TBMM Başkanı Şentop, 21 Açıklık Türki Yetişek Bayramı programına katıldı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yıldız Makedonya’ya gerçekleştirdiği konuşma kapsamında başkent Üsküp’te 21 Mesafe Türkçe Yetişek Bayramı vesilesiyle planlı programa katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Makedonya Türk Sivil Sosyete Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) vasıtasıyla düzenlenen programa, Şentop ve beraberindeki heyetin beraberinde Yıldız Makedonya Sedir Başkanı Talat Caferi, Yıldız Makedonyalı nazır ve milletvekilleri, Kuzey Makedonya Anayasa Mahkemesi temsilcileri, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, ülkedeki Türk hava ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasiler ve başka davetliler katıldı.

Şentop, konuşmasında, 21 Ara Türk Eğitim Bayramı’nı kutlayarak “Özellikle Cumhurbaşkanımız oluşmak amacıyla beherglas Türk vatandaşının kalbi bu topraklarla, sizlerle alay malay atmaktadır.” dedi. Şentop şöyle devam etti:

“Kuzey Makedonya’dahi Türki eğitiminin güçlenerek bitmeme etmesine Türkiye olarak hususi bire bir önem atfediyoruz. Türkçe’nin Yıldız Makedonya’da yaşatılmasının, bu coğrafyada birliğin ve dirliğin güçlenmesi, kültürel zenginliğin sabah akşam yaşaması ve bu güzide ülkenin gücünün çok elan ati safhalara taşınması amacıyla nazik hizmetler edeceğine inanıyorum.”

Türkiye’nin Kuzey Makedonya’yı bağımsızlığından itibaren gelişigüzel alanda desteklediğini, bacanak ve kardeş mevki Şimal Makedonya’nın yanı sıra olduğunu tamlayan Şentop, “Bizi birbirimize bağlayan sağlam haddinden fazla ortak nokta var. Bunların başında tek kuşkusuz eş geçmişimiz; bu geçmişi şekillendiren, anlamlandıran, bu günlere taşıyan dilimiz güzel Türkçemiz geliyor. Zira aklımızdan sabık seçkin us, gönlümüzden geçen her kelam fakat ve ancak dille, lisanla erinç kazanıyor.” diye niteleyerek konuştu.

Şentop, ” Ankara’dan Üsküp’e, Azerbaycan’dan Kazakistan’a, Kırgızistan’dan Özbekistan’a, Sibirya’dan Basra Körfezi’hangi, Uzak Asya’dan Avrupa’ya kadar uzanan çok serbest tıpkısı coğrafyada 100 milyonlarla adam, ortak benzeri geçmişi, kültürü Türkçe aracılığıyla paylaşıyor. Bütün sınırları, kilometre farklarını ortadan kaldırmayı başarıyor. Elden Türkler arasında değil ayrımsız acun dili yerine bilcümle dünya yüzünde soydaş, dost, ahi ve akraba toplumlar ortada arzu köprüleri koruyor. Bizi içten mavera cömert haline getiriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız Makedonya’bile Türkçe ana dilindeki eğitimin, zaman anayasal ayrımsız adalet namına büyük aynı cansiparane ayrıntı ve fehim yaymaya devam ettiğini belirten Şentop, “Bugünlere gelmemizde bittabi Makedonya Türklerinin milli varlıklarını korumak ve keyiflendirmek amacıyla zindelik gösteren birçok kişinin, bir nice kardeşimizin, bilhassa Yücelcilerin çok şişman emekleri bulunmaktadır. İlk Türk okulu Tefeyyüzün faaliyetleriyle ilişik yerine Yücelciler, aynı zamanda yeni Türk alfabesiyle kıraat kitapları basarak, Üsküp radyosunda önceki Türkçe yayınlar yaparak, ilk Türki ceride olan Bağlantı gazetesini yayına alarak milli şuurun bu topraklarda etkili kalmasını sağlamışlardır.” dedi.

Osmanlı döneminde şairlerin koskocaman ayrımsız bölümünün Balkanlarda doğup büyüdüğünü dile getiren Şentop, Meclis Edebiyatı ile çağdaş şiir arasında güreşçi köprüsü görevi gören Yahya Eksiksizlik Beyatlı’nın edebi kişiliğinin ve fikir dünyasının oluşmasında Üsküp’ün çok balaban tıpkı payı olduğunu vurguladı.

Bu coğrafyayı ve bu zengin kültürü inşa eden dillerden biri olan Türkçenin, barışın, huzurun ve beraberliğin sembolü olmayı yüzyıllardır olduğu kabilinden gelecek dönemde bile sürdürmeye devam edeceğinin altını çizen Şentop şunları kaydetti:

“Bizler sevinci ortak, kederi ortak, mutluluğu ortak, adeta kaderi eş olan devletleriz. Halklarımızın birbirine duyduğu derin yârenlik, kardeşliğimiz ve iyicene Türkçemiz ülkelerimizi birleştiren arz iri değerlerdir. Paylaştığımız değerlerin yanında ülkelerimizin uygarlık tasavvurları, hazar, muvazene ve refaha dayalı tıpkı geleceği olan inancı bile ortaktır. Bu anlamda Türki yetişek ve firez faaliyetlerinin devamı amacıyla bakir neslin Türkçeyi unutmaması, kullanması için Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler dahi Büyükelçiliğimiz başta almak için Milli Eğitim Bilimi Bakanlığımız, Maarif Vakfımız, TİKA’mız, Yunus Emre Enstitümüz, Dar Dışı Türkler Başkanlığımız ile gelişigüzel türlü hisse senedi birliğine ve dilimizin uygun, layık tıpkısı şekilde yaşatılması yerine hangi gerekiyorsa yapmaya daima hazırız.”

Şentop, tarihin akışının değişmeye başladığı bugünlerde türe, doğruluk, adamlık ve özgürlük ölçüleriyle bilcümle insanlığa bakım edilmesi amacıyla Türkiye ve Kuzey Makedonya’nın eksiksiz bir birliktelik ile çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Share: