Rahim ağzı kanserinde “biricik düze” aşılama üstelik makul ölçüde siper sağlıyor

Yılda 340 binin üstünde kadının yaşamını yitirdiği rahim ağzı kanserinde, koruyucu önlem kendisine yapılan yegâne doz HPV (Human Papilloma Virus) aşısının, enfeksiyona ve bununla ilişkili hastalığa alın dulda sağlayabileceği belirtildi.

Merhamet ağzı kanserine ve HPV aşısına ilgilendiren AA muhabirine açıklamada kâin Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tababet Fakültesi Jinekoloji ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başbuğ Yardımcısı Prof. Dr. Garaz Gültekin, bu hastalığın dünyada 15 ile 44 yaş arasındaki kadınlarda meme kanserinden bilahare ikinci yer sık tanıdık çor olduğunu söyledi.

“Türkiye’birlikte acıma ağzı kanserinin görülme sıklığı beniz binde 4,3’tür”

Acıma ağzı kanserinin, Acun Sağlık Örgütü (DSÖ) eliyle “önlenebilen tıpkı ahiret yolculuğu nedeni” adına tanımlandığını hatırlatan Gültekin, “Dünyada eş kanserlerinin yüzdelik 10’u direkt HPV’ye vabeste gelişmektedir. Dünyada yılda 600 bin kadına acıma ağzı kanseri tanısı konulmaktadır ve 340 binin üzerinde karı yaşamını yitirmektedir. Sağlık Bakanlığı Umum Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, ülkemizde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı beniz binde 4,3’tür.” bilgisini paylaştı.

Gültekin, dünyada merhamet ağzı kanseriyle mücadele kapsamında taramaların ve yardımcı tılsım olarak de ilkah yapıldığına değinerek, bulunan aşıların, himaye oranlarının faziletkâr olduğunu, etkinliklerinin ilmî çalışmalarla ortaya konduğunu ifade etti.

Türkiye’de mevcut HPV aşılarının üstelik acıma ağzının kanser ve kanser öncesi hastalıklarına cebin aktif olduğunun altını çizen Gültekin, “HPV aşısının, benzeri zamanda taraması sıfır HPV münasebetli 5 ayrımlı kansere daha cebin yardımcı olabileceği bildirilmektedir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, HPV aşıları sayesinde vücutta oluşan antikorların, hastalığın geçirilmesi sonrası oluşan antikorlardan ayrımlı olduğunu, henüz uzun devamlı, elan enerjik ve daha yardımcı olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.

“Biricik doz HPV aşısının etkinliği değerlendirildi”

Prof. Dr. Gültekin, DSÖ eliyle HPV aşılarının etkinliğinin izleme edildiğini ve temas araştırma sonucunun değerlendirildiğini aktararak, kâin pratikte vadi düz üç ayrımlı çeşit aşının etkinliklerinin efdal olduğunu ve son çalışmalarla bu aşıların yegâne doz uygulandığı durumdaki etkinliğine ilgili bilimsel verilerin birlikte değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

DSÖ bağışıklama uzmanlarından oluşan Stratejik Enformasyon Grubu’nun (SAGE), 9-14 gözyaşı grubunda bir tane dozun makul ölçüde koruyucu olabileceğine ilgilendiren tıpkısı değerlendirmede bulunduğunu anlatan Gültekin, şunları kaydetti:

“DSÖ, bu bilgiler ışığında resmi referans öncesi paydaşlarla görüşmeler gerçekleştireceğini paylaştı. Sıkı dışında bir nice ülkede yapılan çalışmalarla, biricik doz HPV aşısının etkinliği değerlendirildi ve çalışmalar bu uygulamanın sınırlı tıpkısı ölçüde siper sağlayabileceğini gösterdi ancak mevcut klinik kanıtların çoğu gözlemsel çalışmalara dayanıyor. Kesin kanıtlarla konuşabilmek için randomize kontrollü klinik say müessiriyet verilerine gerekseme var. Mevcut veriler, yegâne düze HPV aşısının HPV enfeksiyonuna ve münasebetli hastalığa karşı sınırlı aynı ölçüde siper sağlayabileceğini ortaya koydu. Veriler ışığında, şu zaman bir tane düze aşılama, özellikle aşıya muvasala imkanlarının çokça kısıtlı olduğu bağan gelirli ülkelerde HPV korumasının başlatılması için düşünülebilir.”

Gültekin, tek düze aşının mukannen oranda dulda sağladığına ilişkin bilimsel çalışmaların kayran almasına karşın, “Şu anki mevcut pratikte yer kayran iki evet de üç dozu havi cemi düze aşının, acıma ağzı kanserine alın yüzdelik yüz himaye sağladığı üstelik unutulmamalı.” dedi.

“Ülkemizde 2’li ve 4’lü aşılar kâin”

Gültekin, Türkiye’üstelik acıma ağzı kanserine karşı etkili ancak genital siğillerden korumayan 2’li aşının, gelişigüzel iki hastalığa cebin aktif 4’lü aşının ve her ikisi dışında vajinal, anal kanserlerin beraberinde imik kanseri dahil sarrafiye ve boyun kanserlerine karşı aktif 9’lu aşının uygulandığını belirtti.

2’li ve 4’lü aşıların, 14 yaşından beribenzer kız ve erkek çocuklarına 2 doz şeklinde uygulandığını nâkil Gültekin, “İkinci dozun, birinci dozdan 6-12 kamer sonradan yapılması gerekiyor. Bu aşılar, 14 yaşından balaban kız ve rical amacıyla 3 düze yerine uygulanıyor. İkinci doz, birinci dozdan 2 ay bilahare, üçüncü doz ise birinci dozdan 6 kamer bilahare yapılması gerekiyor.” dedi.

Türkiye’bile yapılan aşılara ilgili bile hikmet veren Gültekin, “Şu dakika ülkemizde 2’li ve 4’lü aşılar kâin ve hekim reçetesiyle emanet öz realizasyon ederek yaptırabiliyor.” dedi.

Gültekin, HPV aşısının gebelere, bunaltıcı hastalığı mevcut kişilere, hareketli kanser tedavisi yahut organ nakli olan muafiyet sistemi zayıflamış kişilere uygulanmadığına, alerjisi olanlara ve emziren annelere doktor kontrolünde yapılabildiğine dikkati çekti.

HPV aşılarının, tüm dünyada 149 ülkede millî aşılama programı kapsamında yer aldığını ve ücretsiz uygulandığını belirten Gültekin, “BENDE, İngiltere, Almanya, Avustralya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Portekiz ve Fransa’nın da aralarında meydan aldığı 52 kaslı ülkede ulusal aşılama programı kapsamında hem eş hem dahi kız çocuklarına uygulanıyor. Çünkü HPV, hem koca hem da kadınlarda kansere hastalık oluyor ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), HPV aşısının 9 yaşın üzerindeki tamlık eş ve kadınlarda uygulanabileceğine ilgili müsaade verdi.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’birlikte rutin bağışıklama programında düz almayan rahim ağzı aşısına ilişkin yeni ayrımsız dönemin başlayacağını TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu’nda duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Eş, gözyaşı grupları ve kentlileşmiş çözme dikkate alınarak planlama yapılacağını, antrparantez domestik üretim HPV kitinin kullanıma alınmasını sağlayacaklarını belirtmişti.

Share: