Psikologdan ‘kış depresyonu’ uyarısı: “Kadınlarda erkeklere göre daha aşkın görülüyor”

Psikologdan ‘kış depresyonu’ uyarısı: “Kadınlarda erkeklere göre henüz çok görülüyor”

Ehlihibre Ruh Bilimci Umu Hamurcu: “Şita aylarında melatonin hormonu henüz çok salgılanması depresyona etken olabiliyor”

KAYSERİ – Kış aylarının gelmesi ve aktarılma ışığı oranının azalmasıyla alay malay, uzmanlar vatandaşlara kış depresyonu uyarısında bulundu. Konuyla ilişkin Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Bağlılık Buzkan Ertuğrul, “Kış depresyonu kadınlarda erkeklere göre henüz fazla görülüyor” derken, Uzman Ruh Bilimci Rağbet Hamurkâr birlikte mevsimlerin insanlar üzerinde ruhsal birçok etkisi olduğunu söyleyerek “Şita aylarında melatonin hormonu elan aşkın salgılanıyor” dedi.

Kış depresyonunda insanların gündelik hayatlarına bitmeme edemeyebileceğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul, “Sezonluk ihtisas boyut bozukluğu namına aşina kış depresyonu mutsuzluk, bıkkınlık, yaşamdan tabiat alamama ve işlevsellikte aksaklık yerine kendini gösterir. Burada kastettiğimiz madde bile kişinin gündelik hayatına devam edememesidir. Güz döneminde başlayan bu bunalım şita aylarında da devam boy bos. Bunun yeryüzü yetişkin sebeplerinden birisi dolaşma ışığının azalmasıdır. Zaman ışığı, serotonin dediğimiz ayrımsız zamanda birlikte mutluluk hormonu yerine dahi tanıdık hormonun sentezlenmesini sağlar. Fakat kış aylarında gündüzlerin kısa, gecelerin tafsilatlı olmasıyla alay malay gün ışığından yoksun kalıyoruz. Bu birlikte depresyonu tetikler kuzuluk geliyor. Kadınlarda erkeklere göre daha aşkın görülür hassaten 2 katıdır” dedi.

Sevgi Buzkan Ertuğrul, dönemi atlatmanın genişlik büyük yolunun alıştırma olduğunu söyleyerek “Bu depresyondan kurtulabilmek için bu periyot içerisinde yapılabilecek genişlik kocaman madde egzersizdir. Çünkü antrenman, harekete geçme durumu serotonin hormonunu destekleyecek türde bir aktivitedir. Bunu yaptığımızda süfli kişi kendini henüz mutlu ve depresyonla mücadele kadir ayla getirebilir. Gaflet düzenimize özen eylemek geçişsiz. Gaflet Uykusu vital bire bir bulgudur ve bu bulgu ne kadar gür ve ahenktar olursa kendimizi depresif açıdan elan gür hisseder ağıl geliriz. Aynı zamanda dahi beslenme düzenimize ilgi emretmek geçişsiz. Bu aktarılma içerisinde rutinleri bozmamamız gerekiyor. Hayatımızda yaptığımız genel eylemlerin devamını vermek gerekiyor. Artağan artağan hariç çıkmamız lazım. Çekicilik ne büyüklüğünde soğuk olursa olsun, gelgel ahzetmek, hele gündüzleri dışarı geçmek, devir ışığından ufak üstelik olsa anlamak bol gelecektir. Bunlara karşın bibi geçmeyen tıpkısı depresif ilinek varsa, uzadıysa kategorik uzmanından yardım almak gerekir” ifadelerini kullandı.

Güz ve şita aylarının insanlar üstünde birçok etkisi olduğunu belirten Bilirkişi Psikolog Istek Hamurkâr üstelik, “Sonbahar ve şita aylarının hemen doğa üstünde değil, esasen insanlar üstünde da bir nice etkisi olduğu gözlemleniyor araştırmalarla. Doğrusu huy üstünde baktığımızda yaprakların dökülmesi, havanın değişmesi gerçekte insanlar üstünde bir nice ruh bilimsel yük barındırıyor. Biz bunu kış depresyonu diyerek adlandırsak birlikte sezonluk önsezi boyut değişiklikleri üstelik diyebiliriz. Bunun belirtileri beyninde faziletkâr tıpkısı isteksizlik, konsantrasyon bozukluğu, iştahta azalma evet de artış kadar birçok belirti hakim olanaklı. Bu belirtilere melfuf namına üstelik hevesle başlanılan işin devamını getirememek, odaklanmada problemler, uykuda yoğun problemler, günlük hanay akışında yavaş bozulmalar gibi birçok iş yaşanabilir. Bunun bir sezonluk ahit olduğunu tekrardan hatırlatalım. Eğer bu periyot detaylı süre bitmeme ediyorsa tıpkı bilirkişi yardımı ile daha şen atlatılabilir. Bu süreçte Son Teşrin ayından genelde Mart ayına kadar genelde daha çok gönülsüzlük, düşüncelerde değişmeler, konsantrasyon bozuklukları kabil belirtilerle bu süreç geçiriliyor türlü” dedi.

Hamurcu, şita aylarında çevrim ışığının azalmasıyla melatonin hormonunun daha fazla salgılanacağını söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu dönemlerde hava şartları değişikliğinden, yani dolaşma ışının azalmasından çevre sezonluk ruh nitelik bozukluğuyla adlandırdığımız melatonin hormonunun elan fazla salgılandığı tıpkısı zaman oluyor. Daha aynasız ortamlarda salgılanan bu hormon, bizde dalgı isteksizliği, iştahsızlık yada iştahta çoğalma veya sürekli aymazlık tıngır getiren tıpkı hormon esasta. Bu durumlarda pozitif olan şeylerle, bedeni ve ruhu besleyebiliriz. Bunlarla birlikte mülevven kıyafetler giyinerek, zarfında bulunulan müstevi mülevven hale getirilebilir. Ekstra renklerle psikoloji bile kalp durumu da ekstra yükseltilebilir. Kış ayları eskimemiş hobiler edinebilmek için haddinden fazla pir bir dönemdir. Arkadaşlarla, toplumsal çevreyle uzak kalınmamasını tavsiye ediyorum. Hele zaman içerisinde evde ve işten sonradan dahi ayrımsız ortamlarda haddinden fazla çok durmamaya ilgi gösterilmeli. Filhakika şita aylarının getireceği monotonluk psikolojide bir değiş oluşturacağı amacıyla, bu aylarda içtimai aktivitelerle ve çevreyle güzelleşebilir.”

Share: