TBMM Başkanı Şentop, Sivas’ta 19. İmam Hatipliler Kurultayı’nda konuştu: (1)

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “İmam hatipler milletin ihtiyacından doğdu. O ihtiyacın temelinde ise günlük ihtiyaçlarda, medeniyetine ve inancına yabancılaşmadan değişim sağlayabilmek kaygısı ve endişesi vardır.” dedi.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneğinin karı sahipliğinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 4 Eylül Hars Merkezi’nde planlı 19. İmam Hatipliler Kurultayı’nda mütekellim Şentop, 2024 yılında önder hatip liselerinin 100’üncü yılını vergi edeceklerini belirtti.

Gelenek, fonksiyon ve ihtiyaç penceresinden bakıldığında tıpkı eğitim kurumunun 100 almanak tıpkı maziye ehil olmasının çok koca olduğuna dikkati çekici Şentop, “İmam hatip okulları ve liseleri, esasta bir tane ayrımsız ekol olarak değil, tıpkısı okullar zinciri, topluluğu namına kurulmuştur. Dolayısıyla kurumundan, kurucusundan, yöneticisinden, öğreticisine ve öğrencisine kadar balaban ayrımsız camiayı kuşatan ve kapsayan tıpkı gurur kendisine 100’üncü yılını idrak edecek. Haddinden Fazla yüce tıpkı yıl dönümü olduğunu hikâyelemek, nakletmek isterim.” diyerek konuştu.

Şentop, önder hatip okullarına milletin teveccühünün artarak devam ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“İmam hatipler milletin ihtiyacından doğdu. O ihtiyacın temelinde ise günce ihtiyaçlarda, medeniyetine ve inancına yabancılaşmadan değişim sağlayabilmek kaygısı ve endişesi vardır. İmam hatip okullarının haddinden fazla balaban özelliklerinden biri üstelik 1951’den itibaren toplumda amudi hareketliliğin mobilizasyonunu sağlamış olmasıdır. 1950 sonrasında Türkiye esasta haddinden fazla makro tebeddülat geçirmiştir. Hepimizin bildiği ve önce planda tanık olduğu ayrım, Türkiye’üstelik göstermelik seçimleri geride bırakarak çokça partili siyasal hayata esbak kalkmak ve ilk kez bir tane parti iktidarının yerine, gücünü mili iradeden alan benzeri partinin ülkeyi tevcih etmek üzere başa geçmesidir. Yer koca siyasal değişim bu.”

Şentop, bu değişimin kayırıcı planında elan içten aktif eksantrik bir değişimin yattığına değinerek, “1950’den sonra Türkiye’de şehirleşme sosyal ayrımsız asıl adına karşımıza çıkmaya başlamıştır. Çok partili panel hayata intikal ve şehirleşme süreci toplumun akışını, ihtiyaçlarını ve yapısını değiştirirken, yemeden içmeden siyaset değil yetişek üstelik demokratikleşmek mecburiyetinde kalmıştır. Eğitimin demokratikleşmesi toplumun seçkin kesimin rekabete dayalı yerine yükselmesi imkanlarını içermektedir. İmam hatipler eliyle sonuç 70 yılda gerçekleşen da haddizatında budur.” ifadelerini kullandı.

İmam hatipliler sayesinde yüz binlerce memleket evladının eğitimlerini farklı alanlarda bitmeme ettirerek ülkedeki içtimai ve siyasal sisteme dahil olduğunu dile getiren Şentop, şöyle bitmeme etti:

“Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin Reisicumhur, Türkiye Nazik Ulus Meclisi Başkanı kendisine bendeniz ve birçok mevkide bulunan arkadaşlarımız mortocu hatip lisesi mezunlarımızdır. Bu uzanım, milletimizin gayreti ve istikbaliyle yükselen bu okulların başarısını ortaya koymaktadır. Esasen bu başarı milletimizin başarısıdır zira mortocu dil cambazı liselerini kuran milletimizdir. Birkaç evvel benzeri ihtiyaçtan doğduğunu tabir etmiştim. Gerçekte mortocu dil cambazı liseleri takkadak milletimizin ara sıra dini pratiklerini karşılayacak, onlara yanıt verecek diyanet adamları yetiştirilmesi meselesiyle ortaya çıkmamıştır. İmam dil cambazı okulları ve liseleri sadece benzeri mesleğe müteveccih eğitim bilimi veren, mektepli yetiştiren kurumlar değildir. Kanunda buna, ‘mesleğe ve yükseköğrenime öğrenci yetiştiren kurumlardır’ diyor.”

(Sürecek)



Share: