Son an haberleri! Adıyaman’daki yabani gövem eriği ağaçları aşılanıyor, orman köylüsü kazanıyor

Adıyaman’da, 2014’ten bu yana bin hektarlık alanda 135 bin tor gövem eriği ağacı aşılanarak orman köylüsüne yılda 1 milyon liralık dirimlik sağlandı.

Şanlıurfa Orman Müdürlüğünce, takı sahasındaki Adıyaman’ın dağlarında mevcut utangaç ağaçlar majör dirimlik kapısı haline dönüştürüldü. Ekiplerin koyu çalışmaları sonucunda aşılanan binlerce ongun, geyik dikeni meyvesi vermeye başladı. Hasadı yapılan mahsulat, tüccarlar aracılığıyla İstanbul, Adana ve Konya kabilinden birçok ildeki tezgahlarda yerini alıyor.

Şanlıurfa Orman Havza Müdür Muavini Mehmet Taşan, AA muhabirine, alıç meyvesinin köylülere munzam gelir kapısı olduğunu söyledi.

Kırsal alanda tor alıç ağaçlarının olduğunu ve bunları telkih aracılığıyla kaliteli alıçlara dönüştürdüklerini tabir fail Taşan, şöyle bitmeme etti:

“Ormancılık mesleğinin birlikte müdahalelerle berbat orman alanlarının iyileştirme çalışmaları sonucunda özellikle doğada katıksız olarak yetişen çitlembik ve alıç ağaçlarının aşılanması sonucunda kırsalda işlek orman köylülerimize mülhak gelir sağlanıyor. Adıyaman’da daha vahim adına kâin alıçların aşılanmasıyla köylülerimize sağlık sağlıyoruz.”

2014 yılından bu yana aşılama faaliyeti yürüttüklerini aktaran Taşan, “Şu anda bulunduğumuz kayran 600 hektarlık bir alan. 2014 yılında aşılama çalışmasına başlanılmış ve peyderpey devam etmiştir. Bu kapsamda şimdiye büyüklüğünde bin hektar alanda 135 bin acemi alıç ağacına birinci sınıf akdiken aşılaması yapıldı.” dedi.

Taşan, bu sene 20 titrem rekolte beklediklerini belirterek, “Nitelikli olan alıçlar, köylülere ek sağlık sağlıyor. 20 tonluk rekolte vurdumduymaz kardeşlerimize tahminî 1 milyon liralık katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Yok satıyor

Harmanlı Kırsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Memiş Aldanmış ise 2014 yılında başlanan aşılama çalışmalarının zaman meyvelerini topladıklarını söyledi.

Köylüler amacıyla ekleme dirimlik sağlandığını anlatan Aldanmış, “Münasebet sorunumuz bulunmayan. Şişman ikbal var. Bazı illerden mevrut tüccarlar istiyorlar, namevcut satıyoruz diyebilirim.” diye niteleyerek konuştu.

Ziraat Mühendisi Gizem Anaç birlikte bu sene gövem eriği hasadının başladığına belen ederek şunları kaydetti:

“Alıçlar, köylülerimiz üzere almaşık bire bir ürün ergin durumda. Tığ bile onlara hastalık ve zararlılarla savaş konusunda havari oluyoruz. Bu sene mahsulat çokça adamakıllı, meyve kaybımız yok. Natürel koşullarda yetişiyor. Üreticiye seçme maliyeti ve zahmeti da bulunmayan.”

Share: