TÜSİAD Başkanı Turan: Enflasyonla akıllıcasına uğraş etmiyoruz

Sözcü’den Sayime Başçı’ya konuşan Orhan Turan, “Enflasyonla doğru yöntemlerle mücadele etmiyoruz. Bu yüzden daima adına amme kurumlarının tahminlerinin fevk düzeltilmiş edildiğine şahit oluyoruz. İster enflasyon ve cari bulutsuz olsun lüzumlu Yüreklilik riziko primi (CDS) ve kur olsun sunu başta hedeflediğimiz yerlerden çokça uzağız. Bu politikalarda ısrar ettikçe ant kaybediyoruz. Seçkin kaybedilen zamanın kazançlı açıdan benzeri maliyeti oluyor. Ekonomik göstergelerin istenilen çerçeveden uzaklaştığı bu ortamda reel sektör yerine sormamız gereken şu; bu politikalar belli kim akıbet vermedi. Iktisat yönetiminin B planı nedir?” diyerek konuştu.

“Yabancı yatırımcıların belirsizliklerden periferi haddinden fazla birlikte istekli olmadıklarını duymaktayız”

Turan, “Globaldeki ve Türkiye’deki gelişmeler doğrultusunda güzün benzeri dangadak vakfe öngörüyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Mali açıdan izleme ettiğimiz iki mühim konu var. Bunlardan ilki Kur Korumalı Mevduat’ta ağustos ortası ile mehil sonuna geliniyor. Şirketlerin (Düzey Korumalı Mevduat) KKM’yi hangi büyüklüğünde döndüreceği makro. İkincisi sonbahardaki eurobond, sendikasyon dönüşleri. Yabancı yatırımcıların belirsizliklerden kontekst haddinden fazla de arzulu olmadıklarını duymaktayız. Döviz arzında yaşadığımız seçme dava TL’de ayar kaybı anlamına geliyor. Dolayısıyla bu iki dönem TL açısından riskler barındırıyor. Öte yandan hem yüksek para şişkinliği hem de finansal koşulların sıkılaşması sonucunda, serencam dönemde ekonomideki yavaşlamanın dokunaklı olduğunu analiz ediyoruz. Bu hem iç talepteki yavaşlama ile ilgilendiren, hem birlikte dış satım ve aut talepten kaynaklanmakta. Özetle, önümüzdeki bölüm hem TL’nin seyri, hem para şişkinliği ve finansal şartlar konuşu tahaccüm üzerinde risk oluşturuyor.”

“Mübrem son, mali koşulların sıkılaşması ve krediye erişimin henüz bile pres ayla gelmesidir”

“Türkiye şişkinlik hızlanmışken, bağan repo politikası tercihi yaptı. Bu tercihin bugün sonuçlarını yaşıyoruz. Bunlar erdemli pahalılık ve mütezayit döviz talebi. İkinci aşaması birlikte efdal yüreklilik faizi, yükselen risk primi ve ecnebi sermayeye erişimin yani döviz kaynağına erişimin zorlaşması” diyen Turan, bunlar olurken, ark taharri edebilmek namına Form Bankası rezervlerinn harcandandığını belirterek şöyle konuştu:

“Kaçınılmaz sonuç, finansal koşulların sıkılaşması ve krediye erişimin henüz dahi tahakküm ayla gelmesidir. Günün böylece hem efdal para şişkinliği hem faziletkâr yüreklilik faizi hem da ayar kaybeden aynı TL ile alın karşıyayız. En ilkin akla yatkın ayrımsız çerçevede ilerlesek muhtemelen ne para şişkinliği hangi da itimat faizleri zaman bu kadar efdal olacaktı. Teşrinievvel-kasımdan bu yana gerçekte envestisman kredilerinde tıpkısı genişlik sıkıntısı olduğunu biliyoruz zira bankacılık sistemi üstelik ticari ayrımsız bina ve bu krediler tanımı gereği ayrıntılı vadeli. Mufassal vadeli kredi fiyatlaması yapabilmek üzere maliyetlerinizi hesaplayabilmeniz, öngörebilmeniz gerekir. Seçme maliyet artışı dahi henüz erdemli emniyet faizi anlamına gelmekte. Efdal para şişkinliği süresince, sürekli regülasyon değişikliğine bağımlı olan ve maliyetleri küsurat, bu öngörülemeyen süreçte akıllıcasına bilanço ve nakit yönetimi yapmaya çabalayan tıpkısı bankacılık sektörü var. Bu tam itilaf amacıyla de muteber. Tam bunların sonucunda üstelik krediye ulaşım fiyatlı ağıl geliyor, yatırım ortamı zayıflıyor.”
“Bu politikalarda ısrar ettikçe zaman kaybediyoruz” diyen Turan, “Türkiye’nin tarihî tecrübesi ve toplumsal yapısı, elçi demokrasinin aktif olduğu çoğulcu aynı sistemi gerektiriyor” görüşünü aktardı

Enflasyonla mücadelede nemli şahıs önemsenmiyor

 

TCMB’den enflasyon değerlendirmesi

 

Avrupa’üstelik durgunluk ve yüksek para şişkinliği korkusu

 

Türkiye efdal enflasyonda reis

 

Share: