Pinti denetimler sayesinde melez keçisi sayısı 2 bin 500’e yükseldi

Sivas’ta uğrun avcılıkla uğraş kapsamında yürütülen pinti denetimlerin birlikte, himaye ve arama çalışmaları yardımıyla aşılanmamış keçisi sayısında çoğalma yaşandı.

Sivas’ta envanter çalışmalarına 2016-2017 av sezonunda başlayan Huy Himaye ve Milli Parklar 15. Kesim Müdürlüğü ekipleri, kentte 560 karışık keçisi belirleme etti.

Ekipler, 2021-2022 av sezonunda ise aşılanmamış keçisi sayısının 2 bin 500’e ulaştığını belirledi.

Huy Siper ve Milli Parklar 15. Kesim Müdürü Ahmet Çörtük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sivas’ın yüzölçümü olarak Türkiye’dahi ikinci tam meydan aldığını anımsattı.

Natür Koruma ve Milli Parklar Umumi Müdürlüğü olarak av esirgeme ve kontrollerini himmet mefhumu gözetmeksizin yürüttüklerini söyleyen Çörtük, “112 Çağrı Merkezi’nde bulunan personellerimiz sebebiyle bize vukuf akışı simultane geliyor ve ekiplerimiz olaya müdahale ediyorlar.” dedi.

Ekiplerinin yanı sıra muhtarlar, bekçiler, fahri av müfettişleri, açıkgöz ekipleri ve yereldeki gönüllülerle av dulda ve arama faaliyetlerini yürüttüklerini belirten Çörtük, “Sivas’ta 1260 köy muhtarına bilgilendirme yaptık. Karaca Avcılığı Kanunu kapsamında 7/24 av arama faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Güzeşte sene yasak av özne 307 kişiye, bu yıl ise av sezonu açıldığı tarihten itibaren 206 kişiye işlem yaptık.” diye niteleyerek konuştu.

Denetimlerde dron ve fotokapan bile kullanılıyor

Av dulda ve kontrolünde karşılaşılan yasa dışı durumlarda 2021-2022 av döneminde Sivas’ta 307 kişiye yaklaşık 423 bin lira yönetimsel, 228 bin teklik tazminat cezası uyguladıklarını aktaran Çörtük, gönül bazlı arama edilen ve ceza muteber iller beyninde Sivas’ın birinci tam meydan aldığını anlatım etti.

Çörtük, envanter çalışması yapılan 5 avlak ile bunların haricindeki 9 avlakta av himaye kontrol faaliyetlerinin liyakatli sonuçlar verdiğini ve melez keçisi popülasyonunda artma yaşandığını belirleme ettiklerini söyledi.

Sivas’ta mevcut 14 avlaktaki karışık keçisi popülasyonu için bilgiler veren Çörtük, şunları kaydetti:

“2016-2017 envanterimizde melez keçisi sayısı 560 iken zaman bakımından 2 bin 500’e ulaştık. Şunu ferah ferah söyleyebilirim, artık çandır keçisi ilimizin gelişigüzel durumunda görülür vaziyete geldi. Doğa Himaye ve Milli Parklar olarak genişlik balaban görevlerimizden birisi av ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanarak gelecek nesillere aktarılması. Bunun amacıyla av esirgeme eşya amma hemen bununla kalmıyoruz, kışın kayıt bulmakta kalın calip alelhusus büyük memeli türlerimize ağızotu desteği sağlıyoruz. Edebiyat birlikte bunların susuz kalmalarının önüne geçerek türlerin gelişimine katkı sağlıyoruz.”

Çörtük, denetimlerde, bakaç, rasıt, dron ve fotokapan kabil teknolojik aletleri üstelik kullandıklarını dile getirerek, yasa dışı karışık keçisi avlanmanın cezasının 250 bin teklik olduğunu, bunun dahi caydırıcı aynı umde olduğunu sözlerine ekledi.

Share: