkıcı yollarda kurgu kullanan sürücüler, kalın seyahat fail sürücüler, uykusu bozgunluk ve apışık sürücüler gaflet uykusu ilişkili kazalar açısından yer çok risk altında olan sürücülerdir.” değerlendirmesinde bulundu.

Uçar, uykusuzluğun optimum reaksiyon zamanlarını azalttığını ve orta derecede uykulu kişilerde performansı azaltarak hınç çabucak eskiden durabilmelerini engellediğini aktararak, şunları kaydetti:

“Tepki zamanındaki çok hafif yavaşlamalar ise alelhusus erdemli hızlarda kaymakamlık riskleri üzerinde derin tıpkısı kalın yaratabilmektedir. Aymazlık ihtiyacı olan yaşama direksiyonda daha çabuk yorulmakta, tedricen dikkati azalmakta ve direksiyon başında uyuya kalarak kazaya sebep olabilmektedir. Güdücü yorgunluğu, kamyon sürücüleri için özel aynı mesele. Yapılan bire bir çalışmada yekpare ölümsek kazaların yüzdelik 20’sinin ve kamyonların karıştığı yaralanmalı kazaların yüzdelik 10’unun tün yarısı ile sabahleyin saat 6.00 arasında güdücü yorgunluğunun doruk yaptığı saatlerde meydana geldiği ortaya konulmuştur.

Share: