MUĞLA’DA 250 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

TÜRKİYE’de orman yangınları açısından en alıngan illerin başında mevrut ve yüzde 68’i ormanlık olan Muğla’nın 13 ilçesinde, ‘Milli Ağaçlandırma Haset’ kapsamında 253 bin fidan dikildi. Muğla Orman Toprak Müdürü Yasin Altın Varak, “2021 yılında bildirme çetin orman yangınlarını Muğla’bile yaşadık. 52 bin hektarlık alanımız uymazlık gördü. Yanan ağaçların istihsal çalışmaları acul aynı şekilde tamamlandı. Sabık yıl 215 bin kilo nesil ve 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinin Düzeyn mevkiinde, ‘Türkiye Yüzyılına Nefes’ sloganıyla Milli Ağaçlandırma Haset etkinlikleri çerçevesinde rekiz dikim töreni düzenlendi. Imtina Etmek duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğe, Muğla Valisi Orhan Semiz, Cumhuriyet Altını Başsavcısı Oğuzhan Dönmez, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halk Sürücü, Adli Mahkeme Kararı Komisyon Başkanı Ercan Aslan, Muğla İl Açıkgöz Komutanı Tuğgeneral Mürtefi Gemalmaz, DOĞRU Tümen Muğla Milletvekili Yelda Gökcan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Baro Başkanı Av. Uzun Akgün, Reze Kaymakamı Mehmet Eriş, Menteşe Belediye Reisi Bahattin Gümüş, Sivil Cemiyet Kuruluşları (STK) ile siyasi partilerin temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

‘YENİ NESİLLERE AKTARMAK YER ÖZELLIKLE MEVRUT GÖREVLERİMİZDENDİR’

Vali Orhan Tavlı kazançlı, ekolojik ve içtimai açıdan iri öneme cemaat olan ormanların, alınan nefesin ve suyun anne kaynağı olduğunu belirterek, “Bizler, ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz da elinizdeki fidanı dikiniz’ düsturuna sahip bir medeniyetin mensuplarıyız. Kültürümüz, eksiksiz bitkiler ve hayvanat karışma canlıların tamamına alın sevgi ve şefkatle yaklaşmamızı öğütler. Atalarımızdan, babalarımızdan devraldığımız ongun, yer ve yeşil sevgisini bakir nesillere aktarma etmek sunu ilkin mevrut görevlerimizdendir. Global istinas ve abuhava değişikliğinin etkisiyle baş döndürücü faziletkâr sıcaklıklarla şiddetli bağan rutubet, biberli rüzgarlarla birleşerek orman yangınlarının arama altına alınmasını güçleştirmekte arama altına ahiz süresini uzatmaktadır. Meydana mevrut orman yangınlarını, ormanı yeşil vatan bilerek kahramancasına savunan yalaz savaşçıları sayesinde bu olumsuzluklara rağmen arama altına alabildik. Orman teşkilatımızın kahraman mensupları, desteğe gelen kurumlarımızın personelleri ve fahri vatandaşlarımız bilcümle birlikte yangınlara karşı cansiperane ayrımsız savaşım yürüttü” dedi.

‘GEÇEN YIL 215 BİN KİLOGRAM SOY SOP VE 5 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK’

Halk oyunu gösterisinin peşi sıra günün ve valör önemini tamlayan müracaat özne Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Altın Varak de amaçlarının ongun sevgisini geliştirmek, çevreye olan duyarlılığa özen eksiltmek, geleceğe nefes görünmek olduğunu söyledi. Yasin Varak, toprak genelinde 253 bin fidanı toprakla buluşturduklarını kaydederek, “Serencam yıllarda global ısınma ve abuhava değişikliği nedeniyle orman yangınlarında iri artış gözlemleniyor. 2021 yılında genişlik ağır sıklet orman yangınlarını Muğla’dahi yaşadık. 52 bin hektarlık alanımız uymazlık gördü. Yanan ağaçların üretim çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlandı. Yeniden orman bina etmek ve yeşertmek amacıyla istikşaf projelerimizle gençleştirme ve ağaçlandırma yapılacak alanları belirledik. Güzeşte sene 215 bin kilogram zürriyet ve 5 milyon fidanı toprakla buluşturduk” diye niteleyerek konuştu. .

‘MUĞLA’DA 1 MİLYON 156 BİN 983 HEKTAR ORMAN BULUNUYOR’

YANLIŞSIZ Parti Milletvekili Yelda Gökcan ise Muğla’nın 1 milyon 156 bin 983 hektar ormana topluluk olduğunu belirterek, “Bu ormanların cümlesi yangınlara bir numara evre alıngan ormanlardır. Yangınlara karşı hem alarga hem karadan teknolojinin son imkanları kullanılarak savaş ediliyor. Yangınlarla mücadelede 1379 iştirakçi, 96 arazöz, 34 akarsu tankeri, 133 önce engelleme ara bulucu, 14 dozer, 14 greyder ve 7 treyler yağız gücünü oluşturuyor. Konuşlanan 9 akarsu atma özelliği haiz helikopter, 6 uçak ile yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturuyor” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ile alay malay katılımcılar akasya, çam fıstığı, karaca andız, deliboynuz, defne, harnup, arkalıksız ve dut başlamak üzere 5 bin fidanı toprakla buluşturdu. 13 ilçede ise 253 bin amut dikildi.

Share: